Raad van State kritisch over lastenverlichting
De lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet aankondigt in de Miljoenennota is volgens de Raad van State een tikkeltje te wild. Een ‘grotere budgettaire terughoudendheid’ is nodig.
De lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet aankondigt in de Miljoenennota is volgens de Raad van State een tikkeltje te wild. Een ‘grotere budgettaire terughoudendheid’ is nodig.
Oplopend tekort
De Miljoenennota 2016 en de Macro Economische Verkenning 2016 laten volgens het hoogste adviesorgaan van de regering zien dat Nederland uit het dal klimt. De regering stelt dat de economische ontwikkelingen op korte termijn alle reden geven tot optimisme. Maar tegelijkertijd onderstreept de regering de risico’s en onzekerheden waarmee die verwachte groei is omgeven.
Het voornemen om 5 miljard euro te gebruiken voor een vermindering van de lasten op arbeid is begrijpelijk, maar de Afdeling advisering van de Raad van State zet vraagtekens bij de keuze om daarvoor het begrotingstekort te laten oplopen, mede omdat het structurele begrotingstekort weer oploopt. Het is begrijpelijk, omdat de regering extra koopkracht wil realiseren en tot een zekere beleidsrust wil komen. Zeker op die terreinen waar recent ingrijpende hervormingen zijn doorgevoerd.
Pijnlijke maatregelen
‘De crisis heeft diepe wonden geslagen waardoor de manoeuvreerruimte om nieuwe schokken op te vangen – ook voor de overheid – aanzienlijk is afgenomen, terwijl de onzekerheden en risico’s waarmee de groei is omgeven, groot zijn’, aldus de Raad van State. In verband daarmee is een grotere budgettaire terughoudendheid nodig dan nu wordt betracht. Als er onvoldoende buffers worden opgebouwd om nieuwe schokken op te vangen en 'achterstallig onderhoud ontstaat, dat kan leiden tot pijnlijke maatregelen in de toekomst'.
Derhalve een lastenvermindering die ongeveer 700.000 deuren (20%) voorbij gaat. In plaats van een deel van het bedrag aan te wenden voor vermindering van te hoge arbeidskosten en de rest te gebruiken voor een eerlijke verdeling over alle categorieën gaat dit Kabinet en het grootste deel van de politieke partijen eerst de eigen zakken vullen en dat van werkende burgers (80%). De categorieën die nu worden overgeslagen zorgen wel voor de afrekening bij de eerstvolgende verkiezingen, want deze move blijft natuurlijk wel heel lang hangen.