Advertentie

Gevangen in een polis

De marktwerking in de zorg gaat gestaag door. De macht komt steeds meer in handen te liggen van de verzekeraars en niet van de consument. Dat was toch ooit een belangrijk doel, keuzevrijheid bevorderen.

20 juni 2011
Van die keuzevrijheid blijft niets over. De uitwassen van een op zichzelf mooie systeemwijziging van nog geen paar jaar geleden, zijn nu al zichtbaar. Veel mensen zitten gevangen in de verkeerde polis. Gevangen in zorg in natura. Gevangen in het oordeel van de verzekeraar of en welke zorg zij ontvangen.

De arts bepaalt niet langer, maar de geldkraan. Het begrip risicobeheer domineert in de hoofden van verzekeraars. Het liefst heeft men burgers die nooit naar de dokter, de tandarts of psychiater gaan. Burgers die geen patiëntennummer hebben, nergens niet, dat zijn de ideale klanten. Burgers die wat onder de leden hebben, die houd je het liefst buiten de deur.

Reken maar uit, mensen die meer zorg nodig hebben, dan de premie die ze binnenbrengen, kosten je als verzekeraar de kop. Daar moet je er niet te veel van hebben. Winst moet er worden gemaakt. Dus zo min mogelijk zorg consumeren en het consumeren van zorg zo moeilijk mogelijk maken, dat is kern van het businessmodel van elke verzekeraar.

Die prachtige slogans over het kiezen van een polis op maat zijn mooie praat. Ook slim trouwens om ons voortdurend het gevoel te geven dat we op elk moment in ons leven kunnen kiezen voor de polis die op dat moment het beste bij ons past. Geen verzekeraar vertelt erbij dat een upgrade samengaat met een screening. Bent u inmiddels (te) ziek, of vallen u tanden er uit, helaas.

Uw huidige of te verwachten gebreken kunt u niet bij ons verzekeren. Er is genoeg keuzevrijheid hoor, gaat u gerust naar een ander. Elke jaar kunt u switchen. Wel voor eind van het jaar bij ons opzeggen. Dat geen enkele verzekeraar u als potentiele kostenpost wil hebben, vertelt niemand er bij. En de politiek? Vindt die hier nog wat van? Ja, dat de zorg beheersbaar moet blijven. Dat de verzekeraars voor kwalitatief hoogwaardige zorg verantwoordelijk zijn. Dat de verzekeraars verantwoordelijkheid zijn voor het zorgvolume. En dat de verzekeraars een zorgplicht hebben. Kortom: koning, keizer admiraal, de verzekeraars zijn het allemaal.

De macht van verzekeraars is over een aantal jaar zo groot, dat de politiek niet meer bij machte is om het systeem te herstellen. Naar inschatting van de verzekeraar dure patiënten of mensen die überhaupt kosten gaan maken kunnen niet overstappen en bij hun eigen verzekeraar geen aanvullende verzekeringen afsluiten.

Het wordt hoog tijd dat de tweede kamer een onderzoek laat doen naar het aantal mensen dat niet in vrijheid heeft kunnen overstappen of zich heeft kunnen laten bijverzekeren. Ook aan het nader inkleden van de essentie en reikwijdte van de macht van verzekeraars mag wat mij betreft een debat worden gewijd. Dan kan direct worden gesproken over de verdeling van de kosten van de preventieve gezondsheidszorg.

Verzekeraars, een paar uitzonderingen daargelaten, hebben het liefst dat de overheid deze over het algemeen dure programma’s betaalt. En dan te bedenken dat we eigenlijk helemaal geen verzekeraars nodig zouden hoeven hebben om een mooi systeem te bouwen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Velthoven / senior medewerker financieel beleid
Prima weergave van waar marktwerking toe kan leiden. Ik hoop dat de juiste mensen door dit artikel worden wakker geschut en in aktie komen.
Ron
Waarom zouden verzekeraars verplicht moeten worden om een aanvullende verzekering af te sluiten met mensen die jarenlang niet verzekerd willen zijn, maar op het moment dat ze wat mankeren wel een verzekering willen.

Art. 7:925 BW omschrijft een verzekering als volgt:

Verzekering is een overeenkomst waarbij de ene partij, de verzekeraar, zich tegen genot van premie jegens haar wederpartij, de verzekeringnemer, verbindt tot het doen van een of meer uitkeringen, en bij het sluiten der overeenkomst voor partijen geen zekerheid bestaat, dat, wanneer of tot welk bedrag enige uitkering moet worden gedaan, of ook hoe lang de overeengekomen premiebetaling zal duren. Zij is hetzij een schadeverzekering, hetzij een sommenverzekering

Dus op het moment dat de zekerheid bestaat dat er kosten komen aan het gebit moet je niet zeuren als je niet geaccepteerd wordt voor een hoge verzekering. Dan had je maar een hoge verzekering moeten afsluiten toen je gebit nog gezond was.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Scherpe en juiste beschrijving van wat de "marktwerking in de zorg" bezig is te veroorzaken.

Voorbeeldje: mijn verzekeraar (en dat is vast niet de enige) gedraagt zich als een incassobureau van mijn tandarts. Ook tandarts-verrichtingen die helemaal niet onder de verzekering vallen (en dat worden er steeds meer, rara hoe kan dat) worden door mijn verzekeraar automatisch van mijn rekening afgeschreven.

Toen ik aangaf niet zulke automatische afschrijvingente te willen, antwoordde mijn verzekeraar dat in de algemene voorwaarden stond dat ze dat mochten doen.

Als cliënt/patiënt word je dus volkomen buitenspel geplaatst en machteloos gemaakt, onder het mom dat je juist meer zeggenschap en keuzevrijheid zou krijgen. Puur bedrog.
Jan
Wat was er eigenlijk tegen het oude systeem met verplicht Ziekenfonds en verplichte particuliere verzekeringen, veelal voortkomend uit de bedrijfstak (zoals IZA). Helemaal niets. Het moest echter van de heren van het marktdenken (VVD, CDA en D66) naar de markt. Want marktwerkling levert alleen maar voordelen op. Ondertussen merken we dat het voor de conxsument peperduur wordt en dat de keus steeds minder wordt. Fusies zijn schering en inslag. En daarbij komt het doorgeslagen commercieel gedrag van de resterende verzekeringsmaatschappijen.
De oude toestand maar weer snel herstellen, zou ik zeggen. Maar ja, dat kun je van deze regering niet verwachten natuurlijk.
Advertentie