Advertentie

Een week later

Van de schrik over de verkiezingsuitslag – nog versterkt door mijn Zuid-Limburgse achtergrond – ben ik weer enigszins bekomen. Tijd om een eerste balans op te maken. Moeten we de uitkomst vooral politiek of maatschappelijk duiden?

18 juni 2010

Verkeert onze democratie in crisis, of zal institutionele veerkracht deze schokken wel weer verwerken en kunnen we vertrouwen op de conserverende kracht van onze politiek-bestuurlijke elite?

 

Onze democratie lijkt vitaal. Menig buitenland zou jaloers zijn op deze opkomst. Het is een teken van democratische volwassenheid als de kiezer bij elke verkiezing opnieuw kiest en zich niets gelegen laat liggen aan de vanzelfsprekendheden van afkomst, klasse of ideologie. Ook politiek is er alom secularisering en dat getuigt volgens de culturele elite van moderniteit en verlichting. Niets te klagen, dus.

 

Volksvertegenwoordigers moeten steeds op zoek naar een volk dat gefragmenteerd en dynamisch is. Elke verkiezing toont ons de nieuwe staat van het land en daar is geen stabiele staat op te maken. De onvoorspelbare kiezer past voortreffelijk bij de volatiliteit van de netwerksamenleving, maar is voor duurzaamheid van instituties rampzalig.

 

Dat geldt in de eerste plaats voor politieke partijen. In ledental steeds betekenislozer, zijn ze voor de rekrutering van politiek personeel als vanouds invloedrijk, zo niet invloedrijker. Dat wringt natuurlijk in termen van legitimiteit.

 

Tussen maatschappij en politiek zijn partijen niet langer de kanaliserende verbinding. De verzuiling, waarin maatschappelijke waarden politieke articulatie kregen en waarin volk en staat op gepaste afstand en in vertrouwde verbinding werden gehouden, is voorbij. Zelfs de christendemocratische achterban is ontheemd. De kiezer zweeft op alle fronten: links en rechts, hoog en laag opgeleid, man en vrouw, rooms en calvinistisch, liberaal en conservatief.

 

De uitslag is niet alleen uitdrukking van een gegroeide kloof, van onbehagen en ressentiment, of van ‘Politikverdrossenheit’, zoals onze oosterburen dat even onnavolgbaar als treffend zeggen. Natuurlijk is er de komst van rechts populisme. Dat lijkt een blijvende factor in de Nederlandse politiek, net zoals dat – ondanks een gevoelige nederlaag – geldt voor links populisme. Nederland is een normaal Europees land geworden. Dat is heilzaam voor ons zelfbeeld.

 

Het ‘opgeheven vingertje’ was al krommer geworden. Nu kan de hand definitief in eigen boezem gestoken blijven. 15 procent van het electoraat weet zich gerepresenteerd door een politicus die systematisch een religieuze groep beledigt en volksvreemd noemt, die het leger op burgers wil afsturen en een buitenlands staatshoofd als ‘freak’ neerzet. Op de morele verhevenheid van tolerantie en verlichting kunnen we ons niet meer beroepen.

 

De verkiezingen zijn in velerlei opzicht waarlijk postmodern. Ideologieën zijn niet langer dominante oriëntaties voor stemgedrag en maatschappelijke verbondenheid. Waarden en betekenissen zijn versplinterd en vloeibaar geraakt. Oude en nieuwe media spelen zeer indringende rollen.

 

Het politieke debat is ondergeschikt geraakt aan de dwang van het format en de eenregelige uitspraak die zowel krantenkop als tweet kan zijn. Het debat over het debat is de nieuwe hyperrealiteit die winst en verlies bepaalt. Lijsttrekkers gedragen zich naar de logica van de simulacra die spinnende campagneteams hebben verzonnen.

 

Het klassieke spel van de formatie is nu weer begonnen. In een aantal ronden moet het speelveld kleiner worden gemaakt. In vrome bewoordingen wordt de democratische leugen herhaald dat de grootste winnaar van de verkiezingen als eerste voor regeringsdeelname in aanmerking komt. Proportioneel zou dat overigens D66 zijn. Uri Rosenthal zal de door Majesteit en haar adviseurs gewenste stabiliteit van het nieuwe kabinet maximaal willen honoreren, neem ik aan.

