Kaag: extremisme uit stadsbestuur houden
D66 leider Sigrid Kaag wil alles op alles zetten om extreemrechts uit het bestuur van gemeenten te houden.
Voor D66 staan de gemeenteraadsverkiezingen in het teken van de strijd tegen extremisme en polarisatie. Dat zei partijleider Sigrid Kaag bij de aftrap van de campagne van haar partij voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Tribunalen
De partij gaat ‘alles op alles zetten om extreemrechts uit het stadsbestuur te houden’, verklaarde Kaag tijdens een bijeenkomst in Rotterdam. ‘Wij gaan niet met extremisten besturen en ik roep al mijn landelijke collega's op om diezelfde duidelijkheid te geven.’ Volgens de D66-leider vraagt de democratie om ‘waakzaamheid en bescherming’. Ze wees daarbij op het feit dat in de Kamer wordt gesproken over 'tribunalen’ en dat Kamerleden zich minder vrij voelen om hun mening te geven.
Opmars
‘Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das. Met een luttel zetelaantal verlamt het vaak de parlementaire orde. En nu klopt het op de deuren van raadszalen in alle delen van Nederland’, zei Kaag. De gemeenteraadsverkiezingen gaan volgens haar over ‘verbinding en saamhorigheid in onze samenleving en tegen aanhoudende polarisatie’ en ‘tegen de opmars van extremen’. De verkiezingen voor het lokale bestuur zijn op 16 maart.
FvD en PVV
In haar speech noemde Kaag geen namen van partijen. Haar partij sloot echter vooraf aan de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar maart samenwerking in een nieuwe coalitie met Forum voor Democratie en PVV uit.
Democratische grens
GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde de partijnamen wel. Hij riep andere partijen op om na de gemeenteraadsverkiezingen in maart niet lokaal te besturen met de PVV of Forum voor Democratie. Klaver vindt dat partijen niet in zee moeten gaan met een 'partij die de democratische rechtstaat verwerpt'. De GL-voorman doet zijn oproep zaterdag in Rotterdam, op het congres van zijn partij. Hij wil een 'democratische grens' trekken. 'Hoe bescherm je de democratie tegen aanvallen van binnenuit? Door stelling te nemen en een grens te trekken. GroenLinks gaat niet samen met extreemrechts deelnemen aan een gemeentebestuur. En ik roep mijn collega-partijleiders op dezelfde democratische grens te trekken.'
Capitool
Klaver is bang dat het gedrag van deze partijen tot geweld leidt en trekt de vergelijking met de bestorming van het Amerikaanse Capitool vorig jaar door aanhangers van Donald Trump. 'Laat het in Nederland niet zover komen', aldus Klaver. 'Ook hier zijn er politici die mensen ophitsen, tegenstanders intimideren en zich weigeren neer te leggen bij besluiten van democratische meerderheden. Dit is niet acceptabel in een democratie.' (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.