Advertentie

Friezen willen Friese naam gemeenten eerst

Friezen willen de Friese plaatsnamen boven de Nederlandse benaming hebben op aanduidingen van gemeentenamen.

27 juni 2013

In Friesland is commotie ontstaan over de plaatsnaamborden in de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft in april besloten om op alle borden de Nederlandse naam boven de Friese naam te zetten.

Argewaasje
Dit leidt tot 'argewaasje' (ophef) onder gemeenteraadsleden en het provinciebestuur in Friesland. Zij willen dat de Friese naam bovenaan het bord komt te staan.

Fries belangrijk
De provincie heeft in een brief aan de gemeente om opheldering gevraagd. Een gemeenteraadslid van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) heeft schriftelijke vragen gesteld over het besluit van de gemeente. Sicco Rypma van de FNP vindt het belangrijk dat deze kwestie aan de orde wordt gesteld. ,,Dit is nou juist een kans voor de gemeente om te laten zien dat ze het Fries belangrijk vindt'', zegt Rypma. De FNP hoopt dat de gemeente het besluit terugdraait.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
Een borrel uit Schiedam en een Berenburg uit Dockum smaken allebei uitstekend!
True
oké Friesland, maar dan gelijk doorpakken naar totale zelfstandigheid.



Durven jullie niet hè..
Ger / beleidsmedewerker
Cultureel en historisch analfabetisme, bestaat dat?
t. faber / gepensioneerd
Inderdaad, waar je je al niet druk over kunt maken. Ik ben van geboorte Fries en draag Friesland een warm hart toe, maar heb me altijd geergerd aan de m.i. overbodige aanwezigheid van dat achterlijke clubje - Friesche Nationale Partij geheten - wiens enige bestaansrecht m.i. is gelegen in het zich druk maken om allerlei futiliteiten die geen enkele bijdrage leveren aan de verheffing van het Friesche cultuurgoed. Vraag eens in Friesland wat men van de FNP vindt en u zult vernemen dat deze club daar - behalve in enkele gemeenten waarvan de gemeenteraadsleden nog leven in de tijd van de slag bij Warns - nauwelijks serieus genomen wordt.
Monique
Waar kan je je druk over maken.........

Snel nieuwe borden bestellen op kosten van de belastingbetaler.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Het verkwanselen van gemeenschap gelden !.

Er is anders ook weinig meer te doen !.

Verveling !.

H. Okken, klokkenluider corruptie & misbruikpraktijken Hoogeveen Drenthe.



Kaas !
Interne Friese aangelegenheid.



Snel toewerken naar volwaardige regionale autonomie, binnen de EEG want de EU heeft net als de staat der Nederlanden het bestaansrecht verkwanseld.
Carola
Wat kost die flauwekul-hobby eigenlijk van die onverstaanbare fanatici in het noorden?



Typische doorgeschoten kolder uit het tolerantiewalhalla-tijdperk van de PvdA toen het nog een partij voor de arbeiders was. LOOOONG long time ago.
Rob Essers / burger
Als je bijlage 1 bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) heel letterlijk neemt, zou er op ieder verkeersbord H1 (Bebouwde kom) en H2 (Einde bebouwde kom) de tekst "Helmond" moeten staan. Op grond van artikel 20a, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 kunnen bij algemene maatregel van bestuur nadere regels inzake de vaststelling van bebouwde kommen vastgesteld. Daarin kan worden bepaald welke tekst op de komborden dient te staan.



De grenzen van de bebouwde kom of kommen van een gemeente worden vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad (artikel 20a, eerste lid). In veel gevallen is de komnaam gelijk aan de woonplaatsnaam, maar niet altijd. Zolang er geen nadere regels worden vastgesteld, blijft het probleem bestaan. Zijn er nog geen kamervragen aan de verantwoordelijke minister gesteld?
Mr R.M. Dalmijn
Dank aan Rob Essers voor zijn inhoudelijke reactie.

En natuurlijk moet de Friese Variant boven staan. Onderdeel van de Friese cultuur.

Opvallend veel ruwe teksten van anonimi, jammer voor BB
Maarten
Wat een flauwekul, straks wordt de Nederlandse naam nog onleesbaar gemaakt zoals in de voerstreek in België weleens het geval is. Onzin-discussie over welke taal als eerste wordt gebruikt. Nieuwe borden moeten er pas komen als deze oude zijn versleten en dan de ene helft Nederlands boven en de andere helft Fries boven.