 

Er zullen een paar rondes voor nodig zijn, maar uiteindelijk zal Wilders zich realiseren dat hij geen deel moet willen uitmaken van een elite die hem met fluwelen handschoenen en de aantrekkelijkheid van het pluche gretig onschadelijk zal maken.

 

Uiteindelijk zal er nog wekenlang aan een encyclopedisch Regeerakkoord worden gesleuteld, opdat we met de bezwerende macht van het woord de werkelijkheid van de volstrekt ongewisse toekomst en onze strijdige opvattingen daarover tegemoet kunnen treden. Op naar de volgende verkiezingen.

 

Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
De machteloze burger vergete even dat rechts weliswaar gewonnen heeft, maar dat ca. 64% van de bevolking NIET voor rechts kiest.
Dit betekent dat rechts derhalve niet moeten regeren. de stemmers hebben immers gesproken?
rwindt / machteloze burger
eenvoud • 22.06.10 15:40

Waarop baseert u 64 procent?

U spreekt in de eerste alinea over bevolking. In de tweede over stemmers.
Alle stemgerechtigden konden kiezen.
Wie niet komt, stemt blanco.

Er is geen peiling geweest onder de niet-stemmers dit jaar. Ik schat in dat die zeker niet links, in meerderheid zouden stemmen.
Ik denk zelfs dat veel Fortuynstemmers (die voorheen thuisbleven) na diens dood wederom thuis gebleven zijn.

In Nederland is grofweg een kleine meerderheid rechts georienteerd.

Als CDA teveel naar links buigt won de VVD de seculiere rechtse stemmen binnen CDA, tot aan Fortuyn en PVV, er altijd bij.
In 2010 zijn die stemmen verdeeld over PVV en VVD.

We hebben nu verkiezingen gehad.
Per saldo heeft t.o.v. de vorige verkiezingen links zetels verloren. Hoe u het ook wendt of keert. Per saldo heeft VVD en PVV enorm veel zetels gewonnen.

Het is dat Paarsplus even van de baan is, maar anders zou dat een gestolen kabinetsformatie geweest zijn vanuit PvdA, Groenlinks en D66, die niet recht doet aan de laatste stembusuitslag..

Als het linkse partijen waren geweest die in die mate gewonnen hadden, waren de rapen gaar geweest, als er een rechts meerderhiedskabinet zou gaan komen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@rwindt

Kan het zijn dat "eenvoud" op 64 procent niet-rechtse stemmen komt doordat hij/zij het CDA niet als rechts ziet, maar als middenpartij?

En kennelijk vindt u dat ook, want volgens u is de winst van PVV en VVD veroorzaakt doordat het CDA "teveel naar links buigt".

Overigens valt de PVV eigenlijk ook niet als rechts te betitelen: op sociaal-economisch gebied is hun partijprogramma nogal links (terwijl dat van de CDA juist nogal rechts is).

De conclusie zou moeten zijn dat op sociaal-economisch gebied de verhoudingen als volgt liggen:

"links" 57% (PvdA, PVV, SP, Groen-Links, CU, PvdD)
"rechts" 37% (VVD, CDA en SGP)
"midden" 7% (D66)

Als het om sociaal-economische vragen gaat, ben ik het dus met "eenvoud" eens. Maar als het om onze vrijheid gaat, liggen de verhoudingen anders. Dan zou ik als volgt uitkomen:

"jungle"
macht v.h. geld 21% (VVD)

"onvrij"
autoritair, populistisch 15% (PVV)
autoritair, paternalistisch 15% (CDA, SGP)

"zogenaamd vrij, maar eigenlijk niet"
bemoeizucht, paternalistisch 23% (PvdA, CU)
bemoeizucht, vrijheid, paternalistisch, democratisch, rechtsstaat, etc. etc. 9% (GL, PvdD)

"beperkt vrij"
democratisch, paternalistisch, nuchter 10% (SP)

"vrij"
democratisch, vrijheid, rechtsstaat 7% (D66)

Op basis hiervan kun je concluderen dat 51% van de stemmers hebben gekozen voor onvrijheid, 32% voor schijnvrijheid en hooguit 17% voor vrijheid. Het is duidelijk dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders zich wil laten koeioneren en/of manipuleren. Vreemd land.

