Gemeente Berg en Dal verwijdert kritisch spandoek
'Verheul landschapsbeul', viel er vorige week maandag te lezen op een spandoek aan een hek langs een openbare weg buiten het Gelderse dorp Millingen aan de Rijn. Het ging om milieuwethouder Nelson Verheul en had vermoedelijk betrekking op de plannen voor de aanleg van ruim 60 hectare aan zonnepanelen.

De gemeente Berg en Dal heeft een spandoek dat kritiek uitte op een wethouder laten verwijderen. De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad wil daarover opheldering. Het lijkt erop dat de gemeente de vrijheid van meningsuiting heeft geschonden.
Zonnepanelen
'Verheul landschapsbeul', viel er vorige week maandag te lezen op een spandoek aan een hek langs een openbare weg buiten het Gelderse dorp Millingen aan de Rijn. Het ging om milieuwethouder Nelson Verheul en had vermoedelijk betrekking op de plannen voor de aanleg van ruim 60 hectare aan zonnepanelen. Maar, zo berichtte de Gelderlander, de volgende ochtend was het spandoek alweer verdwenen. Verwijderd door de gemeente, bleek uit navraag van dezelfde krant.
Deur staat open
'Zo gaan we niet met elkaar om', legde een woordvoerder van de gemeente uit aan de Gelderlander. 'De deur van de wethouder staat altijd open. Ook als je het ergens niet mee eens bent. Bovendien richt de kritiek zich op een persoon in plaats van het beleid. Daarom hebben we het spandoek van dit hek verwijderd.' De wethouder zelf had eerder juist aan de krant gemeld dat hij van het spandoek niet wakker lag.
Meningsuiting
Volgens staatsrechtdeskundige Aernout Nieuwenhuis gaat de argumentatie van de gemeente echter niet op. Wat de inhoud van het spandoek ook is, de gemeente mag het niet verwijderen. Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting, vertelt hij aan de Gelderlander. De maker van het spandoek - die vooralsnog onbekend is - zou daarom een stap naar de rechter kunnen overwegen.
Democratie
De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Berg en Dal heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken. De raadsleden willen weten of de berichtgeving klopt, en waarom het spandoek is verwijderd. GroenLinks-raadslid Florian Gödderz - overigens een partijgenoot van de bekritiseerde wethouder Verheul - zegt tegen de Gelderlander ‘stomverbaasd’ te zijn. 'Dit hoort niet in een democratie. Iedereen mag een mening hebben en uitdragen. Zelfs als die afwijkend of kwetsend is.'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.