Advertentie

Donner: 'Dienstauto is geen dikdoenerij'

De rijksdienst telt 267 topambtenaren met een dienstauto. Dat lijkt veel en komt misschien over als dikdoenerij, maar dat is volgens minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) bepaald niet altijd het geval. 'Het gaat vaak om doelmatige tewerkstelling'.

16 november 2010

Meer bewindslieden

Als bijvoorbeeld de ministers zelf overal met hun eigen auto naartoe moesten rijden, dan zouden er 'aanzienlijk meer bewindslieden' nodig zijn om al het werk te doen. Nu kunnen ze op de achterbank van hun dienstauto rustig doorwerken, stelde de minister.

 

'Rationeel' gebruik

Wel wil Donner kijken of er geld te besparen is door 'rationeel' gebruik van dienstauto's en chauffeurs. Hij gaf toe dat er uit vroeger jaren nog verworven rechten zijn. In sommige gevallen is een auto gegeven in plaats van loonsverhoging. Ronald van Raak van de SP schamperde dat dan straks alle ambtenaren misschien wel een auto moeten krijgen omdat er geen loonsverhoging meer in zit.

 

Compacter

Donner overlegde met de Kamer over het begrotingsonderdeel overheidspersoneel, dat in het teken staat van bezuinigingen. De bewindsman zei begin volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over aantallen en methoden om de overheid 'compacter' te maken. Hij kon niet toezeggen dat er geen gedwongen ontslagen komen. 'Waar nodig moeten we daartoe overgaan'. Hij benadrukte dat het helemaal niet klopt dat ambtenaren weinig uitvoeren en dat hij bij de meesten een grote loyaliteit aan de publieke zaak bespeurt.

 

Representatief

Donner kreeg van de PvdA meteen een motie aan de broek om bij de overheid toch echt een afspiegeling van de hele samenleving te laten werken. De minister vindt het niet zinvol om representativeit van verschillende bevolkingsgroepen als doel op zich na te streven, had hij eerder op de avond gezegd. 'Dat de overheid representatief is, is een eis die ik niet stel. Het gaat om kwaliteit'.

 

Roemer-norm

Op aandringen van de SP beloofde hij andere overheden dan het rijk de Kamerbreed gesteunde Roemer-norm als voorbeeld te geven: daardoor mogen de departementen niet meer dan 10 procent van het geld voor personeel aan externen inhuren. Volgens Van Raak zijn er enorme verschillen. Zo huurde volgens hem Den Bosch voor amper 5 procent aan externen in, tegen Dordrecht 40 procent. Donner kan andere overheden niet dwingen maar zal wel zeggen:  'De Kamer weet een goede oplossing voor u'.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Hoe doet dhr.Donner het dan? Zie hem áltijd met de fiets komen. Achterop heeft 'ie misschien tijd voor werken, voorop niet!
Niek / jurist
Mijn zoon leerde altijd op de fiets.
Jan / ambtenaar
Donner hoeft niets te bestuderen. Die denkt dat hij alles al weet....
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Jan. Maar daar heeft Donner toch hard voor gestudeerd? En niet eens op de acherbank van een auto.
Advertentie