Straatintimidatie treft bijna de helft van de Hagenaars
Straatintimidatie treft bijna de helft van de Hagenaars. Onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag
Bijna de helft (45%) van de inwoners van Den Haag heeft het afgelopen jaar een voorval van straatintimidatie meegemaakt. Dit is vergelijkbaar met het aandeel van de inwoners van Utrecht (46%) en Amsterdam (41%) dat in de afgelopen twaalf maanden geconfronteerd is met een of meerdere vormen van straatintimidatie. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van de gemeente Den Haag uitvoerde.
Straatintimidatie komt in vele vormen voor: nastaren, ongewenst aanraken, hinderlijk achterna lopen, bespugen of in het nauw drijven. Ook naroepen met seksuele of beledigende opmerkingen, het vragen om seks, betasten, nasissen of nafluiten kan intimiderend zijn. Straatintimidatie kan gebeuren op straat, in het openbaar vervoer, in het uitgaansleven of in een openbaar gebouw. Nastaren, nafluiten en naroepen zijn de meest voorkomende vormen van straatintimidatie.
Door de inwoners die incidenten hebben meegemaakt is nastaren de meest genoemde vorm van ervaren straatintimidatie (28%), gevolgd door nafluiten (16%) en naroepen met beledigende opmerkingen (15%).
In het nauw gedreven worden, achterna worden gelopen en bespuugd worden zijn de vormen van straatintimidatie die het meest intimiderend worden gevonden:
- Personen die in het nauw zijn gedreven vinden dit in 87 procent van de gevallen zeer intimiderend en 8 procent heeft dit als intimiderend ervaren.
- Van de inwoners die zijn achternagelopen, vindt 75 procent dit zeer intimiderend en 17 procent intimiderend.
- Van de inwoners die zijn bespuugd vindt 68 procent dit zeer intimiderend en 15 procent intimiderend.
Bij meer dan de helft (52%) van de inwoners die te maken heeft gehad met straatintimidatie had deze ervaring effect op hun gedrag.
De slachtoffers – naar groepen
In totaal heeft 45 procent van de inwoners de afgelopen 12 maanden een voorval van straatintimidatie meegemaakt. Jongere inwoners hebben vaker met straatintimidatie te maken dan oudere inwoners van Den Haag. Verder hebben vrouwen vaker (55%) vormen van straatintimidatie meegemaakt dan mannen (29%).
Waar vindt straatintimidatie plaats?
De meeste inwoners (67%) ondervinden straatintimidatie in Den Haag in hun eigen wijk of buurt. Bij ongeveer vier op de tien inwoners vond intimidatie plaats tijdens het fietsen (35%) of in een winkelgebied (42%). Daarnaast geeft ongeveer één op de vier inwoners aan dat intimidatie plaatsvond langs een drukke weg of plein (28%), bij een bus-/tramhalte (23%) of in het openbaar vervoer (22%).
Vervolgstappen
De resultaten van het onderzoek helpen de gemeente bij het bepalen wat belangrijk is bij de aanpak van straatintimidatie en vormen de basis voor een plan van aanpak tegen straatintimidatie in Den Haag.
Onderzoeksverantwoording
In november en december 2020 zijn 10.500 inwoners van Den Haag benaderd via een brief om deel te nemen aan het online onderzoek. Inwoners die het onderzoek liever schriftelijk invullen konden een papieren vragenlijst aanvragen. In totaal hebben 1.211 inwoners deelgenomen aan het onderzoek, een respons van 12 procent. De vragenlijst is gebaseerd op de eerdere onderzoeken in Utrecht en Amsterdam, met enkele aanvullende vragen die in samenspraak met de gemeente Den Haag zijn opgesteld.
De resultaten zijn gewogen op leeftijd en geslacht en stadsdeel. Dit betekent dat de verhoudingen zijn teruggebracht naar de werkelijk bestaande verhoudingen in de gemeente. Op deze manier zijn de resultaten representatief voor de gemeente Den Haag wat betreft deze achtergrondkenmerken.
Contact
Wietse van Engeland, Onderzoeker 020-308 48 27 / w.van.engeland@ioresearch.nl
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.