Advertentie

Raad van State kritisch over lastenverlichting

De lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet aankondigt in de Miljoenennota is volgens de Raad van State een tikkeltje te wild. Een ‘grotere budgettaire terughoudendheid’ is nodig.

16 september 2015

De lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet aankondigt in de Miljoenennota is volgens de Raad van State een tikkeltje te wild. Een ‘grotere budgettaire terughoudendheid’ is nodig.

Oplopend tekort

De Miljoenennota 2016 en de Macro Economische Verkenning 2016 laten volgens het hoogste adviesorgaan van de regering zien dat Nederland uit het dal klimt. De regering stelt dat de economische ontwikkelingen op korte termijn alle reden geven tot optimisme. Maar tegelijkertijd onderstreept de regering de risico’s en onzekerheden waarmee die verwachte groei is omgeven.

Het voornemen om 5 miljard euro te gebruiken voor een vermindering van de lasten op arbeid is begrijpelijk, maar de Afdeling advisering van de Raad van State zet vraagtekens bij de keuze om daarvoor het begrotingstekort te laten oplopen, mede omdat het structurele begrotingstekort weer oploopt. Het is begrijpelijk, omdat de regering extra koopkracht wil realiseren en tot een zekere beleidsrust wil komen. Zeker op die terreinen waar recent ingrijpende hervormingen zijn doorgevoerd.

Pijnlijke maatregelen

‘De crisis heeft diepe wonden geslagen waardoor de manoeuvreerruimte om nieuwe schokken op te vangen – ook voor de overheid –  aanzienlijk is afgenomen, terwijl de onzekerheden en risico’s waarmee de groei is omgeven, groot zijn’, aldus de Raad van State. In verband daarmee is een grotere budgettaire terughoudendheid nodig dan nu wordt betracht. Als er onvoldoende buffers worden opgebouwd om nieuwe schokken op te vangen en 'achterstallig onderhoud ontstaat, dat kan leiden tot pijnlijke maatregelen in de toekomst'.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Terecht is de RvS kritisch op de verdeling van de 5 miljard euro lastenvermindering. De kritiek is echter anders gericht dan veel burgers zouden willen. Deze lastenvermindering is namelijk nu hoofdzakelijk gericht op (kunnen) werkende burgers. Vanwege andere kostenverzwaringen (hoge(re)zorgkosten, woonlasten e.d.) gaat de lastenvermindering nagenoeg geheel voorbij aan de minima en AOW'ers al dan niet met pensioen. In veel gevallen moeten deze categorieën zelfs opnieuw vele procenten inleveren.

Derhalve een lastenvermindering die ongeveer 700.000 deuren (20%) voorbij gaat. In plaats van een deel van het bedrag aan te wenden voor vermindering van te hoge arbeidskosten en de rest te gebruiken voor een eerlijke verdeling over alle categorieën gaat dit Kabinet en het grootste deel van de politieke partijen eerst de eigen zakken vullen en dat van werkende burgers (80%). De categorieën die nu worden overgeslagen zorgen wel voor de afrekening bij de eerstvolgende verkiezingen, want deze move blijft natuurlijk wel heel lang hangen.
anoniem
Het kabinet Rutte 2 deelt zoet uit op Prinsjesdag. Maar dat is een schrale troost, na jaren van forse bezuinigingen.



1. Het kabinet geeft onder het mom van “we moeten nuchter blijven” een mooie sigaar uit eigen doos op de derde dinsdag van september. Er komt namelijk welgeteld 5 miljard euro aan lastenverlichting op arbeid, aldus RTL Nieuws. Die 5 miljard euro doet overigens al geruime tijd genoemd als lokkertje omdat het kabinet niet met lege handen wil aan komen zetten vanwege de verkiezingen in 2017.



Wat bij die 5 miljard euro niet vergeten moet worden is dat er volgens het Centraal Planbureau tussen 2011 en 2014 18 miljard euro aan lastenverzwaring werd doorgevoerd en dat er van 2015 tot en met 2017 nog eens 3 miljard euro bijkomt aan lastenverzwaringen. Het begrotingsbeleid in Nederland – en helaas ook de rest van de EU – heeft namelijk de nare eigenschap pro-cyclisch te zijn. In een economisch neergang (zoals van 2011 tot en met 2013), wanneer de private sector de buikriem aanhaalt, wordt het fiscaal beleid ook nog eens verkrapt. Als de private sector uit zijn schulp kruipt en de economie weer aantrekt, laat de overheid ook de teugels vieren.



