Advertentie

Inwoners Montfoort willen andere fusie dan raad

Het college van Montfoort wil fuseren met IJsselstein, maar de inwoners voelen daar niets voor, blijkt uit een enquête van de oppositie.

21 maart 2013

De gemeenteraad van  Montfoort beslist op 27 maart of de gemeente een ambtelijke fusie aangaat met de buurgemeente IJsselstein. De inwoners van Montfoort en Linschoten zien echter meer in een fusie met Woerden en Oudewater, zo blijkt uit een enquête opgezet door de oppositiepartijen.

College wil met IJsselstein
Het Montfoortse college is voorstander van een ambtelijke fusie met de grotere buurgemeente IJsselstein, een stad met meer dan 34.000 inwoners. Montfoort  - en het onder deze gemeente vallende dorp Linschoten -  telt een kleine 14.000 inwoners. Dat een meerderheid van de raad een ambtelijke fusie met IJsselstein wil, betekent echter niet dat een meerderheid van de inwoners ook achter dat plan staat.

Stad of Groene Hart
De oppositiepartijen wilden een raadpleging onder de inwoners van Montfoort en Linschoten om hun voorkeur boven tafel te krijgen. De coalitiepartijen voelden daar echter niet voor, dus besloten ChristenUnie, D66, Progressief Akkoord en SGP zelf een enquête te organiseren. Via huis-aan-huisbladen werden 4000 kaarten verspreid met de tekst ‘Kiest u voor de stad of kiest u voor het Groene Hart?’ De ontvangers werden opgeroepen een online enquête in te vullen. Dat leverde duizend reacties op.

Uitgebreide toelichting
‘Een kwart van de huishoudens heeft gereageerd. En meer dan 300 respondenten schreven er ook nog een uitgebreide toelichting bij. Dat is een ontzettend grote respons,’ zegt Marieke Lejeune van Progressief Akkoord Montfoort. ‘Veel mensen hoorden door deze oproep pas voor het eerst van de fusieplannen met IJsselstein.’

Minder dan een kwart
De enquête leverde een duidelijke uitkomst op: zo’n zestig procent van de inwoners van Montfoort en Linschoten voelen helemaal niets voor een ambtelijke fusie met IJsselstein en voegt het bestuursapparaat liever samen met Woerden en Oudewater. Minder dan een kwart geeft de voorkeur aan IJsselstein.

Keuze voor Utrecht
Volgens Lejeune komt dat omdat een keuze voor IJsselstein tevens een keuze voor Utrecht kan zijn. ‘IJsselstein is heel sterk gericht op Nieuwegein, Utrecht en Houten. Daar zijn verschillende samenwerkingsverbanden mee. Als je dan kijkt naar de plannen van minister Plasterk om op te schalen naar gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, dan kun je straks de situatie krijgen dat Montfoort deel uit gaat maken van Utrecht. Ik denk dat de inwoners liever kiezen voor het behoud van eigen identiteit als Groene Hart-gemeenten. Dat kan beter door samen te gaan met Woerden en Oudewater. Veel kinderen uit Montfoort zitten op school in Woerden en mensen uit Linschoten en Montfoort doen daar ook vaak hun boodschappen. Met IJsselstein heeft men veel minder.’

Bevolking wakker geschud
De beslissing over de ambtelijke fusie tussen Montfoort en IJsselstein staat voor woensdag 27 maart op de agenda. Lejeune denkt niet dat de uitkomsten van de enquête er toe zullen leiden dat de raad van deze fusie zal afzien. ‘Maar dan hebben we in ieder geval de bevolking wakker geschud',  meent Lejeune.

Afbeelding

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C.langerak / raadslid s.g.p. gemeente montfoort
L.S. Nav uw artikel: Samenwerking Montfoort/Ysselstein De S.G.P.beschoud zich niet als een oppositiepartij ,zoals u dat weergaf maar als een realistische partij ,die wars is van onwendbare(als een schip) samenwerking ! Kiest voor GROEN. C.Langerak fr. vz.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
De gemeenteraad is gevormd door vertegenwoordigers van de kiesgerechtigden. Stond dit onderwerp nog niet in het programma van de vorige keer? Dan de kiezers nu weer raadplegen. maar dan over fusie. Heeft de kiezerij uitspraak gedaan? Dan die weer vertegenwoordigen, tenzij de raad correcte overtuigende argumenten heeft om het beter te weten dan de kiezerij. En.. de raad is de baas, niet het college. ook hier geldt met correcte overtuigende argumenten het college bijbuigen. Zo simpel is het spel. Allen wil het vaak zo niet gespeeld horen...brrrrrrrrr
Frank van den Hoven / Redacteur
Als je het in het verband van een logisch samenhangende regio bekijkt, wat een provincie bij herindelingsvoorstellen doet, om te voorkomen dat er een 'restproblematiek' achterblijft (= een kleine gemeente die geen aansluiting vindt bij de buren), lijkt het voor de hand te liggen om die MOL-gemeente die al jaren in de lucht hangt (Montfoort, Oudewater, Lopik) eens door te zetten, met Woerden erbij, volgens het 'nodale principe' (= grote kern met omringend platteland) zoals men dat bij toekomstige herindelingen in o.a. Fryslân, Groningen en Brabant ook hanteert. Dan heb je de landschappelijk en maatschappelijk samenhangende Lopikerwaard bestuurlijk in één hand. Vergelijkbaar met buur-waard Krimpenerwaard dat ook wel één gemeente zal gaan worden. Het meer op Utrecht georiënteerde IJsselstein zou dan wellicht beter samen kunnen met Nieuwegein.
Advertentie