En anders heel rap zelfstandigheid voor Friesland (of is het inmiddels Fryslan?), zijn we van het gezeur af.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Rekening houdende met het jammerlijk verdwijnen van "kleine" en "grote" echte talen, streektalen, dialecten en uitdrukkingen, is het aanbevelenswaardig de Friese naam als eerste te stellen. Dat laat echter onverlet dat het kostenaspect goed moet worden beheerst.
Ger / beleidsmedewerker
Het is goed dat de Friese taal niet wordt verkwanseld. In internationale verdragen voor minderheidstalen staat dat voorrang geven wordt aan die minderheidstaal binnen het taalgebied. Daaruit volgt dus dat in casu de Friese naam boven de Nederlandse geplaatst moet worden. De plaatsnaamborden moeten toch worden aangepast, dus dan maar in een keer volgens de regels. De Friese taal is overigens veel ouder dan de Nederlandse, daar mogen, nee daar moeten we dus zuinig op zijn.
W.F.Willems / maatsch.werker
Donkerbroek, hoe vertaal je dat nu in het Fries? Tsjuster in de Boksum.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Waar een klein land groot in kan zijn.

Marokanen en Turken en andere nieuwe Nederlanders moeten volgens velen integreren in onze samenleving en de Nederlandse taal in de openbare ruimte spreken. Zij moeten Nederlands beheersen om in aanmerking te kunnen komen voor een uitkering. Geef het goede voorbeeld en gebruik alleen het nederlands in het openbaar bestuur en de openbare ruimte. Dus afschaffen die tweetaligheid.
Jan / adviseur
Het is maar een klein deel van de Friezen die zich hier druk over maken. Het overgrote deel van de inwoners van Fryslân (is volgens mij de officiële naam nu) interesseert het helemaal niets of de naam nu boven of onder op het bord staat. In veel gemeenten staat de Friese (Fryske) naam er überhaupt niet op. Frysk = folklore. Net zoals het Nederlands dat gaat worden! Leuk dat het er is en in stand wordt gehouden. Maar niet meer dan dat.
Joke / rijksambtenaar
Fryslân Boppe! Natuurlijk de Friese naam bovenaan in Friesland.
Kaas !


Alleen de Friese naam is ook goed en dan zelfstandig verder.



De regio heeft de toekomst want Nederland kunnen we, sinds het Verraad van Lissabon, missen als kiespijn.
secretaris PEL / secretaris
Het is mede dit soort gedram van fanatici wat mede de oorzaak is dat bedrijven slecht naar Friesland komen en het speelt m.i. ook onderhuids een rol bij het verplaatsen van allerlei diensten en overheidsinstellingen uit Leeuwarden naar Groningen. En die borden: gewoon altijd alfabetische volgorde aanhouden van boven naar beneden. De dwazen die "onafhankelijkheid" willen: binnen een week was "Fryslan" failliet en had men weer onderling slaande ruzie, het enige waar de Friezen altijd goed in waren.
Frank van den Hoven / Redacteur
Ik begrijp best dat dit gevoelig ligt. Punt is dat het FR naast het NL in Fryslân (al sinds 1997 de enige correcte spelling van deze provincie, óók in het Nederlands!, zie als bewijs de foto op http://borden.plaatsengids.nl/provfr.html) een officiële taal is (zie http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkende- … Verder lees ik bijv. in het FR plaatsnamenboek van dr. Gildemacher dat Oenkerk vanouds Oentsjerk heeft geheten, en dat 'de schrijftaal van de overheid in de eerste helft van de 16e eeuw wisselde van FR naar NL'. Het is dus maar net hoever je teruggaat voor het bepalen wat 'de meest correcte naam' van een plaats is.



Anderzijds zijn de NL namen in de rest van NL veel bekender. Uit p.r. overwegingen valt er daarom veel voor te zeggen om die naam bovenaan te houden (dat zijn en blijven in genoemde gemeente ook de officiële namen voor postcodeboek en gemeentelijke basisregistratie dus is in die zin dan ook eenduidig). Het oneenduidige is nu dat in genoemde gemeente bij voorheen gem. Wymbritseradiel en Nijefurd de FR namen nu bovenaan staan, en bij voorheen gem. Wunseradiel, Sneek en Bolsward staan de NL namen bovenaan. En nu dat 1 gemeente is wil de gemeente dus alle NL namen bovenaan, omdat men het kennelijk binnen de gemeente eenduidig wil krijgen. De vraag is dan of je dat per se moet willen. Als het (wellicht per kern of voormalige gemeente verschillend) zo gevoelig ligt, kan men het wellicht ook houden zoals het nu is (ingeburgerd). De officiële namen (voor de gremia zoals hiervoor genoemd) blijven in het NL dus daarvoor maakt het sowieso niet uit.
Frank van den Hoven / Redacteur
De links werken niet omdat ie de haakjes meepakt. De juiste links zijn http://borden.plaatsengids.nl/provfr.html

en

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkende- …
Paul / projectleider
Phhh ingewikkled hoor. Voor wie zijn die naamborden bedoeld? Autochtonen weten ongetwijfeld waar ze zijn oftewel- officéle NL naam boven en mooie Fries naam eronder. Wel zo gastvrij.
Advertentie