Het bedrijfsuitje
Iedere werknemer neemt wel eens deel aan een door zijn werkgever georganiseerde uitje. Dat kan het gewone, jaarlijkse bedrijfsuitje zijn, maar het kan ook gaan om een bijzondere bijeenkomst in het kader van ‘teambuilding’ of ter gelegenheid van de afsluiting van een reorganisatie.
Daarbij wordt vaak niet alleen geborreld en gegeten, maar worden ook andere activiteiten ondernomen. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Is zo’n ongeval tijdens een bedrijfuitje aan te merken als een dienstongeval? Indien dat het geval is, is de werkgever onder meer verplicht tot betaling van de volledige bezoldiging tijdens ziekte.
Een dienstongeval is te definiëren als een ongeval dat in overwegende mate zijn oorzaak vindt in de aard van de werkzaamheden of in de bijzondere omstandigheden waaronder die werkzaamheden moeten worden verricht. En daar wringt de schoen. Worden er tijdens een bedrijfsuitje wel werkzaamheden verricht?
Zo botste een medewerkster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje in een koffiehuis tegen een glazen deur. Zij was even buiten bewustzijn, en dit had grote gevolgen. Zij was hierna lange tijd ziek. De discussie bij de rechter spitste zich toe op de vraag of het bedrijfsuitje verplicht was of niet.
Helaas voor de medewerkster oordeelde de rechter dat niet kon worden vastgesteld dat het deelnemen aan het uitje verplicht was geweest. De verklaring van een collega dat het uitje wel ‘moreel verplicht’ was, was niet voldoende. Verder bleek dat in ieder geval één andere collega, die nooit aan dergelijke uitjes deelnam, ook nu niet was meegegaan. Omdat deelname aan het uitje door de werkgever niet verplicht was gesteld, was er volgens de rechter geen verband met de werkzaamheden en dus geen dienstongeval (CRvB 7 oktober 2010, TAR 2011, 2).
Hetzelfde overkwam een medewerker van de politie. Tijdens een driedaagse teambuildingssessie werd hij tijdens het karten aangereden door een collega. Hij kreeg daarna nek- en schouderklachten. Ook hier ging de discussie over de vraag of het karten al dan niet verplicht was.
Volgens de rechter stond dit karten los van het eigenlijke programma van de teambuildingsdagen. Het ging uitsluitend om een vrijblijvende ontspanningsactiviteit, die als onderbreking van dagdelen aan het programma was toegevoegd. Van enige druk door collega’s en leidinggevenden om mee te doen aan het karten was niet gebleken. Conclusie: geen dienstongeval.
Anders lag dat bij een medewerker van het Ministerie van Financiën die tijdens een ‘startconferentie’ zijn enkel brak en arbeidsongeschikt werd. Tijdens de startconferentie was een avondoefening gehouden. Daarbij was het spel ‘levend stratego’ gespeeld op een onverlicht duinterrein. De medewerker kwam met zijn voet in een konijnenhol terecht. Deelname aan de startconferentie was verplicht gesteld, dus werd aangenomen dat sprake was van een dienstongeval.
Verplichte of vrijwillige deelname: het maakt nogal verschil. Bij vrijwillige deelname zijn de risico’s voor de ambtenaar groter.
Anja Hoffmans
Clingendael Advocaten
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.