Advertentie

Fusiegolf overspoelt regio Venlo

Van de veertien Noord-Limburgse gemeenten die van de provincie moeten fuseren tot vijf grote gemeenten, ontspringt voorlopig alleen Beesel de dans. Sevenum hoopt op een wonder. De provincie sluit dwang niet uit.

22 februari 2008

De voorgenomen grootschalige herindeling in het noordelijke deel van Limburg is er vooral op gericht om de positie van de regio, en met name die van Venlo, te verstevigen. Zoals de kaarten nu liggen, heeft het er alle schijn van dat verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen zijn plan een heel eind rond krijgt. Die conclusie kan worden getrokken na een bijeenkomst deze week van de betrokken gemeentebesturen met de provincie. De streefdatum 2010 wordt echter niet overal gehaald. Hoewel de formele beslissing nog niet is genomen, lijkt Arcen/Velden (8.780 inwoners) te willen opgaan in Venlo. Daarmee helpt het Venlo per 1 januari 2010 aan de gewenste honderdduizend inwoners. 'En dat is heel belangrijk', zegt Driessen.

 

Aanvankelijk leek Beesel Venlo die status te gaan bezorgen, maar die gemeente mag - voorlopig althans - zelfstandig blijven. 'Nu even niet herindelen daar', aldus de CDA-gedeputeerde. 'Er zijn minder verwachte ontwikkelingen in de toekomst in dat deel van de provincie die een grotere gemeente daar nu noodzakelijk maken.' Volgens ingewijden speelt ook Roermond een rol. Die zou een deel willen van de gemeente - het nabij gelegen Beesel - willen opslokken en de kern Reuver aan Venlo laten. Naar verluidt wordt Beesel vanwege die politieke complexheid tijdelijk 'geparkeerd'.

 

Ten westen van Venlo koersen Helden, Kessel, Maasbree en Meijel aan op een fusie. Komende maandag beslist de raad van Meijel of ze daadwerkelijk aansluit bij de drie gemeenten die al een principeakkoord hebben om in 2010 samen te smelten. De CDA-fractie van Meijel is na enig massagewerk van buiten inmiddels om.

 

Sessies

 

Vertraging loopt het fusieproces op in de kop van Noord-Limburg. In de drie gemeenten Gennep, Mook en Middelaar en Bergen nemen de raden pas op 3 juni een besluit, in plaats van voor de cruciale datum van 1 april. Die extra twee maanden die de gemeenten nodig hebben - in die periode willen ze achttien sessies beleggen met dorpelingen en het maatschappelijk middenveld - betekent volgens Driessen dat de fusiedatum 1 januari 2010 vrijwel zeker niet meer haalbaar is en opschuift naar 1 januari 2011.

 

Slagroomtaart

 

Onduidelijk blijft de situatie vooralsnog rondom Venray. Die gemeente wil graag Meerlo/Wanssum inlijven. Maar ook Horst aan de Maas heeft haar ogen daarop laten vallen. Een mogelijkheid waarmee Driessen rekening houdt, is dat de gemeente wordt gesplitst: Wansum naar Venray en Meerlo naar Horst. De colleges denken volgens de gedeputeerde toch nog rondom 1 april tot besluitvorming te komen.

 

Eén dag voor die fatale datum hoopt ook de gemeenteraad van Sevenum het definitieve besluit publiek te maken. De raad is unaniem voor het behoud van zelfstandigheid, maar wil ook de bevolking de kans geven zich daarover uit te spreken via een referendum op 26 maart. Voorafgaand aan die volksraadpleging houdt Sevenum volgende maand een serie hoorzittingen in de kerkdorpen. Het is met name de gemeente Horst die naar Sevenum lonkt. 'Wij kregen op valentijnsdag een slagroomtaart van ze', zegt burgemeester Paul Mengde van Sevenum. Hij vindt ze in Horst aardig, maar verkiest intergemeentelijke samenwerking boven een gemeentelijke herindeling. 'Wij zijn niet overtuigd van het nut ervan. Zo'n herindeling is niet in het belang van de burger en past ook niet bij de maatschappelijke ontwikkelingen', zegt hij.

 

Dat Beesel zelfstandig mag blijven, geeft Sevenum hoop. Gedeputeerde Driessen sluit echter niet uit dat hij 'een vervolgstap' zet - een opgelegde fusie - mocht de raad van Sevenum zich op 31 maart definitief tegen een herindeling keren.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie