Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Kleine schoonmaak

Zonder concrete plannen voor woningbouw hoeft Shell een gepacht bedrijfsterrein niet grondiger te saneren dan voor een bedrijfsbestemming nodig is. De gemeente Roermond verliest een rechtszaak hierover van de provincie en moet nu vertrouwen op een goede afloop.

14 mei 2010

In Roermond heeft Shell sinds 1918 een bedrijfsterrein in erfpacht aan de oever van de Maas. Halverwege de jaren negentig laat Shell alle bovengrondse installaties van dit depot voor brandstofcomponenten slopen. Onder de grond blijft ‘leidingenwerk’ liggen.

 

De bodem en het grondwater blijken verontreinigd door minerale olie en andere brandstofcomponenten. Shell komt met een plan om de bodem te saneren. De doelstelling is het terrein in ieder geval geschikt te maken voor het huidige en toekomstige voorzienbare gebruik, te weten bedrijfsterrein. In 2007 keuren Gedeputeerde Staten van Limburg het plan goed.

 

B en W van Roermond zijn daar niet gelukkig mee. Als in 2018 het erfpachtcontract met Shell afloopt, moeten woningen verrijzen op deze mooie plek aan de Maasoever, naast de jachthaven. Dat staat onder meer in het Masterplan RoerDelta en de Ruimtelijke Structuurvisie Roermond. Woningbouw vraagt echter om een grondiger schoonmaak dan een bedrijfsterrein.

 

Bovendien vrezen B en W dat de provincie Shell later niet meer kan verplichten om aanvullende maatregelen te treffen als dat nodig blijkt. Daarom willen B en W dat de provincie hogere eisen stelt en de vinger beter aan de pols houdt dan in het plan is voorzien. ‘Wij hebben herhaaldelijk geprobeerd alle partijen rond de tafel te krijgen voor overleg. Maar dat heeft niet tot resultaat geleid,’ zegt woordvoerder Egbert Hansen van de provincie Limburg.

 

B en W maken bezwaar tegen de goedkeuring door Gedeputeerde Staten. Als GS dat afwijzen, moet de Raad van State het interbestuurlijk geschil beslechten. De Raad stelt de gemeente op alle punten in het ongelijk. Het Shell-terrein is in gebruik als bedrijfsterrein en zal dat ook in de voorzienbare toekomst zijn. De hoogste bestuursrechter had in 2004 al gezegd dat het masterplan niet meer is dan ‘een visie’. Bovendien valt uit de tekst noch de tekening van het plan op te maken dat de beoogde bebouwing woningen zijn. Toen GS het bezwaar tegen de goedkeuring van het saneringsplan afwezen, waren de woningbouwplannen niet zo concreet dat het college daarmee rekening had moeten houden.

 

Met de saneringsdoelstelling is dus niets mis. De Raad van State wuift ook de vrees weg dat de monitoring tekortschiet en dat de provincie Shell na vijf jaar niet meer kan verplichten tot verdere ingrepen. Wanneer Shell de sanering heeft afgerond moet zij volgens de Wet bodembescherming een saneringsverslag indienen bij GS, zegt de Raad van State. GS kunnen het verslag alleen goedkeuren als Shell voldoet aan de saneringsdoelstelling. Wanneer grond en grondwater niet volgens plan zijn schoongemaakt, kan de provincie handhavend optreden. Elke druppel telt.

 

Vindplaats: LJN BM1785 en AO4760

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie