PS weten van niets: GS voeren Haagse lobby voor fusie
Zonder medeweten van de Gelderse Provinciale Staten zijn Gedeputeerde Staten al in Den Haag aan het lobbyen om steun te krijgen voor hun herindelingsplan Barneveld-Scherpenzeel. PS hebben daarover nog geen besluit genomen. Bij een aantal Statenleden is dit in het verkeerde keelgat geschoten.
Zonder medeweten van Provinciale Staten van Gelderland zijn Gedeputeerde Staten al in 'Den Haag' aan het lobbyen om steun te krijgen voor hun herindelingsplan Barneveld-Scherpenzeel. Provinciale Staten hebben over dat plan nog geen besluit genomen. Bij een aantal Statenleden is dit in het verkeerde keelgat geschoten.
Voorbarig
De Statenleden hebben het lobby-document ook niet, dat door gedeputeerde Jan Markink (VVD) woensdag in het Statendebat position paper werd genoemd. Het document – Herindelingstraject Scherpenzeel-Barneveld – is wel in handen van Binnenlands Bestuur. PVV-Statenlid Ton Diepeveen vindt het merkwaardig dat PS van niets weten. Daarnaast lopen GS in zijn ogen op de muziek vooruit, omdat de Staten pas op 6 of 7 juli een besluit nemen over het herindelingsadvies van GS.
Onwaarheden
Kwalijk vindt het Statenlid dat in het document niet duidelijk is dat het een stuk van GS is en niet van de Staten. ‘Het is gewoon een lobbystuk van GS, dat barst van de onwaarheden’, aldus Diepeveen. Hij vindt dat GS aan de Kamer duidelijk moet maken dat dit niet de boodschap van de Staten is.
Geen bezwaar
Markink zag geen probleem in de handelswijze van GS. ‘Het gaat puur om een informatief stuk dat we gebruiken om het gesprek met de Kamerleden te voeren’, aldus de gedeputeerde. ‘We werken niet anders dan anders. We pleiten voor een bepaalde zaak. Ik zie het bezwaar niet.’ Hij zei zich er niet van bewust te zijn dat er onwaarheden in het stuk staan. Hij zegde wel toe de position paper ergens deze of volgende week naar de Staten te sturen.
Fout
In de positon paper leggen GS uit waarom ze over zijn gegaan tot gedwongen herindeling. ‘We zien dat het in de gemeente Scherpenzeel fout zal gaan als deze de eigen bestuurskracht niet versterkt. Omdat de gemeente hier al langer dan tien jaar mee worstelt en te lang heeft geaarzeld om hier daadwerkelijk stappen in te zetten, heeft de provincie een herindelingsprocedure ingezet.’
Prangend
GS stellen dat het Scherpenzeel ontbreekt aan bestuurskracht en jarenlang onvoldoende heeft geïnvesteerd in de eigen organisatie. Dat is ze pas na aandringen van de provincie in 2019 gaan doen, schrijven GS in hun lobbystuk; jaarlijks 1,4 miljoen euro. ‘Dat maakte in de ogen van de provincie een goede vergelijking met het scenario van herindeling des te prangender. Dat zou immers zomaar veel goedkoper kunnen zijn voor de inwoners.’
Grote schade
De provincie maakt zich ‘grote zorgen over de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoners, verenigingen en bedrijven in Scherpenzeel op de iets langere termijn. Daarnaast zijn er sterke twijfels of Scherpenzeel zelfstandig de grote opgaven waar gemeenten voor staan, aankan’, aldus de position paper. Scherpenzeel wil wel strategisch samenwerken met buurgemeente Barneveld, maar ‘die gemeente wil liever een echt huwelijk heeft dan een LAT-relatie. En als dat huwelijk er niet in zit, blijft Barneveld liever gewoon een goede buur.’ De provincie rest niet anders dan door te pakken, schrijven GS. ‘En dat doen we liever voordat het te laat is. Pas in actie komen als een gemeente op omvallen staat, leidt tot grote schade voor inwoners, ondernemers en het rijk, dat er een artikel-12-gemeente bij krijgt.’
Verzet
Scherpenzeel verzet zich tegen de gedwongen herindeling en stelt dat er geen bestuurkracht en financiële problemen (meer) zijn. GS weigeren dat in te zien, stelt Scherpenzeel. Barneveld is wel voor een fusie per 2023.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.