Advertentie

Rotterdam ziet noodzaak kattenklimtouwen niet

In Leiden zijn er al kattenklimtouwen, maar de gemeente Rotterdam ziet het probleem niet en staat tot teleurstelling van de initiatiefnemers de touwen niet toe.

02 januari 2014

De gemeente Rotterdam snapt dat kattenklimtouwen in gemeenten met grachten uitkomst kunnen bieden bij het redden van katten van de verdrinkingsdood. ‘Maar we hebben hier geen grachten. Het probleem is bij ons niet bekend.’

Vijf dode katten in een maand

Het Wijkinitiatief “Kat uit de Gracht” is in 2009 in Leiden opgericht, omdat ieder jaar wel een paar katten dood uit het water werden gevist. Dieptepunt was 2006 toen in een maand vijf dode katten werden gevonden in de Oranjegracht. Samen met de gemeente Leiden en instanties kwamen bewoners op maatregelen om te voorkomen dat katten te water raken en om te zorgen dat ze er weer uit kunnen komen, bijvoorbeeld door het hangen van kattenklimtouwen aan de kaderand en het creëren van drijvende eilanden op “hotspots”.

Kattenklimtouw succesvol
De gemeente Leiden heeft het wijkinitiatief gefaciliteerd en wijst dinsdag voor nadere informatie naar de speciale website over het initiatief van een actieve inwoonster. Daar staat onder meer te lezen dat de maatregelen werken, want al zijn er sinds 2009 ook alweer twintig dieren verdronken: er zijn al meer dan een dozijn katten gezien die via een kattenklimtouw uit het water kwamen. Dat de formule werkt, is ook andere steden opgevallen. Ook in Amersfoort, Delft, Hoorn en Utrecht zijn initiatieven opgestart om de katten te redden via onder meer klimtouwen.


Diep teleurgesteld in gemeente Rotterdam

Een van de enthousiastelingen, dierenambulancemedewerker Vincent Breur, liet zijn verhaal deze week optekenen in dagblad Metro. Hij is diep teleurgesteld in de gemeente Rotterdam die hem niet toestaat scheepstouwen op te hangen aan hoge kademuren om katten de kans te geven uit het water te klimmen. Volgens hem kost dat de gemeente niets en hoeft alleen maar een vergunning worden afgegeven om de touwen op te hangen. Samen met andere bewoners had hij al een reddingsplan uitgedacht. Hij kreeg zelfs al een touwfabriek zo ver om als sponsor te fungeren.

Verdrinking katten geen probleem
Maar volgens de gemeente Rotterdam wordt het verdrinken van katten in de havenstad helemaal niet als probleem ervaren. ‘Wij hebben hier geen grachten’, zegt woordvoerder Anna Feiner. ‘Ik kan me best voorstellen dat het in Leiden een probleem is. Daar is bijna iedere straat een gracht. Als kades daar te hoog zijn, dan zijn de touwen een goede oplossing. Maar hier hebben we nog nooit van het verdrinken van katten gehoord.’


Kat-of-het-touwverhaal

Uit het artikel begreep Feiner dat er twee Rotterdamse wijken zijn waar bewoners graag touwen zouden ophangen. ‘Het is een beetje een kip-of-het-eiverhaal of in dit geval een kat-of-het-touwverhaal. Ik weet niet of met deze mensen is gesproken, misschien bij de deelgemeente, maar bij mij is niet bekend dat dit een probleem is.’ Andere argumenten die de gemeente geeft om het ophangen van touwen niet toe te staan zijn dat touwen vandalisme zouden uitlokken en kinderen te water zouden kunnen raken. Maar volgens Breur werkt straatmeubilair ook vandalisme in de hand en kunnen kinderen zich juist redden met de touwen.


