De verhalende kracht van onze leefomgeving
Hoe de publieke ruimte gedrag beïnvloedt. Hoe kunnen we de publieke ruimte inzetten om te sturen!
In deze workshop ontdekt u hoe publieke ruimtes verhalen kunnen vertellen en hoe ze daarmee ons gedrag beïnvloeden. Het ochtendprogramma staat in het teken van het verkennen van verschillende theorieën over het vertellen van verhalen met ruimtes. In de middag trekt u er zelf op uit en verkent u de verhalende ruimte van de stad Rotterdam. Een zeer relevante workshop voor professionals die betrokken zijn bij de inrichting van de publieke ruimte.
Datum: Dinsdag 18 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur
Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)
Inschrijfdeadline: maximaal aantal deelnemers: 22
Waarom zijn bruggen racistisch, zet graffiti aan tot vernieldrang, kunnen pleinen ideologieën overbrengen en komen we soms thuis met producten die we eigenlijk niet hadden willen kopen? In deze workshop staat u stil bij de verschillende manieren waarop ruimtes verhalen kunnen vertellen, hoe ze ons daarin een ‘rol’ toekennen en ons in ons handelen sturen. Maar ook hoe we de publieke ruimte kunnen inzetten om te sturen!
In het eerste gedeelte van de ochtend bestudeert u een aantal disciplines waarin ‘narrative space’ en ‘environmental storytelling’ veelgebruikte termen zijn: game theory, filmwetenschap, en pretpark theorie. U kijkt onder andere hoe Disney Imagineers de techniek van ‘environmental storytelling’ inzetten om de ruimtelijke ervaring van fantasieën mogelijk te maken. Alles in de ruimte – van textuur tot de vorm van de wegen, van gebruikte muziek tot geur – wordt weloverwogen ingezet.
In het tweede gedeelte van het ochtendprogramma maakt u de stap van overduidelijke ‘fictieve’ en geconstrueerde ruimtes uit games, films en pretparken, naar de meer alledaagse ruimte van de moderne stad. Hoewel we deze ruimtes waarschijnlijk minder snel associëren met ‘verhalen’, zal blijken dat ook stedelijke ruimtes een hoog narratief gehalte hebben. Iedere plek is vol van idealen en ideologieën, stuurt ons gedrag op een bepaalde manier, kent ons als onderdeel van de ruimte een bepaalde identiteit toe. De ideeën van een bonte stoet van denkers en makers, waaronder filosofen Barthes en De Certeau, stadsplanoloog Robert Moses en nudge theoristen Thaler en Sunstein worden behandeld.
Tijdens het middagprogramma trekt u er zelf op uit. U gaat op zoek naar interessante ruimtes en analyseert het verhaal dat deze ruimtes vertellen. Terug op locatie geeft u een presentatie van uw bevindingen aan de hand van verzameld beeldmateriaal.
Wat leert u tijdens deze workshop?
De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop.
Na het volgen van deze workshop:
- Bent u zich bewust van het verhalende en vormende aspect van alledaagse ruimtes.
- Bent u in staat een analyse van deze verhalende ruimtes te maken, met een focus op zowel de verhalende als vormende aspecten van deze ruimtes.
Voor wie?
Deze workshop is interessant voor iedereen die betrokken is bij de inrichting van de stedelijke/publieke ruimte, zoals
- Beleidsmakers
- Projectontwikkelaars
- Beheerders van openbare ruimte
- Adviseurs
- Architecten
En voor iedereen die met een andere bril naar ruimte om zich heen wil kijken.
Locatie
De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar via het OV.
Docent
Elize de Mul studeerde Theater-, Film-, en Televisiewetenschap (TFTv) aan de Universiteit Utrecht. Ook behaalde ze hier haar master Nieuwe Media en Digitale Cultuur (NMDC). Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam behaalde ze haar master degree in Filosofie. Momenteel is De Mul als promovenda verbonden aan eLaw, het Centrum voor Recht en Digitale Technologie, van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden. Daarnaast is ze docente filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.
Complete aanbod Summer Lab
Bekijk nu het volledige aanbod aan workshops, colleges en kinderacademie
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.