Advertentie

‘Griekse Europese verkiezingen vooral nationale verkiezingen’

De Griekse gezondheidszorg is ingestort. In de podcast ‘Europa Kiest’ van Binnenlands Bestuur vertelt kandidaat Vrettou over deze kwestie.

04 juni 2024
EU-verkiezingen in Griekenland
Shutterstock

De Griekse gezondheidszorg is ingestort en de regering heeft geen bereidheid dat op te lossen. In de podcastserie ‘Europa Kiest’ van Binnenlands Bestuur zegt de Griekse kandidate Rosa Vrettou dat over een van de belangrijkste onderwerpen in de Europese verkiezingscampagne. Medisch personeel is in groten getale naar het buitenland vertrokken om dat daar meer te verdienen valt. Tekort aan personeel is een van de grote belemmeringen om goede zorg te kunnen bieden.

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Financieel Consultant

JS Consultancy
Financieel Consultant

Peiling

Vrettou voert momenteel campagne voor de socialistische partij PASOK die momenteel derde peilt achter de regeringspartij New Democracy, van premier Mitsotakis die de peilingen aanvoert met 33 procent van de stemmen. Als dat de uitslag zou zijn, dan zou de partij van Mitsotakis wel verliezen ten opzichte van de laatste nationale parlementsverkiezingen in 2023. Daar haalde hij 41 procent. Analisten zeggen dat dat verlies de ontevredenheid van de Griekse kiezer weergeeft. Tweede is de andere linkse partij Syriza die ongeveer 15 procent van de stemmen haalt in de peilingen.

Binnenlandse thema's

De campagne - alle grote partijen organiseren deze week bijeenkomsten in Athene en Thessaloniki - gaat vooral over binnenlandse thema’s zoals de gezondheidszorg, het treinongeluk bij Tempi met 57 doden en, heel belangrijk voor veel Grieken, de aanhoudende inflatie. De Europese verkiezingen zijn daarmee – zoals Mitsotakis al meermaals meldde - vooral nationale verkiezingen, hoewel de onderwerpen verdediging en het personeelsgebrek op de achtergrond wel meespelen. Ook Vrettou ziet dat. Ze pleit daarom voor verbetering in het dagelijks leven van de burgers, zoals een betere gezondheidszorg en een beter besteedbaar inkomen. Daarmee kan de ruk naar radicaal rechts, worden tegengegaan, meent zij.

Rechtsstaat

Intussen heersen in het Europees Parlement grote zorgen om de rechtsstaat in Griekenland, Europarlementariër Sophie in ‘t Veld die voor Volt in Vlaanderen en Brussel strijdt om een zetel, wijst in de podcast op een afluisterschandaal, en het treinongeluk dat volgens haar een doofpot dreigt te worden. In ‘t Veld, die onderzoek deed naar de rechtsstaat, vindt dat de Europese Unie moet kijken naar het stilleggen van Europese subsidies en de regering moet aanspreken op de staat van de rechtsstaat. 

Podcast | Europa Kiest!

U kunt de serie beluisteren via:

De podcastserie Europa Kiest is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het mediafonds van de Europese Unie. De serie is gemaakt door Simon Trommel en Bertrand Vigier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie