Advertentie

Gemeente: spanningen Ter Apel nemen toe

De Inspectie J&V slaat alarm omdat asielzoekers en medewerkers een ‘onacceptabel risico’ zouden lopen slachtoffer te worden van geweld.

ANP
19 juni 2024
Dagelijks leven rondom aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Eva Plevier (ANP).
Dagelijks leven rondom aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Eva Plevier (ANP).

De gemeente Westerwolde wijst in reactie op bevindingen van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de COA-locatie in Ter Apel opnieuw naar het te grote aantal mensen dat er verblijft. ‘De spanningen nemen toe, het is veel te vol in Ter Apel. De situatie is onacceptabel’, zegt een woordvoerder van de gemeente, waar het dorp onder valt. Westerwolde pleit voor betere spreiding van asielzoekers over het land.

Risicomanager Bouwkwaliteit Gezocht voor Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK)

SWK
Risicomanager Bouwkwaliteit Gezocht voor Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK)

Adviseur Planning S12

JS Consultancy
Adviseur Planning S12

Onacceptabel risico

De inspectie sloeg woensdag opnieuw alarm omdat asielzoekers en medewerkers een ‘onacceptabel risico’ zouden lopen slachtoffer te worden van geweldsincidenten. Medewerkers van het COA en de beveiliging kunnen deze problemen niet zelf aanpakken en de politie heeft er te weinig mensen voor.

Kansarme asielzoekers

Westerwolde maakt zich al langer ‘ernstige zorgen’ om de veiligheid in het asielcentrum, maar ook om de veiligheid in de omgeving. In januari stapte ze daarom naar de rechter. Die bepaalde dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een dwangsom moet betalen aan de gemeente als er meer dan het afgesproken aantal van 2000 mensen in het centrum overnacht. Dat gebeurde de afgelopen maanden bijna elke nacht. ‘Er zijn honderden mensen te veel en dat zorgt voor een onveilige situatie. Zeker als het COA niet in staat is om de kansarme asielzoekers te verspreiden over de rest van Nederland’, zegt de woordvoerder van de gemeente.

Meer politie

Om de veiligheid op het COA-terrein te verbeteren, roept de inspectie demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om op zeer korte termijn meer maatregelen te nemen. Het gaat dan om het inzetten van meer politie en bevoegde medewerkers (boa's).

Betere spreiding

De gemeente Westerwolde vroeg de politiek eerder al om een ‘basisteam aanmeldcentrum’. Dit team van de politie zou zich volledig kunnen richten op het aanmeldcentrum en het azc in Ter Apel, zodat er voldoende capaciteit overblijft voor het omliggende gebied. Maar volgens Westerwolde moet het probleem ‘aan de voorkant’ worden opgelost, door ‘betere spreiding over het land en betere spreiding van kansarme asielzoekers’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er is maar één oplossing en zal moeten worden gevonden in modernisering van het Vluchtelingenverdrag. Nederland moet “een” bijdrage leveren aan opvang van vluchtelingen door zelf ook vluchtelingen op te vangen. Het huidige selectiemechanisme, waarin een ieder op aarde in een verdragsland een aanvraag kan doen, dat kan niet. Onmogelijk. Het EU migratiepact zal daarom falen. De gejuridiseerde asieltoets als “oplossing” om het kaf van het koren te scheiden is een waandenkbeeld. Vluchtverhalen zijn amper te verifiëren. Alleen het door de schrijver Geert Mak voorgestane stelsel, het Canadese stelsel, heeft toekomst. Zelf ieder jaar een aantal vluchtelingen in eigen land opvangen. Zolang de kern van politici die discussie niet aan wil, van links tot rechts, blijft het gesodemieter. Het trieste is dat vluchtelingen wereldwijd aan dit geldverslindende en ondoelmatige circus niets hebben.
Advertentie