Klaas Steenhuis
De regio Oost-Groningen won recent de Jaap van de Doef-prijs voor de beste beleidsnota. De nota ‘Ik doe mee in Oost-Groningen’ was volgens de jury begrijpelijk, prikkelend en doelgericht. Wethouder Klaas Steenhuis van Veendam nam de oorkonde van de Stichting in ontvangst.
Wie zei er ook weer dat ambtenaren onbegrijpelijk schreven?
De nota had geschreven kunnen worden door een ambtenaar, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze nota is geschreven door een freelance tekstschrijver. Hij heeft dat gedaan in de voorbereiding op het bezoek van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb eind 2007 aan Oost-Groningen. De auteur is een schrijver.
Dus toch, ambtenaren kunnen niet schrijven.
Zo zwart-wit is het niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik als wethouder weleens mijn wenkbrauwen frons. Als ik in de huid van een raadslid kruip, kom ik heel wat onheldere teksten tegen. Het college stuurt een ambtelijk stuk af en toe ook terug naar de ambtenaren. We willen voorkomen dat er documenten worden geproduceerd die alleen de incrowd kan lezen.
Waar komt die onbegrijpelijkheid vandaan?
Ambtenaren hebben enerzijds te maken met de bureaucratische en juridische regels en anderzijds met dienstverlening aan de burgers. Het is moeilijk dat te combineren. Ze kiezen er dan soms voor om onnodig te abstraheren en te verhullen.
Voor we het vergeten, waar ging de winnende nota eigenlijk over?
Over de regionale aanpak van de arbeidsmarktproblematiek in Oost-Groningen. Alles draait om regionale samenwerking en lokale uitvoering. Voor het eerst in decennia ontstaat hier een kansrijke arbeidsmarkt. We wilden daar met de komst van een nieuw kabinet tijdig op inspelen. Er was nieuw elan. We zijn met negen Groningse gemeenten en een Drentse gemeente om de tafel gaan zitten met het ROC, UWV en CWI. Een klein participatietopje in Oost-Groningen. En we hebben staatssecretaris Aboutaleb hier naartoe gehaald. Uit deze activiteiten kwam ‘Ik doe mee in Oost-Groningen’ voort. We gaan in de aanval.
En wij maar denken dat Oost-Groningen geen toekomst heeft.
Toen ik twee jaar geleden wethouder voor werk en inkomen werd, vertelden ze mij bij de sociale dienst dat hier geen werk was. Totdat busondernemer Arriva mij meedeelde dat ze straks honderden buschauffeurs nodig hebben. En zo zijn hier meer werkgevers die verder kijken dan hun neus lang is. We gaan in deze streek spanning op de arbeidsmarkt krijgen. We moeten ophouden met jammeren en somberen. (md)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.