bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Meer ruimte voor sociaal ondernemerschap loont gemeenten

Social enterprise als spil in veranderende samenleving.

04 september 2014

De rol van de overheid verandert. Van uitvoerder en bepaler naar – volgens velen – regisseur. Gemeenten treden terug en laten steeds meer taken over aan burgers en bedrijven. Maar hoe biedt u die ruimte? Bijvoorbeeld aan social enterprises? Want de afgelopen tijd hebben zij bewezen een spil te zijn in de veranderende samenleving.

Gedeelde verantwoordelijkheid staat de komende decennia centraal in het publieke domein. De overheid laat burgers en bedrijven zelf invulling geven aan maatschappelijke vraagstukken en is niet langer de enige en bepalende speler. Hoe u als gemeente burgers betrekt, is al aardig uitgekristalliseerd. Maar dat ook sociaal ondernemers een maatschappelijke meerwaarde kunnen leveren, is nog een weinig ontgonnen terrein. Voor onder andere duurzaamheid en milieu, (arbeids)participatie, leefbaarheid, onderwijs en cultuur zijn social enterprises belangrijk. Bij hen staat het realiseren van impact voorop, maar wel – zoals bij ‘gewone’ bedrijven – vanuit financiële zelfstandigheid. Het loont dus om een social enterprise-vriendelijke gemeente te zijn.

Innovatieve antwoorden op maatschappelijke vraagstukken
Wij verwachten dat de regisserende gemeente zich uiteindelijk ontwikkelt naar een facilitator. Regiegemeenten hebben de neiging alle touwtjes stevig in handen te houden. Zij gaan de komende jaren merken dat dit vrijwel onmogelijk en onnodig is. Waar burgers en bedrijven de ruimte krijgen, worden maatschappelijke vraagstukken vaak praktischer en innovatiever beantwoord. Als faciliterende gemeente zorgt u er dan voor dat de randvoorwaarden aanwezig zijn om impact te creëren. Ook én vooral voor sociaal ondernemers. Samenwerking en gelijkwaardigheid zijn hierbij cruciaal.

Natuurlijk zijn er taken waarvoor gemeenten zelf aan zet blijven. Met name bij de bewaking van het (maatschappelijk) speelveld en risicobeheersing. Want ruimte geven en faciliteren zijn van belang, maar ook controleren en – als het echt dreigt mis te gaan – ingrijpen.

Social enterprise-vriendelijk in acht stappen

KplusV heeft een route ontwikkeld, die u in acht stappen naar een social enterprise-vriendelijke gemeente brengt. Geen blauwdruk voor hoe het moet, maar een stappenplan om samen met bedrijven te werken aan social enterprise-vriendelijk beleid én -gedrag.

Meer weten?
Bent u benieuwd hoe wij ú kunnen begeleiden naar een meer social enterprise-vriendelijke gemeente? Onze adviseur Jenny den Hertog gaat graag het gesprek met u aan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.