Advertentie

Drie keer mis is uit in Nijmegen

Nijmegen weert supporters met drie stadionverboden levenslang

07 februari 2022
voetbalstadion supporters
Shutterstock

Wie zich tot drie keer toe zo misdraagt bij een voetbalwedstrijd dat daar een stadionverbod op staat, is de rest van zijn leven niet meer welkom in het stadion. NEC, de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie gaan ook elke twee weken bespreken hoe voetbalfans zich hebben gedragen en hoe ze relschoppers gaan aanpakken. Er wordt daartoe een lijst opgesteld van bekende overtreders en van personen van wie gevreesd wordt dat ze zich gaan misdragen.

WMO Consulent | Alphen aan den Rijn en omgeving | Publieke Sector | BMC

Yacht
WMO Consulent | Alphen aan den Rijn en omgeving | Publieke Sector | BMC

Business controller | Publieke sector | BMC | Overijssel

BMC
Business controller | Publieke sector | BMC | Overijssel

Zwaar crimineel

Dat hebben de verschillende partijen met elkaar afgesproken naar aanleiding van de rellen die in oktober vorig jaar uitbraken tijdens en na de wedstrijd NEC - Vitesse. Het ging om ‘buitensporige ongeregeldheden’ waarvoor tientallen relschoppers zijn opgepakt. ‘De geweldsuitingen zijn schandalig en in sommige gevallen zwaar crimineel’, aldus de vier partijen in hun plan Aanvallen en verdedigen van veilig en gastvrij voetbal.

Harde kern

Volgens de plannenmakers is de band tussen NEC en de supporters door de coronacrisis verslapt. Vanwege de coronamaatregelen was er ook geen publiek in het stadion. Nu NEC dit seizoen is gepromoveerd naar de eredivisie en er weer toeschouwers mogen komen, blijkt een strenge aanpak van hooligans hard nodig. ‘We tolereren dit niet. We moeten dit een halt toeroepen, zowel rondom het stadion als elders onder de NEC-vlag.’ NEC heeft jarenlang problemen gehad met een ‘harde kern’ van relschoppers. Maar de club benadrukt dat het maar om een kleine groep gaat: ‘Meer dan 99 procent van onze supporters keurt rellen ook af.’

Leiders

Nijmegen wil dat de wedstrijden van NEC ‘veilig en gastvrij’ zijn. Duidelijk is dat de relschoppers in groepen opereren. Politie, gemeente en NEC gaan proberen om de leiders van dergelijke groepen ook buiten het stadion aan te pakken, zodat ze hun status kwijtraken en minder aanlokkelijk worden voor jonge aanwas. Vitesse en NEC moeten de wedstrijd eind februari zonder uitpubliek spelen. Pas als blijkt dat de aanhangers zich in de weken voor en tijdens de derby kunnen gedragen willen de bestuurders weer nadenken over publiek. Mocht het opnieuw misgaan, dan is niet uitgesloten dat de derby jarenlang zonder uitpubliek gespeeld gaat worden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Een perfecte maatregel die helemaal in lijn ligt met de verschillende modellen van de speltheorie; hoe meer vertrouwen er in een systeem wordt gestopt, hoe groter het eindresultaat voor alle betrokkenen. Echter, in een systeem waarin iedereen wordt vertrouwd, heeft een verrader het erg gemakkelijk. Dat is de achilleshiel van een vertrouwenssamenleving.
Daarom is uitsluiting na 3 keer verraad de juiste maatregel.

Niet meer gedogen, niet meer eeuwig kansen geven, nee een duidelijke, eenduidige en begrijpelijke grens trekken. Dat brengt stabiliteit en veiligheid in een samenleving.
Advertentie