BRON: Z24

C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
Logisch dat onze nuchtere RvS allert blijven. Het geeft geen pas om het begrotingstekort structureel verder op te laten lopen. Daar hebben ze gelijk in. Belastingverlaging prima, maar wel een beetje minder dan die 5 miljard. En dan alléén voor de laagste inkomens en middeninkomens. Mensen met een inkomen van boven de 150.000 euri hoeven niet mee te profiteren. Rutte koopt zo op deze manier de stemmen door iedereen een belastingverlaging te gunnen en vergeet dat ons begrotingstekort moet worden terugbetaald. Wèg met Rutte!

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Mijn zorg zit met name in de %-toekenning gekoppeld aan inkomen. Dit betekent in een aantal gevallen wel een enorme verhoging en waar voldoende water zit hoeft echt niet nog meer naar toegedragen te worden; disproportioneel dan ook en onbegrijpelijk dat het niet gemaximeerd zit; zowel op percentage als op inkomen. Meer als een anderhalve ton aan gezamenlijk gezinsinkomen geen verhoging! En een maximale verhoging van 150 euro per maand per gezin! Zo is er ruimte voor een potje later; het hoeft namelijk niet allemaal op en zeker niet als gezegd, waar de zee al vol is! Het is op een gegeven moment namelijk niet meer dat iemand het verdient, maar het krijgt; en soms moet dat ook gewoon genoeg zijn!
adriana
helemaal mee eens. Is dit de gerechtigheid van het kabinet? bij elke ronde groepen die het minst in de knel zitten of aangepakt werden nu het meest bevoordelen?

Minima hebben de crisis betaald en worden nu vooral gepasseerd.

En dan nog is de achterban van de VVD ontevreden.
Ingrid / jurist
Ik reageer eigenlijk nooit op dit soort artikelen of andere reacties, maar meent men nou werkelijk dat de minima de crisis hebben betaald? Volgens mij hebben wij, gezin waar beide ouders een baan hebben als rijksambtenaar, met een eigen huis en kinderen op de opvang, dat gedaan. Dit terwijl we kei- en keihard werken, daar geen waardering voor krijgen, en haast onze excuses moeten aanbieden omdat we - de gruwel - twee auto's hebben en na al dat harde werken vinden dat we vakantie verdiend hebben, en zo ondertussen toch ook nog een beetje de economie draaiende houden. Dus waarom wij er nou niet eindelijk eens op vooruit mogen gaan, is mij niet helemaal helder (maar dat zal dan wel aan ons politieke kleurtje liggen).
Karel van Klaveren
De verdiensten van de dames en heren van de Raad van State beginnen bij zo'n 150.000 euro per jaar. Ja, dan heb je misschien wel wat ingeleverd, maar echte pijn van de crisis hebben zij nooit gevoeld. Het getuigt dan ook van een enorm dedain om nu kritisch te gaan lopen doen over enige verlichting voor met name de middenklasse. Per saldo blijft de teller voor deze groep overigens zwaar negatief qua koopkracht over de afgelopen 7 jaren.
Joost
Triest dat ouderen in dit land de rekening moeten betalen. De tweeverdienende hypotheekslaven hebben nog geen nagels om hun kont te krabben. Wel het geld erdoorheen jassen.
Chrétien van den Akker / Gemeentesecretaris
Als de rijksbegroting die 5 miljard toch kan missen, kunnen we daar ook buitenlands gas mee kopen. Kan de gaskraan in Groningen een stuk verder dicht. Wordt het hier wat veiliger en liggen er minder Noorderlingen wakker in hun kapotte en onverkoopbare huizen. Maar die keuze maakt dit kabinet niet. 5 miljard, het blijft ongelooflijk veel geld voor de verkiezingscampagne van de zittende coalitie
chris snellen / juridisch medewerker
Laat je niet foppen! Deze 5 miljard is geen cadeautje maar een greep in de reservering voor de herzienig en vergroening van het belastingstelsel. Helaas kon in politiek Den Haag hierover geen overeenstemming worden bereikt.
Advertentie