Harder vooruit door tegenwind
Het is bepaald een uitdaging om het levensverhaal van een politicus of bestuurder lezenswaardig te schrijven. Afkomst, loopbaan, familie, eigenaardigheden, mislukkingen maar vooral successen, het zijn de bekende sjablonen van de (politieke) biografie.
Biografie Ahmed Aboutaleb
Bovendien worden deze verhalen nog al eens geschreven terwijl de afstand tot de beschreven gebeurtenissen nog vers is – te vers soms – om te komen tot een afgerond oordeel. Tien jaar later kan de uiteindelijke waardering er wel eens anders uit zien. Wat vinden we nú van (de kabinetten) Balkenende, Kok en Lubbers?
Alle waardering daarom voor de biografie over Ahmed Aboutaleb die zo veel meer is geworden dan alleen een verhaal over zijn afkomst (Rif), loopbaan (opwaarts), familie (boeiend), eigenaardigheden (vele), mislukkingen (idem) en successen (talloos). Het levensverhaal zelf van de burgemeester van Rotterdam is behoorlijk bekend, mede door de vele interviews die hij afgelopen decennia gaf en het genoegen waarmee hij er zelf over sprak en spreekt.
Erg lezenswaardig is het boek vooral omdat het inzicht geeft in enkele andere zaken als de grilligheid van loopbanen en de emancipatie van migranten. De loopbaan van Aboutaleb is er een vol afwisseling, na een technische studie via de journalistiek en voorlichtingsbanen naar management en bestuur. Niet te plannen, soms wat snelle, opportunistische zetten maar het bewijs dat beroepskeuzetesten hem vast niet hadden geholpen – en ook dat zitvlees niet altijd nodig is om iets te bereken, integendeel. Maar ook een loopbaan die soms van toeval aan elkaar hangt omdat, zoals Rob Oudkerk zegt, Aboutaleb van ambtenaar onder hem zijn Amsterdamse wethouderszetel kon overnemen na het uitlekken van Oudkerks privé-escapades.
Het boek laat ook zien hoe de migrant Aboutaleb deels hinder, deels ook voordeel van zijn migratieafkomst heeft en als directeur van multicultureel instituut Forum op tijd de ‘ethnic mobility trap’ omzeilt door naar een andere baan over te stappen die niet langer draait om zijn afkomst. Tot slot is het boek ook een zeer geslaagde beschrijving van het belang van tegenspel aan bestuurders, doordat goed wordt beschreven hoe het tekortschieten, doordraven of de eigenzinnigheid van een bestuurder als Aboutaleb wordt gepareerd door een actieve Rotterdamse gemeenteraad, de Rotterdamse Rekenkamer, regionale pers, maatschappelijke partijen en meer.
Door deze effectieve tegendruk wordt Aboutaleb gaandeweg een lerende, zichzelf verbeterende, succesvolle bestuurder die daar terecht ook erkenning voor gekregen heeft en anders dan door de schrijvers verwacht zelfs met een derde termijn in Rotterdam start.
Citaat uit het boek: ‘Als je het hier niet ziet zitten, omdat je humoristen niet ziet zitten, die een krantje maken, ja… Mag ik het zo zeggen, rot toch op!’
Ahmed Aboutaleb overal de eerste door Elisa Hermanides & Ruben Koops; de Bezige Bij, 2019; 304 pagina’s; 24,99 euro
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.