Onderhoud kost geld

Die weerlegging lijkt redelijk overtuigend. Het kostenargument blijft dan nog staan, want hoewel Breur stelt dat kattenklimtouwen de gemeente niets kosten, wijst Feiner op het onderhoud. ‘De start van het initiatief kost de gemeente misschien niets, maar wie vervangt de touwen? Met dat soort vragen moet je bedachtzaam omgaan.’ De voornaamste reden om de touwen niet toe te staan in Rotterdam lijkt toch dat er geen probleem is met verdrinkende katten. ‘Voor andere steden met grachten is het een uitkomst, maar hoge kades hebben we hier niet. Ja, aan de Maas hebben we hoge kades, maar als je daar als kat invalt ben je toch gezien.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bond / Adviseur
Waarom zou de gemeenschap moeten zorgen voor loslopende huisdieren? Laat kattenbezitters dit evt. zelf regelen.
JaapvV / adviseur
Een kat is toch een huisdier? Nog nooit een gracht aan huis gezien...
August Biels / gewezen ambtenaar
Katten binnehouden. Alleen naar buiten aan de lijn, en eigenaar in bezit van poepzakje. Ook kattenbelasting. Klinkt bekend? Tegenvraag: ooit van hondenklimtouwen gehoord?
Roffa
Marokkanen als Aboutaleb en Turken als Karakus hebben niets met huisdieren. Vinden ze hooguit lekker in de pan. Zelf gratis opgehangen wil het college nog geen reddingstouwen. Geven gemeenschapsgeld liever aan familieleden. Afrekening komt op 19 maart, dan is PvdA exit.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
En waarom eigenlijk ook niet als met zo'n relatief kleine ingreep levens worden gered, nu nog onder de noemer van katten waardoor sommige kortzichtige niet-kattenliefhebbers alleen maar daar de focus op kunnen hebben, maar ook kinderen, ouderen (niet binnengehouden/aangelijnd zijn of door een stom ongelukje in het water belanden) die nog wel de grachtmuren kunnen bereiken, echter niet meer de kracht hebben om eruit te komen en dan is het toch wel zo handig om ergens aan vast te kunnen houden (in deze maatschappij is het namelijk ook nog zo dat bij een grotere menigte de meesten aan de kant kijkers zijn en een enkeling zich geroepen voelt te redden) en een scheepstouw is dan, als gezegd, een relatief simpele ingreep.

Oh en voor de reactie van de gemeente Rotterdam; erg kortzichtig, je zou namelijk ook kunnen bedenken dat de suggestie aan die gemeenten is gericht die hiervoor wel oren hebben. En v.w.b. het onderhoud, ach een zinloos kunstwerk waar werkelijk niemand op zit te wachten behalve een enkele narcist, is duurder om weg te zetten en te onderhouden...

Ieder leven is waardevol, we houden er tenslotte genoeg van in leven die zelf niet eens willen..., maar dat is een geheel andere discussie!
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Prima initiiatief !, als je bijv. in Duitsland gaat kijken hebben ze al jaren verschillende mogelijkheden om als je te water raakt er op een bepaald punt uitkunt ! De Gemeente Den Bosch mag zich dit initiatief wel omarmen , een paar jaar geleden viel een Poolse man in de Zuid Willemsvaart en kon er nergens uit, aan zijn teersporen onder zijn nagels kon je zien dat hij verwoede pogingen had gedaan om eruit te komen, maar helaas !
Rogier
Ja ook katten vallen onder integrale veiligheid... het is nog geen 1 april! Over die enorme aantallen vogels en zoogdieren die elk jaar ten prooi vallen aan katten hoor je nooit wat, en voor een paar van die verzopen poezen wordt dan een reddingsplan gemaakt. Terwijl het al raar is dat die vrij buiten lopen, waar ze - naast de natuurlijke fauna - afvalzakken en tuinen vernielen. Binnen houden die beesten, kunnen ze ook niet verzuipen.
Peter Mol / Feinerfan
Complimenten voor duidelijke taal en creativiteit van de woordvoerder. Als je in de Maas springt ben je sowieso gezien.
Advertentie