Opstelten: ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig’
In het interview met Ivo Opstelten pleit hij voor het invoeren van de gekozen burgemeester.
Nederland is mede door de politieke versnippering hard toe aan een gekozen burgemeester. Dat stelt oud-burgemeester en -minister Ivo Opstelten in een interview in Binnenlands Bestuur over zijn bestuurlijke loopbaan.
Nederland heeft volgens hem goede burgemeesters. ‘Toch heeft het lokaal bestuur wel vernieuwing nodig, een nieuwe impuls. Daarom pleit ik met volle overtuiging voor de direct gekozen burgemeester. Als je nu ziet dat na elke lokale verkiezingen de versnippering in de raad en de colleges steeds groter wordt, wees dan verstandig. Geef de belangrijkste persoon in het gemeentebestuur ook een eigen democratische legitimatie.’
Achterkamertjes
Die kan volgens hem alleen maar worden verkregen door direct gekozen te worden door de burgers van de stad. De nieuwe impuls betreft dus niet de kwaliteit van de burgemeesters, maar hun positie. ‘De aanvoerder van het team moet een steviger democratische legitimatie hebben. Nu wordt de burgemeester aangesteld door de raad en dat vind ik geen sterke positie. Daarmee is er een afhankelijkheid van de raad en ik vind de achterkamertjespolitiek bij burgemeestersbenoemingen, zoals die nog steeds plaatsvindt, echt niet meer van deze tijd’, aldus Opstelten.
Afzettingsprocedure
Hij pleit voor een wijziging van het gemeentelijk bestel, met daarin een burgemeester met een programma, die na verkiezingen eigen wethouders kiest en ook weer kan ontslaan. De burgemeester kan eventueel zelf weggestuurd worden via een afzettingsprocedure. Opstelten: ‘De kracht van de media speelt daarbij een rol, ook dat zal blijvend van invloed zijn op het moderne burgemeesterschap en hun functioneren. Daar moet je mee om kunnen gaan en daarom zal ook niet iedereen geschikt zijn voor het ambt van gekozen burgemeester.’
Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)
De oplossing ligt veel eerder in de aanpak van het probleem: de kwaliteit, of liever gezegd het gebrek daaraan, van het lokaal bestuur.