Justitie moet veiligheid Volkert van der G. borgen
Tijdens diens eventueel proefverlof moet justitie de veiligheid van Volkert van der G. bewaken. De burgemeesters komen in actie als de openbare orde in gevaar is.
Mocht Volkert van der G. binnenkort inderdaad op proefverlof gaan, dan blijft het rijk verantwoordelijk voor zijn persoonlijke veiligheid. De lokale driehoek komt pas in zicht als de openbare orde in gevaar is.
Beschermen tegen lynchparij
Dat stelt burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland. Als voorzitter van de VNG-commissie bestuur en veiligheid reageert hij op de vraag wie Volkert moet beschermen tegen de dreiging van een lynchpartij: is dat justitie of de burgemeester in wiens stad hij verblijft?
Burgemeester voor openbare orde
Van der Tak is stellig in zijn oordeel: de persoonlijke veiligheid van een gedetineerde ligt bij justitie. ‘Stel ze zetten hem zomaar buiten de poort en onderweg naar zijn bestemming Harderwijk overkomt hem iets, dan kun je daar niet de burgemeester op aanspreken. Noch die van Harderwijk, noch die van de plaatst waar een eventueel incident plaatsvindt.
Geweld natuurlijk voorkomen
Natuurlijk zal elke driehoek waar dan ook in Nederland zich in zo’n geval inzetten om geweld tegen Volkert van der G. te voorkomen, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt voor hen bij de openbare orde. Als deze wordt verstoord wordt er ingegrepen, onder verantwoording van de plaatselijke burgemeester.
Stelsel Bewaken en Beveiliging
De beveiliging van personen is geregeld in het ‘Stelsel Bewaken en Beveiliging’. Hierin wordt een speciale coördinator belast met de landelijke afstemming voor het beveiligen van ‘een gelimiteerd aantal personen, objecten en diensten’. Onder hen vallen leden van het Koninklijk Huis, ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders. Maar ook andere mensen kunnen een beroep doen op de coördinator. Deze beslist hierover na het maken van een dreiginganalyse. Het stelsel legt overigens de eerste verantwoording voor de eigen veiligheid bij de persoon zelf. Van der Tak benadrukt dit nogmaals: ‘Je moet ervan uitgaan dat de persoon geen gekke dingen doet die hem in gevaar kunnen brengen’.
Discretie hoog goed
De burgemeester kan zich voorstellen dat de nationale politie bij een eventueel proefverlof zal worden ingezet. Maar dan toch niet met toeters en bellen hoopt hij. Hoe discreter dit soort verloven verloopt hoe beter’.
Burgemeester niet verrassen
Mocht Van der G. overigens een bezoek aan Westland inplannen tijdens zijn eventueel verlof, dan wil van der Tak dit wel graag van te voren weten. ‘Ik zou me dan zeker niet willen laten verrassen’.
de beste man heeft genoeg offers gebracht.