Zonder vrijheid zal de elite sociaal-economisch uiteindelijk natuurlijk ook alle middelen naar zich toetrekken. Dus in die zin is Nederland een zeer rechts land geworden.
rwindt / machteloze burger
@Jonker

Wat PVV betreft heeft u gelijk m.b.t. sociaal-economisch terrein. Dat lijkt op SP.
Wel is de vraag hoelang dat houdbaar blijft als men gaat regeren. Core business is toch immigratie/integratie en aanpak criminaliteit.
Bovendien, hoe de aanhang hierover denkt, kan heel verschillend zijn.
CDA-ers hebben nu veel op PVV gestemd.
Die hechten aan een degelijk huishoudboekje van de staat..
De sociale component moet wel op een gezond-verstand-wijze worden ingevuld.

Ik vind het CDA duidelijk een middenpartij.
In uw lijstjes van links en rechts kan ik mij niet zo in vinden.

CU hecht ook aan keurig huishoudboekje en heeft sociale agenda. PVV is niet links als het gaat om immigratie/integratie en law and order.

Als het CDA met VVD regeert wordt de kleur wat rechtser, Met PvdA weer wat linkser. Cohen noemt CDA gemakshalve nu rechts. Want een kabinet met VVD, PvdA en CDA ziet hij als een linkse partij t.o. twee rechtse. Onzin natuurlijk.

Niettemin, een kabinet met VVD, PVV en CDA wordt als een rechtse regering gezien in de commentaren. Dan is het stemmenaantal hoger, dan over links.
Want een links kabinet lukt niet.
Daar had men zo opgehoopt.
Dat de PVV en VVD veel gewonnen hadden, was geen issue geweest, als dat net wel gelukt was! PvdA, Groenlinks en D66 komen nu ook onbekommerd met Paarsplus als juiste vertaling stembusuitslag. De gevleugelde woorden zijn hier ook van toepassing: "'zij draaien en zeggen de waarheid niet" t.g.v. hun eigen belangen.

CDA zou ik ook niet omschrijven als autoritair en paternalistisch.
Onder invloed van CU werden zij wel betuttelend en bijbelgerichter, maar daar merk je in een andere samenstelling weinig van. Katholieken houden er over het algemeen in elk geval niet van. Het is prima als men Chr. speerpunten als gelijkwaardigheid, gerechtigheid en solidariteit toepast. Dat zijn universele waarden. Als men de bijbel verder naast elke maatregel wil leggen, hebben kiezers de CU of SGP voorhanden.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@rwindt

Als u het CDA, net als de PVV, sociaal-economisch niet rechts vindt, komt u dus zelfs op een niet-rechtse meerderheid van 78% in het nieuwe parlement.

U lijkt echter twee dingen door elkaar te halen: sociaal-economische koers en het hechten aan een degelijk huishoudboekje. Dat laatste is niet voorbehouden aan rechts. In Nederland laten ook linkse partijen hun "huishoudboekje" doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB).

Andersom let "rechts" niet altijd goed op het huishoudboekje. Herinnert u zich de Amerikaanse president George W. Bush? U zult het met me eens zijn dat hij, zeker naar Nederlandse begrippen, sociaal-economisch "rechts" was, hetgeen bijv. tot uiting kwam in zijn belastingverlaging voor de rijken. Maar van hem kon niet gezegd worden dat hij hechtte aan een degelijk huishoudboekje: hij liet het land achter met een astronomische schuld.

