Advertentie

Kandidaat-raadsleden niet meer in stembureau

Kandidaat-raadsleden moeten niet langer een stembureau kunnen bemensen tijdens gemeenteraadsverkiezingen en gemeenten moeten de uitslagen van de verkiezingen bekendmaken via internet.

11 december 2017

Kandidaat-raadsleden moeten niet langer een stembureau kunnen bemensen tijdens gemeenteraadsverkiezingen en gemeenten moeten de uitslagen van de verkiezingen bekendmaken via internet.

Onregelmatigheden

Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat zondag 10 december bekend werd gemaakt. Naar aanleiding van onregelmatigheden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 had de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk al maatregelen aangekondigd. Bij die verkiezingen gingen duizenden stemmen verloren.

Tranparanter
In het wetsvoorstel dat zondag openbaar werd gemaakt en waarover het Algemeen Dagblad berichtte, staat dat het kiesproces 'transparanter en beter controleerbaar' moet worden. Een van de maatregelen daartoe is dat de uitslagen van de stembureaus voor alle verkiezingen voortaan openbaar gemaakt moeten worden via internet. Dat moet de transparantie verbeteren. Het kabinet neemt daarbij voor lief dat er ook na het onherroepelijk worden van de verkiezingsuitslag nog discussie kan ontstaan over de uitslag.

Belangenverstrengeling
Daarnaast mogen kandidaat-raadsleden niet langer bij verkiezingen een stembureau bemensen. In veel gemeenten zitten op verkiezingsdag (kandidaat-)raadsleden in het stembureau. Daar wil het kabinet van af, om 'de schijn van verstrengeling van persoonlijke belangen' bij gemeenteraadsverkiezingen te voorkomen.

Beëdigingstermijn
Ook groeit de beëdigingstermijn van een nieuwe gemeenteraad of een nieuwe Tweede Kamer van 8 naar 13 dagen na de verkiezingen. Dat is nodig om het kiesproces beter controleerbaar te maken en mogelijke fouten op tijd te herstellen. Een aantal jaar geleden werd de termijn voor de beëdiging van Kamerleden en raadsleden juist verminderd van 13 dagen naar 8, vanwege de wens om de nieuwe Kamer sneller bijeen te laten komen. Het kabinet wil dit nu weer terugdraaien.

Provinciale Staten

De  wijzigingen in de Kieswet heeft overigens geen gevolgen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De wet gaat pas in bij de volgende verkiezingen: de Provinciale Statenverkiezingen van 2019.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Als we nu eindelijk eens gewoon via internet gaan stemmen? Dat moet goed te doen zijn zonder problemen. En nu niet weer zeuren over het stemgeheim dat in het geding zou komen door beïnvloeding door huisgenoten. Dat gebeurt nu ook al als je daar vatbaar voor bent. Ook kan de uitslag niet beïnvloed worden bij een goede beveiliging. Geef iedere stemgerechtigde (per brief of mail) een unieke eenmalige code en laat die daar mee stemmen. Is ook goed voor het opkomstpercentage. Mensen zonder computer kunnen op verzoek geholpen worden door mobiele stembureauleden die aan huis komen. Wanneer komen we eens, wat verkiezingen betreft, aan in de 21e eeuw?
loek / v.m. jur.medew. gsd
De kop boven dit artikel wekt de schijn dat kandidaats-raadsleden op voorhand als corrupt worden aangemerkt. Alsof mensen die, om wat voor reden dan ook lokale politiek willen gaan bedrijven, meer kans maken om verkeerd te tellen dan bijvoorbeeld ambtenaren die lid zijn van of sympathiseren met een politieke partij. De telling wordt toch niet door 1 persoon verricht? Biza lijkt met een kanon op een mug te schieten.
Willem Wintjes
Het werd tijd! Het uitsluitend van (kandidaats)raadsleden op stembureaus had al veel eerder moeten gebeuren. Ik heb het meegemaakt (in 2010, Rotterdam) dat in bepaalde wijken van de 3 leden van het stembureau er 2 van Turkse afkomst waren, en natuurlijk PvdA. In een wijk met bijna 50% niet-westerse allochtonen. Uiteraard waren deze stembureauleden zeer gedienstig en gingen mee, tot in het stemhokje, om de kiezers te helpen bij het invullen van hun stembiljet ! Er is melding van gemaakt bij de burgemeester. Maar die (Aboutaleb) wuifde het luchtigjes weg.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Willem Wintjes. Uw incidenten lijken te maken te hebben met de toename van het vreemdelingenlegioen. Dat is een probleem voor een SCP-rapport.Het gaat zoals ik het lees in dit artikel om verkiezingen op zich zoals wettelijk te regelen via Biza omdat men kennelijk niet meer met een telraam om kan gaan. Dat de uitvoering in Rotterdam daarnaast niet klopt zo als u stelt, los je helaas niet op. Anders had Biza dat ook wel onderkend. Wen daar dus maar aan. Men kan moeilijk aan de VN vragen om waarnemers uit bijv. Turkije. In gewoon Nederlands dus jammer maar helaas.
Janet / beleidsadviseur
Bizar voorstel. Alsof je door kandidaat te zijn niet meer integer handelt in het stembureau. We komen steeds meer in een maatschappij waar iedereen beschouwt wordt als een crimineel. Wat een negatief uitgangspunt.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Een correct voorstel. Hou het maar zo zuiver mogelijk.

Kandidaten behoren niet een kiescommissie of selectiecommissie, of onderscheidingencommissie te bemensen.
Advertentie