Advertentie

Eerste en Tweede Kamer voor ingrijpen Sint-Eustatius

De regering kan meteen orde op zaken gaan stellen op het Caribische eiland Sint-Eustatius. Het hele parlement schaart zich achter het besluit om in te grijpen.

07 februari 2018
st.Eustatius.JPG

De regering kan meteen orde op zaken gaan stellen op het Caribische eiland Sint-Eustatius. Het hele parlement schaart zich achter het besluit om in te grijpen. De Eerste Kamer ging dinsdagavond eensgezind akkoord met een spoedwet, nadat de Tweede Kamer eerder op de dag al unaniem had ingestemd.

Bijzondere gemeente

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties wil het bestuur van Sint-Eustatius, dat een bijzondere gemeente van Nederland is, tijdelijk overnemen. De eilandraad, vergelijkbaar met de gemeenteraad, wordt ontbonden. Knops spreekt over een uitzonderlijke maatregel die volgens hem echter nodig is omdat het eilandbestuur een chaos is. Hij kondigde snel maatregelen aan om de situatie te verbeteren.

Wetteloosheid en wanbeheer

Een commissie heeft geconcludeerd dat het gezag op Sint-Eustatius wordt gekenmerkt door wetteloosheid en financieel wanbeheer. Ook is sprake van discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en machtswellust.

Staatsgreep

Het bestuur van het eiland vindt het besluit onterecht en beraadt zich over de kwestie en zal ook met advocaten praten over een aanpak van de situatie. Het eiland wil desnoods internationaal aandacht voor de zaak vragen. In NRC noemt Clyde van Putten, de leider van de grootste partij van Sint-Eustatius de actie van Nederland ,,een staatsgreep. We zullen ons verzetten”. Knops vliegt woensdagochtend naar Sint-Eustatius om het besluit aan de bevolking, bestuurders en eilandsraad toe te lichten. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het was indertijd veel verstandiger geweest naar oud PVV-kamerlid Hero Brinkman te luisteren die reeds in 2006 opperde om dat soort corrupte en uiterst dubieuze eilanden als Sint Eustatius als nationaal bezit af te stoten en op Marktplaats te zetten. Dat werd indertijd door de 2e Kamer als een ludieke opmerking en grap beschouwd, maar wellicht zat er toen al een grote kern van waarheid in. Helaas blijkt het voortschrijdend inzicht van veel kamerleden ook nu weer bijzonder traag te zijn.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Op de foto op de achtergrond het mooie eiland Saba. De commissie heeft geconstateerd dat ook aan de Haagse kant niet goed gehandeld is. De vraag is nu dan ook wie daadwerkelijk de neuzen dezelfde positieve constructieve kant op kan krijgen. Tot nu toe heeft het handelen van beide partijen geleid tot verslechtering. Dhr. Fransen die zich stoort aan de naam Statia, terwijl iedereen in het gebied St Eustatius zo noemt. En de opmerking "dat zou in Nederland niet kunnen", terwijl Statia toch echt ook Nederland is, helpt ook niet. Heel veel geld stoppen in rapporten i.p.v. in de mensen op het eiland, helpt niet. In Groningen is men ook niet voor niets heel boos, vergelijkbaar is hoe gelden besteed worden in het Caribisch deel van Nederland. Wellicht dat het serieus nemen van het lokale bestuur helpt, door deze de zeggenschap en het geld te gunnen, dat gemeenten ook hebben. Dat de weg op Saba er beter uit ziet, zegt niet alles, armoede is er op alle 3 BES eilanden. Den Haag durf in de spiegel te kijken en ga vooral ook zelf met de overheidskant aan de slag.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
"Wellicht dat het serieus nemen van het lokale bestuur helpt, door deze de zeggenschap en het geld te gunnen". Dat is toch precies wat er al jaren gebeurde maar kennelijk stopt het lokale bestuur dat geld liever in de eigen zakken die van vriendjes dan die ten goede van de hele gemeenschap te laten komen. En natuurlijk hebben wij het dan weer gedaan.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Wat ik zo hoor: the locals are less annoyed over "Dutch intervention", dan bestuurders en overige politici. Makes me think....
C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
Het kan niet zo zijn dat naar aanleiding van de orkaan onze te hulp geschoten militairen worden bedreigd door Clyde Putten. Het is weer het oude liedje: corruptie en geld van Nederland in je eigen zak steken. hard aanpakken die handel en Clyde Putten de gevangenis insmijten.
Advertentie