In Nederland hebben rechtse marktwerkings-fanaten (vooral invloedrijk in de VVD en de CDA) indirect hetzelfde gedaan, door ons met een krediet- en bankencrisis op te zadelen die de staat noodzaakte enorme schulden aan te gaan, waarvan de rekening betaald wordt door mensen met lagere inkomens. Daarom vond ik het CDA de afgelopen jaren "rechts".

Daarnaast heeft het CDA zich in de afgelopen kabinetsperiode ook autoritair en paternalistisch opgesteld op verschillende gebieden. Dit werd onder andere gepresenteerd als herstel van "normen en waarden", die dan vooral voor het voetvolk moesten gelden, maar niet voor de regenten zelf. Een voorbeeld was de jarenlange weigering om serieus verantwoording af te leggen over de manier waarop Nederland steun en medewerking had verleend aan de Irak-oorlog.

Een ander voorbeeld is de manier waarop "marktwerking" in de zorg werd doorgedrukt, ten koste van de mondigheid van burgers/patiënten. Ook waren er allerlei maatregelen die afbreuk deden aan de vrijheid, rechtszekerheid en privacy van Nederlandse burgers, in naam van de "veiligheid". Van CDA-zijde leek vooral gewenst te worden dat burgers, zonder echt te begrijpen wat er gebeurde, eerbiedig naar voorschriften zouden luisteren en gehoorzamen. Dat is autoritair en paternalistisch.

In de laatste verkiezingen heeft paternalisme het bij VVD, CDA en PVV afgelegd tegen populisme. Maar hoe staat het daar nu met fatsoen en verstand? Dat gaan we de komende tijd zien.
rwindt / machteloze burger
Het CDA neemt onvermijdelijk als (voorheen grote) middenpartij, afhankelijk van kleur coalitie, wat van de kleur van coalitiegenoten over.

Niet echt links, niet echt rechts. Behalve een gezond huishoudboekje, ook hechtend aan verbindende maatschappelijke verbanden. Pragmatischer inslag op alle niveau's in principe.
Nogmaals, meer of minder, afhankelijk van positie en ruimte, dus omstandigheden.

SP (Cohen schuift daar naartoe op) is links voor mij (hoe meer grip overheid, hoe beter) en VVD rechts (hoe minder overheid hoe beter). Dat zijn de klassieke begrippen van links en rechts.

Voor overige partijen vind ik het lastiger te duiden. Het wisselt naar onderwerp.
Dus uw overzichten spreken mij daardoor minder aan.

Partijen, die als links gekenmerkt worden, vind ik, in meer of mindere mate, meer ideologisch dan pragmatisch ingesteld.

Politiek is voor mij eerst en vooral pragmatiek. Dat vind ik dus meer bij midden en VVD. Ik zeg niet daarmee dat CDA of VVD daarmee ideaal zijn voor mij.

Tja, rechts of links in Nederland kan in VS wat anders inhouden. Daar staat socialisme ongeveer gelijk aan communisme. Hier heeft het Calvinisme binnen beleid in elk geval nog iets van invloed overgehouden t.a.v. "eerst verdienen, dan uitgeven".

Marktwerking in de publieke sector had voor mij ook niet gehoeven.
Een nieuwe partij krijgt door het opeten van kleine partijen toch weer een monopoly positie.

Toen de overheid het alleen aanstuurde, ging het ook verre van ideaal.

Onlangs meldde Klink dat hij meetbaar vaststelde dat markt in de zorg, onder juiste voorwaarden, kostenbesparend werkt. Wil dat geloven, als de juiste condities door overheid geschapen zijn en continue gecontroleerd worden.
Daar schortte het aan en nog steeds op onderdelen, zoals ondermeer Jeugdzorg.
Maar juiste condities scheppen (incl. goed personeel en management) en effectieve controle daarop, had de overheid voorheen OOK kunnen toepassen en had marktwerking niet als heilzaam middel t.a.v. efficiency, een voet tussen de deur gekregen!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ik moet even iets nuanceren bij mijn lijstje over "vrijheid" (23.06). Daar zette ik D66 als enige partij in de categorie "vrij".

