'Publicatie 'broekzakgesprek' Herrema voortijdig'
Lokale krant Almere Deze Week heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld door al voor de uitkomst van een extern onderzoek te publiceren over het ‘broekzakgesprek’ van de Almeerse PvdA-wethouder Tjeerd Herrema, tijdens welke een journalist ‘seksuele handelingen’ zou hebben gehoord. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek. Het externe onderzoek naar de zaak kon elk moment afgerond zijn.
Lokale krant Almere Deze Week had vorig jaar juni niet mogen publiceren over het ‘broekzakgesprek’ van de Almeerse PvdA-wethouder Tjeerd Herrema, tijdens welke een journalist ‘seksuele handelingen’ zou hebben gehoord. Extern onderzoek naar de zaak kon elk moment afgerond zijn. De krant heeft journalistiek onzorgvuldig gehandeld door al daarvoor te publiceren, aldus de Raad voor de Journalistiek.
Krant was belanghebbende
Herrema werd destijds niet gesteund door de andere coalitiepartijen en stapte na de ophef over de publicatie op. Journalist Marcel Beijer van Almere Deze Week had ook opgeschreven dat Herrema hem ‘zeer persoonlijke berichten’ had gestuurd. Niet lang daarna pleitte het onderzoek van de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond Herrema vrij van de beschuldigingen. Herrema diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelt nu dat Almere Deze Week en de journalist het externe onderzoek hadden moeten afwachten, aangezien zij zelf ook onderdeel waren van dat onderzoek en volgens de raad dus ook partij en belanghebbende waren.
Herrema blij
Almere Deze Week koos ervoor zich niet te verantwoorden voor de raad. Die vraagt de krant om de uitspraak te publiceren. Herrema laat weten blij te zijn met de uitspraak, zegt hij op zijn Facebook-pagina. ‘Samen met het oordeel van de Ombudsman is het een erkenning dat feiten en zorgvuldig onderzoek naar die feiten zwaarder hadden moeten wegen in dit geval dan snelle publicatie en oordelen en handelen op beeldvorming. Dat is de heldere boodschap aan Marcel Beijer, maar ook aan de hoofdredacteur Robert Mienstra van Almere Deze Week die een onderbelichte rol in deze zaak heeft gehad.’
Eerherstel
Fijntjes wijst Herrema erop dat dit signaal indirect 'ook geldt voor vier van de vijf coalitiepartijen (CU, D66, VVD en GL) en het college’. ‘Op grond van eigen motieven was snel oordelen en snel handelen op basis van een ongegronde klacht en een onzorgvuldige publicatie belangrijker dan een zorgvuldig onderzoek en een afgewogen oordeel. Het college schrok vervolgens van eigen handelen en paste het verhaal politiek aan. Ik hoop dat de politieke boodschap overkomt. Een initiatief tot eerherstel zou de coalitie sieren.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.