Inwoners Roosendaal krijgen stem met Burgerakkoord
Inwoners Roosendaal krijgen stem met Burgerakkoord. Roosendaalers vinden veiligheid, openbaar groen en zorg en ondersteuning het allerbelangrijkst.
Roosendaal is één van de eerste gemeenten die aan de slag gaat met een Burgerakkoord. Op 31 mei 2017 zijn de drie onderwerpen gepresenteerd die Roosendaalers het allerbelangrijkste vonden: veiligheid, openbaar groen en zorg en ondersteuning. Deze thema’s worden nu verder uitgewerkt tot concrete plannen. De gemeenteraad stelt budget beschikbaar om de plannen tot uitvoering te brengen.
Motie Burgerakkoord
De drie centrale onderwerpen zijn de uitkomst van een enquête onder de Roosendaalse bevolking waaraan meer dan 1400 inwoners meededen. I&O Research voerde deze enquête in april 2017 uit. Inwoners mochten uit 12 onderwerpen, de drie belangrijkste kiezen, maar ze mochten ook een eigen onderwerp aandragen. Per gekozen onderwerp konden ze vervolgens hun suggesties en ideeën kwijt. Op donderdagavond 31 mei werden de uitkomsten tijdens een speciale bewonersbijeenkomst bekend gemaakt. De 1.435 deelnemers kwamen in totaal met bijna 3.000 ideeën voor het verbeteren van de eigen woonomgeving, de zorg voor anderen in de samenleving en de manier waarop de gemeente tot besluiten komt.
Samenwerken
Hiermee is de eerste stap om te komen tot een burgerakkoord een succes. Het is gelukt een groot aantal mensen mee te laten denken en velen toonden enthousiaste reacties. Hoewel het altijd beter kan, is initiatiefnemer Klaar Koenraad tevreden met de reacties. “Honderd inwoners weten waarschijnlijk meer dan een raadslid of een ambtenaar. ” Het plan voor een Burgerakkoord begon eind vorig jaar met een motie van PvdA en GroenLinks, waarin de raad stelde dat er meer interactie en samenwerking nodig is tussen bestuur, inwoners, deskundigen en ambtenaren. De Roosendaalse raad wil dat inwoners niet alleen meepraten, maar samen met de gemeente aan de slag gaan op voor hun belangrijke onderwerpen en meer zeggenschap krijgen. Dit moet leiden tot het nemen van betere beslissingen. Hoewel de Wethouder Toine Theunis erkent dat de drie gekozen onderwerpen “grote en lastige vraagstukken” zijn, benadrukt hij dat deze onderzoeksuitkomst niet vrijblijvend is. “Elk thema dat wordt behandeld doen we met commitment.“
De volgende stap
De volgende stap in het experiment is dat de burgers met deze drie onderwerpen aan de slag gaan. Ideeën en plannen van burgers worden gebundeld en uitgewerkt in werkvormen. Hierbij wordt duidelijk welk tijdsbestek aan de plannen wordt gekoppeld, welke grenzen er worden gesteld en hoeveel budget er nodig is. Wat precies de werkvormen zullen zijn, wordt nog bekend gemaakt. Wellicht een democratic challenge, een city challenge met een prijsvraag, een discussieplatform, debatten met de gemeenteraad. Zeker is dat de gemeenteraad wil investeren in goede plannen. Theunis: “Als de burger er energie in stopt, maken wij het waar. De burger moet weten dat wat er wordt aangekaart, daar wordt wat mee gedaan.”
Meer informatie:
I&O Research
Jaap Bouwmeester
06 506 048 28
Klik hier om het hele artikel te bekijken
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.