Maar volgens de "privacybarometer" (www.privacybarometer.nl) doen GL, SP en PvdD het op het gebied van de bescherming van de privacy beduidend beter dan D66. De "privacybarometer" houdt het stemgedrag bij van politieke partijen over het onderwerp privacy.

Grotere partijen die weinig respect hebben voor privacy, zijn volgens de barometer CDA (allerslechtst), PvdA, VVD en PVV. Dat zijn dus alle partijen met meer dan twintig zetels. Het blijft me toch verbazen dat bijv. de VVD, die "vrijheid" traditioneel tot de kern van haar ideologie rekent, er zo slecht uitkomt als het gaat om daadwerkelijk stemgedrag. Maar misschien bedoelt de VVD met "vrijheid" alleen vrijheid voor rijke mensen, ten koste van de vrijheid van anderen - dat zou een verklaring kunnen zijn.

Naast privacy (eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer) zijn voor vrijheid onder andere de volgende dingen nodig:
- vrijheid van meningsuiting;
- vrijheid van vereniging;
- vrijheid van levensovertuiging/religie;
- vrijwaring van discriminatie;
- vrijwaring van geweld;
- vrijwaring van honger;
- vrijwaring van langdurige, extreme tijdsdruk.

@rwindt: u pleit voor pragmatisme. Voor mij is het streven naar vrijheid iets heel pragmatisch. Want zonder vrijheid voel ik me niet gelukkig. Zelfs niet als ik in een gouden kooi zit die bewaakt wordt door een boekhouder met een zeer positief saldo in zijn huishoudboekje (noem het maar het model "Singapore" of tot voor kort het model "Dubai").
rwindt / machteloze burger
@Jonker

Het streven naar vrijheid is ieders goed recht. Het pragmatisme komt om de hoek kijken dit zodanig te stroomlijnen, dat de vrijheid voor de een, niet de vrijheid van een ander in de weg staat..

Een opdracht voor ieder individu bij eigen handel en wandel, maar zeker voor overheid e.e.a. te reguleren.

Om het in mijn ogen noodzakelijke politieke profiel compleet te maken::
Pragmatiek, Integriteit, Menselijke maat, in het algemeen belang!! Dat houdt voor mij Fortuynisme in.

Menselijk maat trouwens ook bedoeld in de zin van "alertheid op, waar burgers zelf onvolkomenheden in neigen te vertonen".

T.a.v. uw opmerking over VVD.
Die lijkt mij wat te negatief generaliserend.
Ik moet de eerste VVD-er nog tegenkomen, die mensen, die het echt nodig hebben, basisvoorzieningen wil ontzeggen op redelijk niveau. Er zit een dicrepantie in de VVD PR en individueel lid, vind ik.
Het is hun core business nu eenmaal niet.

VVD legt sterk de nadruk op eigen verantwoordelijkheid.
Niks mis mee, voor zover die rek erin zit en er ook randvoorwaarden zijn. Wajongers aan het werk bijvoorbeeld. De randvoorwaarden kunnen ook duur uitpakken,
Je moet dat wel zo zien te organiseren, dat niemand door vergeten spleten valt.

Dat goed organiseren vind ik in het algemeen een zwaktebod vanuit de brede politiek. Al doende moet men vaak repareren. Weinig creatieve formule is meestal meer geld, waar op rechterkant meer weerstand tegen is, maar ook geen goede alternatieven altijd voor geboden worden t.a.v. efficiencymaatregelen.

VVD kan dus (variant eigen slogan) altijd wat CDA gebruiken t.a.v. sociale component!
rwindt / machteloze burger
Jazeker, op naar de volgende VROEGTIJDIGE verkiezingen.

Indien Verdonk 3 zetels zou hebben gehaald, had zij dus, proportioneel gewonnen en dus ook in aanmerking gekomen voor regeringsdeelname??

Links heeft per saldo verloren en rechts enorm gewonnen. Midden is gehalveerd.

Paarsplus minus VVD hebben een verbond gesloten vooraf, om VVD te dwingen naar Paarsplus.
Iets waar al die VVD stemmers en zeker ook de PVV stemmers niet voor gestemd hebben.

