Advertentie

‘Amsterdam doet aan ambtenarenbashing’

De Centrale Ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam vindt de extra bezuinigingen van 120 miljoen euro op de eigen organisatie te weinig is onderbouwd.

23 mei 2012

De Centrale Ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam is niet te spreken over de kadernota waarin de stad 120 miljoen extra op de eigen organisatie wil bezuinigen.

Kadernota zonder kader
‘Het is een kadernota zonder kader. We willen meer onderbouwing en een samenhangende visie over de toekomst van de gemeentelijke organisatie’, aldus voorzitter Jeroen Verhulst van de Centrale Ondernemingsraad (COR). De COR is er een beetje benauwd voor dat het schrappen van 1500 ambtenarenbanen de maatstaf wordt en pas daarna wordt gekeken hoe dat moet. ‘Maar je moet eerst een visie hebben over hoe je wilt reorganiseren.’ De COR heeft drie bezwaren tegen de extra bezuiniging van 120 miljoen op de eigen organisatie bovenop de al gaande reorganisatie waarin 110 miljoen wordt bezuinigd op het ambtenarenkorps.

Weinig consistent
Volgens de COR is de kadernota weinig consistent over de toekomstige inrichting van de ambtelijke organisatie. ‘Geen politieke top meer, maar wel een stadsdeelorganisatie of een bestuurlijke top die opdrachten geeft aan de centrale organisatie?’ Het bestuur wil een ontdubbeling van taken, maar ook gebiedsgericht blijven werken. ‘Als je een kader schept, moet dat gericht zijn op het geheel, niet op deelorganisaties. Handhaving in de openbare ruimte is onlangs gedecentraliseerd. Nu zegt een studie dat we weer moeten centraliseren. Dat geschuif moeten we zien te voorkomen.’

Ambtenarenbashing
Verhulst ziet in uitlatingen van wethouder Van der Burg en ook van een aantal fracties dat gemakkelijk naar ambtenaren wordt gewezen. ‘Er is veel ambtenarenbashing.’ Hij vindt het vervelend voor ambtenaren dat ze van de ene reorganisatie in de andere vallen, zonder dat er duidelijke richting is. ‘Ze zitten al twee jaar in een reorganisatie en het duurt lang voor dat stof neerdaalt. En dan komt alweer de volgende reorganisatie.’ De COR vreest een uittocht van gekwalificeerd personeel. ‘Ik hoor die geluiden al. De onzekerheid duurt ook voort. Dat moet niet te lang duren.’

Stress
De COR wijst er ook op dat de bezuinigingsopgave significant hoger is dan eerder afgesproken. Verhulst: ‘Een jaar lang is de COR voorgehouden dat tot 150 miljoen werd geïnventariseerd om 90 tot 100 miljoen te bezuinigen. Nu komen ze met 190 miljoen. Dat is een verdubbeling.’ Hij denkt dat dit is ingegeven door de stresstest. ‘Maar de risico’s waren al bekend en daar waren ook al maatregelen voor. Is het nodig nu met de kleinste risico’s rekening te houden? Het effect is stress in het ambtenarenapparaat.’

Ivoren toren
Het bestuur kijkt vanuit een ivoren toren naar de eigen organisatie. Verhulst: ‘Men denkt te gemakkelijk vanuit efficiency, maar het houdt eens op. Je kunt niet nog eens 120 miljoen uit een uitgeknepen citroen persen.’ De organisatie is volgens de COR onvoldoende toegerust om flexibiliteit en herplaatsing van medewerkers mogelijk te maken. ‘Er zijn nog teveel hokjes. Het overstappen van de ene naar de andere organisatie is nog te ingewikkeld.’

Minder bezuinigen
Bezuinigingen zullen ten koste gaan van de service en kwaliteit voor burgers, denkt de COR, en het bestuur gaat een discussie over de taken van de gemeente uit de weg. Of het frictiebudget toereikend is, kan Verhulst nog niet beoordelen. ‘Maar ze moeten veel meer bezuinigen om die hogere frictiekosten te betalen. Je kunt dan toch ook minder bezuinigen? Het is natuurlijk incidenteel versus structureel, maar het duurt lang voor je die baten in de zak hebt.’ De COR wil meedenken over bezuinigingen en de richting ervan, maar niet zoveel korten. ‘We komen eind juni met eigen voorstellen. Daarna willen we met de directie in gesprek.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

c.wolfs / gepensioneerd
Je vraagt je af wat hier aan de hand is. Het lijken wel griekse toestanden. De aan de gang zijnde reorganisatie moet 110 miljoen besparen. De extra reorganisatie 120 miljoen. Snel even doorrekenend in totaal dus bijna 3000 ambtenaren. Als die nu gemist kunnen worden dan zet dit toch wel aan het denken. In deze stad moet voorheen met geld zijn gesmeten.

Iets wat "links" niet vreemd is.













Ron / adviseur
Bezuinigen kan door efficienter en productiever werken. Als alle verkwisting wordt geëlimineerd, dan kan zonder enig kwaliteitsverlies en verlies van service aan de burgers vermoedelijk zelfs nog meer bespaard worden op uitgaven door de gemeente. Het is wel erg opvallend dat de informele geluiden schril in contrast staan met de officiële geluiden.
Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
Cornelis gaat er van uit dat de ambtenaren die ontslagen worden gemist kunnen worden. Als hun taken verdwijnen, dan is dat zo. Het punt van de COR is dat het college van B&W nog helemaal niet weet welke taken de gemeente wel en welke niet blijft uitvoeren, maar wel alvast lukraak mensen wil ontslaan. Alsof hetzelfde werk met minder mensen kan, alsof ambtenaren nu niet hard werken. En dat stuit ambtenaren enorm tegen de borst - niet alleen in Amsterdam.
Jan
Ron met jouw opmerking "Het is wel erg opvallend dat de informele geluiden schril in contrast staan met de officiële geluiden. " vraag ik me af of je op de juiste plekken je informele contacten hebt om de strekking van de algemeenheden uit de kadernota zo stellig te accorderen. Wat de een verkwisten noemt is voor de andere een ondenkbare bezuiniging (armoede bestrijding, veiligheid)
Arie / Adviseur
In 2000 fusie stadsdelen, in 2006 reorganisatie, in 2010 wederom fusie stadsdelen en in nu .... ? N.a.v. het rapport commissie Mertens in 2009 is de reorganisatie in 2010 ingezet en nog niet afgerond! En nu de volgende ronde. Is dat efficiënt besturen? Met welke visie?
Jos / Adviseur
Amsterdam doet aan ambtenarenbashing? Dat is zo ongeveer de hobby van heel politiek-bestuurlijk Nederland geworden. Och, misschien wordt het tijd dat "alle" ambtenaren gewoon ergens anders gaan werken. Diegene die vertrekken zullen uiteindelijk door de overheid node gemist worden!
Advertentie