Hoorzittingen Kamer over omstreden herindelingen
De Tweede Kamer gaat begin volgend jaar openbare hoorzittingen houden over de voorgenomen herindelingen in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en in Groningen (Groningen, Ten Boer en Haren). Een deel van de betrokken gemeenten is daar fel op tegen.
De Tweede Kamer gaat in januari openbare hoorzittingen houden over de voorgenomen herindelingen in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en in Groningen (Groningen, Ten Boer en Haren). Zoals de plannen er nu liggen, moeten deze gemeenten per 1 januari 2019 fuseren. Een deel van de betrokken gemeenten is daar fel op tegen.
Voorbereiding
De vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken is nu bezig met de voorbereiding van de behandeling van de twee wetsvoorstellen voor beide herindelingen, die door de minister van Binnenlandse Zaken naar de Kamer zijn gestuurd. Op voorstel van 50Plus en de SGP besloot de Kamer eind oktober voortaan altijd een hoorzitting ter plaatse te houden als er in een regio veel weerstand is tegen een voorgenomen gemeentelijke herindeling. Onlangs is besloten dat de hoorzitting voor Groningen, Haren en Ten Boer op 19 januari in Hanze Plaza in Groningen wordt gehouden. Op 26 januari houdt de Kamercommissie een hoorzitting over de herindelingen in de Hoeksche Waard. De locatie daarvoor is nog niet bekend.
Omstreden
Beide herindelingen zijn omstreden. Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk willen niet met Oud-Beijerland en Strijen fuseren tot de Hoeksche Waard. In Groningen wil Haren niet fuseren, maar zelfstandig blijven. De provincies Zuid-Holland en Groningen hebben vanwege de gemeentelijke verdeeldheid het herindelingsproces overgenomen.
Haren uit wetsvoorstel
In reacties aan de Tweede Kamer hekelt een aantal raadsfracties uit Groningen en Drenthe en de Stichting Burgercomité Haren de gevolgde werkwijze van de provincie. In een gezamenlijke reactie stellen de gemeenteraadsfracties van Stadspartij, Gezond Verstand Haren, Student en Stad, Algemeen Belang Ten Boer en Leefbaar Tynaarlo dat Haren ‘vanwege foutieve informatie, een verkeerd proces, misleidende beeldvorming en een groot gebrek aan democratische legitimatie’ uit het wetsvoorstel moet worden gehaald. Dat stelt ook het Burgercomité Haren. Volgens het comité is het wetsvoorstel niet zorgvuldig, behoorlijk en rechtmatig door de provincie Groningen voorbereid. Het Burgercomité stelt dat de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel ‘geen waarheidsgetrouw beeld geeft van de door de provincie Groningen gevoerde herindelingsprocedure’. De stichting vraagt om een onafhankelijk onderzoek door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en wil dat Haren uit het wetsvoorstel wordt geschrapt, zodat alleen Groningen en Ten Boer in 2019 samengaan.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.