Advertentie

Flevoland onder vuur om gang van zaken rond aanmeldcentrum

Vorige week woensdag werd Noordoostpolder verrast door de mededeling dat het COA een tweede aanmeldcentrum zou gaan openen in Bant.

ANP
11 juli 2022
COA-shutterstock-325227305.jpg
Shutterstock

Gedeputeerde Staten van Flevoland, en met name commissaris van de Koning Leen Verbeek, liggen onder vuur vanwege de gang van zaken rond de mogelijke komst van een aanmeldcentrum voor asielzoekers in het dorp Bant (gemeente Noordoostpolder). Provinciebestuurders zouden de beoogde locatie maanden geleden hebben aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar hielden dat stil. Woensdag is er een interpellatiedebat in de Provinciale Staten van Flevoland.

Medewerker bureau integratie

JS Consultancy
Medewerker bureau integratie

Medewerker AO/IC

Provincie Utrecht
Medewerker AO/IC

Bant en Luttelgeest

Vorige week woensdag werd de gemeente Noordoostpolder verrast door de mededeling dat het COA een tweede aanmeldcentrum zou gaan openen in Bant om het overvolle centrum in Ter Apel te ontlasten. De gemeente was zeer ontstemd, vooral omdat in het naastgelegen Luttelgeest al een asielzoekerscentrum voor duizend mensen staat. De dorpelingen is altijd beloofd dat er niet meer vluchtelingen naar de polder zouden komen. Bant, Luttelgeest en Kuinre hebben dit weekeinde samen een boze brief naar staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gestuurd. Dorpsbewoners zijn een petitie gestart.

Geheimhouding

JA21, de grootste fractie in de Flevolandse Staten, wil weten of het klopt dat commissaris Verbeek met een aanbod naar het Rijk en het COA is gestapt. De fractie wil ook weten of de provincie en GS het COA sinds april van dit jaar hebben geholpen met de aankoop van de vrijkomende kavel in Bant. Verbeek zou geheimhouding hebben opgelegd.

Dief in de nacht

De PVV (drie zetels) vindt dat 'de zaak stinkt'. De fractie wil weten sinds wanneer GS wisten dat het COA in Bant een aanmeldcentrum wilde realiseren en waarom inwoners daar niet eerder over zijn geïnformeerd. 'Ze zijn als een dief in de nacht overvallen', meent de partij. Eenmansfractie GroenRood vraagt zich af of er meer locaties in Flevoland op tafel hebben gelegen en welke dat dan waren.

Informatieavond

GroenRood gaat ervan uit dat er pas na het zomerreces een definitief besluit valt. De gemeenteraad van Noordoostpolder wil eerst antwoord van het Rijk en het COA op veel vragen voordat de raad een beslissing neemt. Het COA moet ook eerst een informatieavond voor omwonenden organiseren, zo wil de gemeente. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Je kan als gemeente ook aangeven dat je binnen een geloofwaardig vluchtelingenbeleid wel je bijdrage wil leveren. Maar we hebben geen beleid om te waarborgen dat de 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd adequaat worden geholpen. We hebben ooit een verdrag ondertekend waar in staat dat mensen recht hebben op asiel. Dus daar alleen gaat de discussie over. Dat 60% van alle aanvragen wordt afgewezen en nooit iemand wordt teruggestuurd, dat is niet van belang. Het resultaat telt niet. Het asielbeleid is geïnstitutionaliseerd. Dus gemeenten, geef aan dat je wel vluchtelingen wil opvangen, maar dat we die zelf moeten gaan halen. Het systeem dat steunt op de toevalligheid dat “vluchtelingen” de reisagent kunnen betalen, dat functioneert al decennia voor geen meter. En oh ja, de reisagent vertelt ook wat je moet zeggen in Ter Apel. Kom je uit Oeganda? Dan zeg je dat je homo bent. Zo werkt dit systeem.
Advertentie