Zoals gezagsdragers niet tijdig geanticipeerd hebben en de jaren 60 revolutie is ontstaan, zie je hetzelfde weer gebeuren.
2002 was een stevige signaal. Te weinig meegedaan. 2010 opnieuw een stembusrevolutie.

VVD doet iets m.b.t. immigratie kansarmen, maar is niet voldoende.
Wil ook meer eigen verantwoordelijkheid t.a.v integratie. Veel CDA-ers hebben dat beloond.

Rest alleen PVV nog als vluchthaven.
Helaas is Wilders geen tweede Fortuyn, anders hadden nu VVD en PVV een meerderheid gehad.

Bij de Statenverkiezingen en volgende vroegtijdige verkiezingen kun je erop wachten dat dit alsnog gebeurt.

De weerzin tegen de Paarsplus partijen minus VVD wordt groter door hun ondemocratische dwang na de stembusuitslag.

Steeds hakt men op een symptoom in.
Fortuyn, Verdonk, Wilders en wie nog volgen gaat.
Politieke correctheid, of Christelijke correctheid. De onderliggende boodschap negeert men nog steeds.

De oude politieke partijen falen. Daardoor komen nieuwe partijen op. Maar de stemmers worden door dezelfde oude politiek en geestverwanten gediskwalificeerd als bekrompen dwalenden.

De oude politiek, plus partijen als D66 en Groenlinks zijn verdwaald en ziende blind, negeren compleet de polsslag van de samenleving!!

Een ezel stoot zich geen tweekeer aan dezelfde steen. 2002 en toch 2010.

Woordvoerders van een CDA partijtop in Madurodam lieten in NOVA die dag duidelijk een blinde vlek blijken voor de oorzaken van het verlies van CDA.
In Belgie zelfde verhaal. Geen enkele opmerking vanuit die partijtop over de multi culturele samenleving t.a.v. oorzaak.

Mevr. Gardeniers ziet vandaag in Nova metaalmoeheid van Balkenende als oorzaak.. Voor de verkiezingen en na de verkiezingen helpen prominenten het CDA verder de put in.
Een CU partij wordt het zo.
Sinds de val van het eerste kabinet hebben diezelfde prominenten GEEN tegenwicht geboden tegen de Balkenendeafbraak van de oppositie en de oppervlakkige media.
In 2006 wist hijzelf dat nog te overwinnen.
Voor binding met kiezers als lijsttrekker was geen tijd. Hij rekende op zijn oude succes.

Dat is Balkenende niet kwalijk te nemen,
De man heeft weliswaar aan 4 uur slaap genoeg, maar heeft geen Pottermagie.
De gemakzuchtige partij is des te meer kwalijk te nemen.!

Mevrouw Gardeniers heeft het alleen over binding tussen top en gewone leden.
Dat daar geen goede binding mee is.

Als je een grote middenpartij wil zijn lijkt mij de binding met de kiezers even belangrijk. Dan hebben Chr. partijen boter op hun hoofd. Mevrouw Gardeniers raakt de multi culturele samenleving ook niet aan. Hun hang aan de zuilenververworvenheden blokkeert de integratie van Moslims. We gaan naar parallelle samenleving. Moslims en niet Moslims. Er is een absorberingsgrens in het algemeen t.a.v. verdere vervreemding en de kosten van immigratie/integratie.
Het aanhoudend negeren daarvan destabiliseert politiek en samenleving steeds verder!! De heer Frissen raakt dit net als CDA en prominenten daarvan, ook niet aan.
Jos / Burger
Iemand met de statuur en kennis van zaken als Paul Frissen zou toch niet van de verkiezingsuitslag moeten schrikken. Die had hij kunnen inschatten en moeten weten. Daarom denk ik dat dit een pose is, die de paniek onder de zogeheten volksvertegenwoordigers en hun opdrachtgevers moet bedekken.

