Advertentie

Regenboogvlag op tientallen gemeentehuizen

Op de nationale Coming Outdag, komende vrijdag zijn er zo'n 37 gemeenten die een statement willen maken voor LHBT-ers. Ze hijsen de regenboogvlag op het gemeentehuis uit solidariteit met homo's.

10 oktober 2013

Voor homo-biseksuelen en transgenders is het vrijdag geen dag als alle anderen. Deze dag is namelijk uitgeroepen als nationale Coming Out-dag, bedoeld om deze groep te steunen en openlijk solidair te zijn. Er zijn nu al 37 gemeenten die daarom hebben toegezegd de regenboogvlag, het internationale gay-symbool, op het gemeentehuis te hijsen. Kennisinstituut Movisie, initiator van  de actie, roept meer gemeenten om op vrijdag de gekleurde vlag te voeren.

 Verantwoordelijkheid

Sinds enkele jaren heeft een aantal gemeenten afspraken gemaakt met de rijksoverheid over inzet van veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om zich in te zetten voor de positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenders (LHBT). Waar dit niet gebeurt zou volgens Movisie de overheid, zoals de gemeente, die taak moeten overnemen.
 
Beleid op agenda 

De deelnemende gemeenten verklaren zich niet alleen solidair, ze voeren ook actief beleid op het gebied van homo-emancipatie, bescherming en voorlichting.  ‘Dat kan het ondersteunen van voorlichting in de klas zijn of op de werkvloer,’ zegt Paul van Yperen van Movisie, ‘maar ook bijvoorbeeld wat een gemeente allemaal kan doen om homoseksualiteitsbeleid op de agenda te krijgen.’
 
Structureel 

Onder de actieve gemeenten zijn de gemeente Hoorn, Amsterdam, Groningen, Almelo, Lelystad, Zwolle en nog ruim 30 andere gemeenten. ‘Deze gemeenten, waar wij hebben geadviseerd over LHBT-beleid, zijn koplopers in de wereld, internationaal lopen we met dit specifieke gemeentebeleid voorop,’ zegt Van Yperen. ‘Het gaat verder dan een eenmalige subsidie, het is de structurele ondersteuning van projecten om de LHBT-groep te helpen .’ De vlaggen worden vrijdag tussen 8.30 en 9.30 uur gehesen. De actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2013.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsmedewerker
'Nu al 37'? Ik zou zeggen: 'Nog slechts 37'. Dit prima initiatief zou toch massaal opgepakt moeten worden?
Eric Immink
Zullen ze dit ook doen in de Amsterdamse stadsdelen in West om een voorbeeld te noemen, of zijn de bewoners daar niet van gediend?



Het is schandelijk dat een dergelijke actie nog moet in 2013.
criticus
Tja, en wanneer wordt de davidsster gehesen om semitisme te weren? En wanneer een christelijke vlag om onderdrukking van die groep te bestrijden? En wanneer de moslim vlag? en wanneer de katholiek vlag? En wanneer....

Laten we elke dag vlaggen, zonder onderscheid in problematiek en groepen!
Kaas !
Mensen en bedrijven maken zelf wel uit of en in welke mate ze zich inzetten voor wat dan ook.
Ra / oneindige wandeling
the Rainbow Warrior vlag...oké, niet leuk.
Kop
En Amsterdam staat er natuurlijk ook bij. Ja, een vlagje laten wapperen, makkelijk zat. Of weigeren een bezoekend staatshoofd de hand te drukken, zoals die stoere Van der Laan presteerde toen Poetin op bezoek was (de gevolgen van dat onbeschofte gedrag zijn genoegzaam bekend).



Ondertussen is er geen gemeente waar homo's meer worden lastiggevallen (met Utrecht als goede tweede). Maar gaan de aangevallenen klagen, dan geven deze vlaggende en door PvdA-ers bestuurde gemeenten niet thuis.
Advertentie