Advertentie

Portret Beste Bestuurder 2012: Henk Aalderink

Op 7 februari 2024 wordt alweer de 15e Beste Bestuurder bekendgemaakt. Hoe is het de vorige 14 winnaars vergaan? Deel 4: Henk Aalderink.

04 december 2023
Aalderink-ANP-318940315.jpg
Burgemeester Henk Aalderink in 2012ANP/Piroschka van de Wouw

‘Het is een prijs voor het platteland,’ zo sprak Henk Aalderink over het winnen van de titel Beste Bestuurder 2012. Het klonk niet vreemd uit de mond van een burgemeester die het initiatief had genomen tot de P10, een samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten.

Manager financieel advies & control (business control)

Gemeente Nijmegen
Manager financieel advies & control (business control)

Medewerker Buitenlandstrategie DG Landelijk Gebied en Stikstof

JS Consultancy
Medewerker Buitenlandstrategie DG Landelijk Gebied en Stikstof

De Beste Bestuurder heeft naam gemaakt als een bijzondere traditie van Binnenlands Bestuur en Necker om bestuurders van decentrale overheden in het zonnetje te zetten. Winnaars worden om zeer uiteenlopende verdiensten en redenen op het schild gehesen door hun collega’s die mogen nomineren en door alle burgers die mogen stemmen. Op 7 februari 2024 wordt alweer de 15e Beste Bestuurder bekendgemaakt. Hoe verging het de winnaars van de afgelopen 14 jaar? Wat heeft de titel hen gebracht en welke inspiratie biedt de jaarlijkse verkiezing om het openbaar bestuur te verbeteren of (opnieuw) te waarderen? De komende weken plaatst de redactie van Binnenlands Bestuur elke dag een portret of persoonlijke terugblik van een winnaar.

Over schuttingen en schotten

Zijn gemeente Bronckhorst hoorde daarbij. Aalderink keek volop over schuttingen en schotten. Met de P10 zocht hij naar samenwerking met private partijen om zo middelen uit Europese fondsen binnen te kunnen halen. En voor hetzelfde doel, financiële ondersteuning uit Brussel, zocht hij samenwerking met Duitsland voor een werkgelegenheidsaanpak.

Vereerd en beduusd

Aalderink zette het platteland op alle overheidslagen op de kaart. Dat hij voor die inzet de titel Beste Bestuurder kreeg, emotioneerde hem. ‘Ik ben vereerd en beduusd,’ zo liet hij optekenen. Om meteen de eer door te geven aan zijn gemeenteraad, die had immers toegestaan dat Aalderink buiten het dorp steun ging zoeken voor een beter lot van plattelandsgemeenten. Social media had de ansichtkaart inmiddels definitief vervangen, Aalderink ontving vele felicitaties via Twitter en bedankte op zijn beurt ook iedereen via Twitter.

Dodenherdenking

In 2012 haalde de burgemeester ook nog het landelijk nieuws met zijn voornemen om tijdens de Nationale Dodenherdenking langs graven van Wehrmacht-soldaten te lopen. De rechter verbood hem dat, in een zaak die was aangespannen door Federatief Joods Nederland. In hoger beroep gaf de rechter aan dat hij dat wel had mogen doen.

Strijd tegen grootste 'varkensflat'

De politieke carrière van Aalderink begon in 1998 als statenlid in Gelderland, een jaar later werd hij wethouder in Doesburg en weer twee jaar later gedeputeerde in Gelderland. Als gedeputeerde werd hij bekend door zijn lange en vergeefse strijd tegen de Knorhof, destijds de grootste ‘varkensflat’ van Nederland. In 2005 volgde het burgemeesterschap van Bronckhorst: ‘de mooiste baan om te vervullen’. En burgemeester is hij gebleven tot vlak voor zijn dood in 2015.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie