Advertentie

Juridisch gevecht in Hoorn om reclamebelasting

Ondernemers en gemeente Hoorn zijn in een juridische strijd verwikkeld over de reclamebelasting. Vorige maand veegde de Alkmaarse bestuursrechter de belasting van tafel. Hoorn gaat tegen die uitspraak in hoger beroep.

13 december 2010
Economie stimuleren
Het college staat nog steeds achter de doelstelling om via de reclamebelasting de lokale economie te stimuleren, meldt Hoorn in een persbericht. Op welke gronden de gemeente de uitspraak van de rechter gaat aanvechten, is nog niet bekend, zegt gemeentewoordvoerster Marloes Hoorn. Wel meldt ze dat de gemeente doorgaat met het heffen van de belasting zolang de juridische procedure loopt. 'De gemeenteraad moet nu eerst de verordening voor 2011 vaststellen. Als dat is gebeurd, dan gaan naar verwachting in het voorjaar de aanslagen de deur uit.'

Lokaal Ondernemers Fonds
Hoorn heft de reclamebelasting sinds 2009 onder circa 1300 ondernemers. De heffing brengt zo’n 830.000 euro op, dat wordt gestort in het Lokaal Ondernemers Fonds. Ondernemers beheren het fonds, waaruit activiteiten worden betaald die de ondernemersverenigingen in hun gebied organiseren. Zoals de paardenmarkt, het smartlappenfestival en de promotie van Hoorn door MooiHoorn. Ook onderhoud van groen en collectieve beveiliging op bedrijventerreinen wordt eruit betaald.

600 bezwaren
In 2009 maakten 600 ondernemers bezwaar tegen de heffing. MKB Hoorn bracht de zaak voor de rechter, omdat het de tarieven te hoog en het draagvlak te klein vindt en is in het gelijk gesteld.

Onredelijke heffing
Volgens de bestuursrechter zijn de tarieven onevenredig hoog (151% boven die van Amsterdam en liefst 1278 procent hoger dan in Alkmaar) en is sprake van een willekeurige en onredelijke belastingheffing. Verder oordeelt de rechter dat de gemeente haar bevoegdheid om belasting te heffen op een oneigenlijke wijze heeft aangewend door van de reclamebelasting een soort baatbelasting te maken. Over de besteding daarvan hebben de gemeenteraad en een groot deel van de ondernemers praktisch niets te zeggen.

Doorgeefluik
De rechtbank concludeert dat de gemeente slechts fungeert als doorgeefluik van de geïnde opbrengsten. ‘Dit staat op gespannen voet met de primaire functie van het instrument reclamebelasting als een algemene gemeentelijke belasting’, aldus de rechtbank.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Even een correctie voor BB: die €830.000 is een nettobedrag voor de ''leuke dingen', leuke dingen waarvan ondernemers in winkelcentra buiten het centrum niet van meeprofiteren. De sinterklaasontvangst bv. bekostigen zij nog steeds zelf!.
dat er iets gedaan moet worden tegen ''free riders'' (ondernemingen die nergens bij zijn aangesloten maar wél mee profiteren van 'leuke dingen'') staat overigens als een paal boven water voor bijna iedereen.
En 1278% boven Alkmaar kan niet. De uitspraak geldt over de aanslagen en verordening 2009. Alkmaar had in 2009 nog geen reclamebelasting.
daarnaast moet er voor deze belasting een
breed draagvlak zijn. Doordat MKB niet ook is geraadpleegd -ondanks verzoeken van één fractie toentertijd daar wél mee te praten- ontbreekt dat tot vandaag de dag.
Wordt vervolgd dus.
De verordening 2011 wordt dinsdag as door de Raad vastgesteld.
Advertentie