bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Versterken Crowdfunding & Informal Investing elkaar?

Versterken Crowdfunding & Informal Investing elkaar? KplusV onderzocht de synergie in opdracht van het ministerie van EZ.

09 januari 2014

AfbeeldingKplusV onderzocht de synergie in opdracht van het ministerie van EZ

Onderzoek naar de mogelijke synergie tussen crowdfunding en informal investing laat zien dat beide financieringsvormen elkaar kunnen versterken. Tegelijkertijd is duidelijk dat de markt nog te jong is om te kunnen zeggen of de eerste modellen in de markt succesvol zullen zijn. KplusV onderzocht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken de synergie.

Crowdfunding en informal investing vallen beide grotendeels buiten het zicht van het ministerie. Om zicht te krijgen op de mogelijke synergie tussen crowdfunding en informal investing in Nederland, heeft KplusV een gecombineerd kwalitatief en kwantitatief onderzoek uitgevoerd. Hoe en in welke mate crowdfunding en informal investing elkaar in de praktijk kunnen versterken, is nog onduidelijk, terwijl beide vormen van alternatieve financiering snel groeien. Inzicht in de synergie kan jonge bedrijven helpen bij het vinden van financiering, investeerders helpen aan goede proposities, en crowdfunding- en informal investing-platforms helpen dit te faciliteren.

KplusV heeft onderzoek gedaan onder informal investors en crowdfundingexperts. Ook de mogelijke rol van de overheid heeft KplusV hierin meegenomen. Uit de onderzoekt blijkt dat:

  • Ruim 85% van de informals bekend is met Crowdfunding;
  • Een beperkt aantal informals (<10%) doet daadwerkelijk aan crowdfunding;
  • Grootste struikelblok voor informals bij crowdfunding is de beperkte invloed op de onderneming waarin geïnvesteerd wordt;
  • Er lijkt sprake te zijn van synergie tussen crowdfunding en informal investing in onder meer co-investing, indicatie van marktinteresse en vergroting van de dealflow.
  • De term ‘crowdfunding’ hindert alle partijen. De term is diffuus en zorgt voor verwarring. Dit weerhoudt informals ervan om de mogelijkheden van crowdfunding verder te onderzoeken.
  • Crowdfundingplatforms zien door het mobiliseren van de zogenaamde ‘super’- crowdfunders kansen om niet-actieve informals aan te trekken.
  • De rol van de overheid is tot op heden beperkt tot toezicht en stimulering;
  • Crowdfunding is jong, en de initiatieven om informals te laten crowdfunden zijn nog jonger. Er is dan ook nog geen zicht op een eenduidig bewezen businessmodel hiervoor.

De rol van de overheid
De overheid kan de alternatieve financieringsmarkt op verschillende manieren stimuleren (voorlichtingscampagnes, belastingvoordeel, tante Agaath regeling). Tegelijkertijd vinden zowel crowdfunders als investeerders het niet wenselijk dat de markt te veel sturing krijgt (‘Laat de ordening aan de markt over’). De markt heeft volgens betrokkenen eigen ruimte nodig om aan tractie te winnen en tot een optimaal model te komen. Er is volgens betrokken geen reden voor de overheid om op dit moment actief te sturen.

Ons advies
KplusV raadt het ministerie van EZ aan om met de stakeholders in gesprek te gaan om samen te kijken naar de term crowdfunding en te komen tot een eenduidige terminologie waarmee crowdfunding gestroomlijnd kan worden. Ook kan EZ kijken of het mogelijk is om met een regeling, zoals de huidige SEED-regeling of een aangepaste tanteagaath-regeling, de informal investors te ondersteunen bij hun investeringen op transactieniveau. Daardoor zullen meer informals (potentiële ‘supercrowdfunders’) investeren. Hiervoor heeft de markt zelf al enkele ideeën en initiatieven geopperd (zie rapport). Verder kan EZ een rol spelen rond voorlichting/awareness bij informals over crowdfunding voor het MKB. Ook raden we het ministerie aan om de ontwikkelingen regelmatig te scannen/onderzoeken.

KplusV is Crowdfundingsexpert én expert op het gebied van Informal Investing. Daarnaast zijn we als geen ander thuis in het scouten en screenen en begeleiden van innovaties en snelgroeiende ondernemingen. Dit door individuele begeleiding en advies, en via bewezen innovatie- en ondernemersnetwerken waarin we belangen zo veel mogelijk koppelen (overheden, onderwijs, ondernemers, onderzoek).

Contact
Bel voor meer informatie over het onderzoek naar Dwayne van der Klugt of Hendrik van der Meulen via 026 355 13 55.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.