Advertentie

Forum voor Democratie Brabant valt uit elkaar

De Brabantse fractie van Forum voor Democratie is uiteengevallen. Drie fractieleden gaan verder als JA21! De partij is toegetreden tot de coalitie, die verder uit VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant bestaat.

16 januari 2021
vlag-brabant---shutterstock-1410819434.jpg

Drie van de acht zittende Statenleden voor Forum voor Democratie gaan verder als JA21! Deze partij maakt vanaf nu ook deel uit van de coalitie, die verder uit VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant bestaat.

Onafhankelijke gedeputeerde

Forum-gedupeerde Eric de Bie blijft namens Forum in het college van Gedeputeerde Staten. De tweede Forum-gedeputeerde, Peter Smit, gaat zijn partijlidmaatschap opzeggen en gaat als onafhankelijke gedeputeerde verder. Hij vertegenwoordigt JA21! in het college, zo hebben de vijf fractievoorzitters zaterdagochtend in een verklaring laten weten.

 

Spannend

Het blijft spannend of de coalitie haar meerderheid behoudt, want er is nu een Forum-zetel vacant. Het is nog steeds niet duidelijk of de enige resterende kandidaat, Cees van der Zande, namens Forum voor Democratie in de Brabantse Staten zitting gaat nemen. Doet hij dat niet, dan blijft de zetel vacant en verliest de coalitie zijn meerderheid.

 

Royement

De afgelopen dagen zijn gesprekken gevoerd met coalitiepartijen VVD, Forum, CDA en Lokaal Brabant, aldus Willem Rutjens, voormalig fractievoorzitter van Forum voor Democratie en nu fractievoorzitter voor JA21! Samen met oud-Forum-fractiegenoten Loek van Wely en Frank Duijs hebben zij besloten verder te gaan als JA21! Rutjens en Van Wely staan op de landelijke kieslijst voor JA21! Daarom hangt hen royement door het landelijk partijbureau van Forum voor Democratie boven het hoofd. Aanvankelijk wilde Rutjens samen met de zeven andere fractieleden als onafhankelijk opererende Brabantse Forumfractie verder. ‘De eerder gemaakte afspraak met FvD Brabant – dat de Brabantse fractie los van landelijk opereert – bleek in de praktijk niet werkbaar’, aldus de JA21!-fractie in een verklaring. ‘Daarom hebben we besloten ons politieke werk vanuit een eigen fractie voort te zetten.’

 

Open parlementaire samenwerking

De vijf coalitiegenoten steunen het in 2019 gesloten coalitie-akkoord. Ze staan daarnaast voor een ‘open parlementaire samenwerking’, zo laten de vijf fractievoorzitters in de eerder genoemde verklaring weten. Democratische vernieuwing is voor JA21! een belangrijk punt, benadrukt Rutjens. ‘We willen de open parlementaire samenwerking nu sterker doorzetten, in plaats van de dichtgetimmerde akkoorden en verstikkende stemdiscipline die vaak bij een ‘coalitie’ lijken te horen.’ Buiten de afspraken van het coalitie-akkoord kunnen alle coalitiepartijen met eigen plannen komen en moeten daarbij op zoek naar wisselende meerderheden in Provinciale Staten.

 

Afsplitsing

Het is nog maar de vraag of de afgesplitste Forumleden wel officieel als JA21!-fractie verder kunnen. Het reglement van orde van de Brabantse Staten stelt dat na afsplitsing een nieuwgevormde fractie verder moet gaan als ‘groep’ gecombineerd met de achternaam van haar voorzitter. Het zou dus de Groep Rutjens moeten worden. ‘Daar heb ik me niet in verdiept’, aldus Rutjens. ‘Dingen als een naam vind ik niet zo belangrijk. We willen ons als JA21! presenteren. Het gaat uiteindelijk om de inhoud.’  

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoekstra / Ambtenaar
De naam is niet zo belangrijk maar we willen ons als JA21 presenteren, aldus Rutjens. De naam is dus toch wel belangrijk. Knap hoe je jezelf in één zin kunt tegenspreken. Namen zijn wel belangrijk want in verkiezingen worden op lijstnamen (die ergens voor staan) stemmen uitgebracht. Jezelf afsplitsen en onder een nieuwe lijststaam verder gaan mag dus niet en daar zit een gedachte achter die Rutjens ontgaat. HIj denkt ten onrechte op persoonlijke titel verkozen te zijn en zich daarom elke partijnaam mag aanmeten die hem het beste uitkomt.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@de vries: excuseer! U schrijft: 'Hij denkt ten onrechte dat hij op persoonlijke titel verkozen te zijn'. Terug naar de schoolbanken dus. Uiteraard wordt iemand op persoonlijke titel gekozen. Dat is een basisbeginsel in ons staatsrecht.
Hoekstra / Ambtenaar
Ik doel niet op last of ruggespraak. Hooguit de kandidaten die op eigen kracht de kiesdeler halen kunnen persoonlijk aanspraak maken op een zetel. De rest vd stemmen behoort toe aan de lijst/partij. Vandaar dat je niet zomaar onder een nieuwe naam verder mag na afscheiding (en zetelroof).
Bernard
Wat een backstabbers die drie. De partij schade toegebracht om niets en dat uit opportunisme of om in de gunst van de gevestigde orde te komen. Van belang zijn het partijprogramma en wat het Forum doet op de plekken waar men verkozen worden. Roddel en leugens en kwaadaardige desinformatie vanuit de MSM telt niet.
Advertentie