Opvallend is ook dat Frissen de PVV nergens bij naam noemt, alleen maar "Wilders", en dat is natuurlijk ook weer een tactiek: zondebokje zoeken. Maar het gaat natuurlijk wel degelijk om een hele, echte politieke partij, die door alle andere partijen gelegitimeerd is. Of dat is omdat ze daarmee wat extra punten konden scoren, of omdat ze geen van allen adequaat kunnen reageren op de abjecte ideologie die de PVV uitdraagt, dat is de vraag. Zelf hou ik het op beiden: machtsgeilheid in combinatie met amateurisme, om het maar even scherp samen te vatten.

Het merkwaardige aan het betoog van Frissen dat hij dit ook onderschrijft, over de elite met de fluwelen handschoenen, maar daarentegen het huidige politieke systeem die de PVV mogelijk heeft gemaakt toch waardeert, en hier en daar zelfs bejubelt. Maar wat wil professor Frissen dan?

Professor Frissen wil mijns inziens gewoon het oude systeem handhaven (ondanks dat de crisis het failliet ervan nu wel heeft aangetoond!), maar dan zonder lastige spelbrekers als "Wilders". En dat duidt niet op een realistische analyse, maar op blindheid, aangezien "Wilders" immers al een volwaardige 'player' is in het systeem. Of hij nu in de oppositie zit of meeregeert, dat maakt niet uit. Ergo, ook professor Frissen heeft geen antwoorden.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
>>> voortzetting van hierboven >>>

Ad (2) Haat

Wilders is mede zo succesvol omdat kiezers in hem iets van zichzelf herkennen: haat. Haat komt voort uit lang opgekropte woede. Haat kun je richten. Wilders richt hem op islamitische burgers.

De woede van veel kiezers over de manier waarop ze jarenlang door 99% van de elite zijn gemanipuleerd, is in mijn ogen grotendeels terecht. Een politicus die op een constructieve manier wil concurreren met Wilders (m.a.w: een "antwoord wil bieden"), zal iets constructiefs moeten doen met die woede, en zelfs met de haat die daaruit is voortgekomen.

Dat is iets heel anders dan die woede en haat imiteren, want dat leidt alleen maar tot een slap aftreksel of een concullega van Wilders.

Het beste antwoord op Wilders lijkt me daarom een politicus die niet alleen razendslim en handig is, maar ook merkbaar in contact met het leven van gewone mensen, zonder zelf "gewoon" te hoeven doen; die niet aarzelt om uitwassen krachtig aan te pakken (ook al vinden delen van de elite dat niet leuk); en die aardse woede kan tonen zonder haat te zaaien. Daarvoor is een grote integriteit nodig.

Wanneer zal er zo'n politicus opstaan? Als er niemand anders komt, is het in theorie zelfs mogelijk dat Wilders zich gaat ontwikkelen tot een constructief antwoord op zichzelf. Maar dan zal er eerst nog heel wat water door de Rijn moeten stromen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@ Jos

Ik denk niet dat de schrik in het geval van Frissen een pose is. Waarschijnlijk is het juist een vorm van eerlijkheid die we bij mensen van die statuur graag vaker zouden zien. 24 zetels voor de PVV is inderdaad heel veel.

Ik zie Frissen in dit artikel ook nergens jubelen over het huidige politieke systeem. Uw vermoeden dat Frissen het huidige systeem "gewoon" wil handhaven, deel ik daarom niet. En Frissen geeft ook, in tegenstelling tot wat u beweert, blijk van realisme in zijn verwachting dat rechts populisme een blijvende factor zal zijn. Daarom denk ik dat er eerder iets schort aan uw analyse van het betoog van Frissen, dan aan Frissens analyse.

U constateert dat ook Frissen geen antwoorden heeft (op de politieke opkomst van haatdragende ideeën). Daar heeft u misschien gelijk in.

Voor mensen van "statuur", die dus al verweven zijn met het huidige systeem, is het om twee redenen erg moeilijk goede antwoorden te geven.
(1) In deze situatie kan een antwoord alleen goed zijn als je het niet alleen vertelt, maar het ook bent (in je wezen, in je positie en in je gedrag).
(2) Een goed antwoord moet op de één of andere manier ook een antwoord zijn op de haat die zo'n prominente rol speelt in Wilders' politieke uitingen en aantrekkingskracht.

