Advertentie

VNG: gemeenten gaan over religieuze uitingen boa's

De VNG benadrukt in reactie op demissionair minister Yeşilgöz dat gemeenten de aangewezen partij zijn om hierover te beslissen.

ANP
08 maart 2024
Twee boa's op straat
Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat zij vindt dat de wet- en regelgeving als het gaat om religieuze uitingen van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) leidend moet zijn. Dit in reactie op het bericht dat demissionair minister Yeşilgöz gemeenten wil opleggen dit te verbieden. Gemeenten zijn de werkgever van boa's en mogen zelf bepalen of zij het dragen van levensbeschouwelijke uitingen bij een uniform toelaatbaar vinden. Het Europese Hof van Justitie heeft zich daar in november vorig jaar nog over uitgesproken.

Griffier

Gemeente Gorinchem via Geerts & Partners
Griffier

Interim-adviseur Management & Organisatieontwikkeling

Gemeente Haarlemmermeer
Interim-adviseur Management & Organisatieontwikkeling

Neutraliteit

De vereniging reageert daarmee op de discussie die opnieuw is opgelaaid over het dragen van hoofddoekjes of andere religieuze uitingen door boa's. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zei woensdag dat ze met een regeling komt die het dragen van zichtbare religieuze uitingen zoals hoofddoekjes en keppels voor boa's verbiedt, omdat ze wil dat boa's er in elke gemeente hetzelfde uitzien en neutraliteit uitstralen.

'Giftige polarisatie'

Onder meer Tilburg, Utrecht en Arnhem hebben het dragen van bijvoorbeeld een hoofddoek al toegestaan. Amsterdam en Den Haag zouden willen volgen. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vindt dat de minister van Justitie 'een belangrijke en uitzonderlijke verantwoordelijkheid heeft in de bescherming van de rechtstaat en de rechtsorde. Ze is hoeder van de Grondwet en de grondrechten en moet die beschermen, dus ook de vrijheid van religieuze minderheden'. Het verbieden van een religieuze uiting is een schending van de mensenrechten, vindt hij. 'Veronderstellen dat een boa met een hoofddoek niet neutraal is, voedt een gevaarlijke en giftige polarisatie.'

Belangen wegen

De VNG erkent dat er een moeilijke en complexe discussie is ontstaan. De vereniging pleit daarom voor een constructief gesprek met de minister. 'Rekening houden met alle belangen kan tot een breed gedragen oplossing leiden', aldus de VNG.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
In Frankrijk is dit belangrijke aspect van een seculiere overheid gewoon in de wet opgenomen. Ik neem aan dat een wetsvoorstel hierover er in de huidige kamersamenstelling gewoon doorheen komt, en dat is juist voor de boa´s alleen maar gunstig. Politici van de grote steden zijn zoals gewoonlijk weer erg met zichzelf bezig en niet met de onvermijdelijke negatieve consequenties van hun beleid.
H Boer
In Groot Brittanie is ruime ervaring met ruimte voor gezagsdragers waaronder politie, voor het dragen van kleding die onderdeel is van de religieuze identiteit. Dat is geen enkel probleem.

Neutraliteit zit niet in iemands religie en overtuigingen en of die herkenbaar of zichtbaar zijn, maar in de loyaliteit aan de grondwet, die in een eed of belofte is vastgelegd.
Advertentie