bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

In Utrecht geen knallend nieuwjaar meer

In Utrecht geen knallend nieuwjaar meer. Op zoek naar een nieuwe traditie

22 juni 2021
vuurwerk-scaled.jpg
Meer dan de helft van de Utrechters steunt een particulier vuurwerkverbod. Nog een kwart van de inwoners steunt dit verbod onder voorwaarden, waaronder het faciliteren van een passend alternatief. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de gemeente Utrecht.

Overlast door vuurwerk afgenomen

Afgelopen jaarwisseling werd een vuurwerkverbod al beproefd. Driekwart van de Utrechters ervaarde rond deze jaarwisseling minder overlast dan in andere jaren. Van de overlast die er was, werd de meeste veroorzaakt door harde knallen en vuurwerkresten op straat. Utrechters ervoeren vooral overlast in de periode vóór de jaarwisseling. In de week na de jaarwisseling is er nauwelijks overlast.


Steun voor vuurwerkverbod

Meer dan de helft van de inwoners van Utrecht is voorstander van een lokaal vuurwerkverbod voor particulieren, een kwart is dat mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

 

Afbeelding

Op zoek naar een nieuwe traditie

Het aandeel Utrechters dat vindt dat de vuurwerktraditie in stand moet worden gehouden, is gedaald. In 2017 gaven zes op de tien Utrechters aan dat vuurwerk een mooie traditie is die in stand moet worden gehouden (61%), nu is dat 40 procent. Landelijk ligt dit percentage op 43 procent.

De meeste Utrechters zien als alternatief graag een kleine viering (in de buurt) en/of één grote georganiseerde viering. De invulling van zo’n evenement kan volgens inwoners nog alle kanten op: een vuurwerkshow wordt het vaakst genoemd, maar ook een aftel- en toostmoment, een lichtshow en muziekoptredens kunnen op veel steun rekenen. Vuurwerk op zo’n evenement is voor de meeste inwoners geen belangrijke voorwaarde: twee op de drie inwoners die een vuurwerkshow wensen, zien zo’n evenement ook zitten wanneer er geen vuurwerk wordt afgestoken.


Hoe gaat Utrecht nu verder?

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor het college aanleiding om de volgende stap te zetten in de hervorming van de vuurwerktraditie. Samen met de stad wil de gemeente de jaarwisseling weer een feest maken voor iedereen, door aan de slag te gaan met alternatieve vieringen op buurtniveau voor en door inwoners en ondernemers van de stad. Daarnaast zet de gemeente stappen naar een afsteekverbod voor particulieren. Een voorstel hiervoor wordt na de zomer aan de gemeenteraad voorgelegd.


Verantwoording

I&O Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van de gemeente Utrecht. Voor het onderzoek zijn 2.000 inwoners van de gemeente Utrecht van 16 jaar en ouder per brief benaderd. Uiteindelijk hebben 750 inwoners de vragenlijst ingevuld. De dataverzameling vond plaats tussen 23 februari en 18 maart 2021. De resultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht en wijk. Op deze manier zijn de resultaten wat betreft deze achtergrondkenmerken representatief voor de gemeente Utrecht.


Links

 

Contact

Liselot Marée, Onderzoeker

020-3084819 / l.maree@ioresearch.nl

Lisette van Noort, Onderzoeker

053-200 52 44 / l.van.noort@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.