Ad (1) Niet alleen zeggen, maar ook zijn

Het huidige politieke systeem bestaat niet alleen uit formele structuren (parlement, partijen, procedures e.d.) maar ook uit netwerken en gedragspatronen. Een bijzonder wijdverspreid gedragspatroon is dat men niet eerlijk zegt wat men wil en doet. "Spin" is daar een voorbeeld van.

Steeds meer kiezers hebben terecht het gevoel dat ze routinematig belazerd worden en hebben een allergie ontwikkeld voor mooie woorden. Dat maakt het voor politici, hoogleraren en andere mensen van "statuur" die wèl oprecht zijn in hun mooie woorden, bijzonder moeilijk om geloofwaardig over te komen.

Het huidige systeem is vooral gecorrumpeerd geraakt omdat het sluipenderwijs toenemende misbruik ervan nooit van binnenuit is aangepakt. Hieruit heeft zich een bestuurlijke, commerciële en rechtsprekende elite ontwikkeld die in meerderheid "integriteit" verwart met "roepen dat je integer bent" en met "diegenen die roepen dat je niet integer bent, de mond snoeren, ongeacht de argumenten die worden ingebracht".

Hiermee heeft deze elite zichzelf gaandeweg veel geloofwaardigheid ontnomen. Het was en is een soort verbaal piramidespel. En nu presenteert een deel van het volk de rekening in de vorm van Wilders. In essentie is dat een non-verbaal antwoord op jarenlange verbale terreur.

Een hoogleraar, zoals bijvoorbeeld Frissen, is geen politieke beslisser, maar iemand die met woorden en ideeën andere mensen overtuigt. Maar woorden en ideeën kunnen geen rechtstreeks antwoord zijn op Wilders. Alleen gedrag kan dat zijn. Met name het gedrag van politieke beslissers. Maar ook het gedrag van burgers en ambtenaren.

Zelf heb ik als ambtenaar in mijn gedrag inhoud proberen te geven aan het beginsel "Doe wat je zegt" ("Practise what you preach"). Het resultaat was eerst dat mijn loopbaanperspectief verminderde en vervolgens dat ik een klokkenluider werd. Nu ga ik een ongewisse toekomst tegemoet. Ik begrijp dat de meeste ambtenaren en politici hier niet voor kiezen en liever meedoen aan het piramidespel.

Uit mijn ervaringen valt ook te concluderen dat zelfs een combinatie van oprechte woorden en bijpassend gedrag zeker niet altijd een adequaat antwoord biedt. Je kunt nog zo nobel ten onder gaan, maar dat biedt geen inspirerend antwoord op mensen die op minder nobele wijze overwinningen behalen.

Maar het gaat nog dieper. Stel dat ik de politiek in zou gaan en zou proberen aanhang te winnen bij de kiezers die nu op een anti-islamitisch partijprogramma stemmen. Zou ik dan een kans maken? Nauwelijks, want ik deel in het dagelijkse leven te weinig ervaringen met veel van deze kiezers. Voetbal boeit me bijvoorbeeld maar matig, en ook mijn muzieksmaak verschilt waarschijnlijk.

En ik vind dat ze suf zijn als ze denken dat we het zonder Europa gaan redden in een wereld waar de USA, China, India, Rusland en Brazilië grote jongens zijn. Met zo'n opvatting win ik niet snel de stemmen van kiezers die zich van Europese eenwording hebben afgekeerd als gevolg van het neo-liberale programma waarmee de politieke elite destijds Europa heeft proberen door te drukken zonder bijbehorende democratische legitimering.

Als ik oprecht ben en dus niet, zoals dhr. Balkenende, in een formule 1 racewagen ga zitten, zal genadeloos duidelijk worden dat er een kloof gaapt tussen mij en veel kiezers. Net zo genadeloos als wanneer ik wel in die wagen zou gaan zitten. Dus soms heb je, puur om wie je bent en zonder dat je er iets aan kunt doen, geen goed antwoord.

>>> wordt hieronder voortgezet >>>
Advertentie