Den Haag wist van precaire situatie vreugdevuur
Het Haagse stadsbestuur wist dat de onvoorspelbaarheid van het weer een veiligheidsrisico was bij de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp.
Het Haagse stadsbestuur wist dat de onvoorspelbaarheid van het weer een veiligheidsrisico was bij de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. Volgens het eigen Beleidskader Jaarwisseling 2018-2019 zaten de vuurstapels tijdens het nieuwjaar ervoor al ‘op het uiterste van wat op een verantwoorde manier mogelijk is.’
Evaluatie
Het document werd in september 2018 door burgemeester Krikke naar de gemeenteraad gestuurd, en volgde op een eerdere evaluatie van de jaarwisseling 2017-2018. Ook toen hielden de bouwers zich niet aan de veiligheidsvoorschriften van de gemeente. Voor een veilige opbouw van de houtstapel had de gemeente in 2017 zelfs deskundig advies ingewonnen. Toch werd tijdens die jaarwisseling duidelijk dat het precair kon worden om een veilige afstand aan te houden tussen het vreugdevuur, de toeschouwers en de nabij gelegen bebouwing.
Veiligheidsmaatregelen
‘Een actueel aandachtspunt is dat het Noorderstrand afkalft en dus smaller wordt. Recente berekeningen hebben uitgewezen dat de huidige locatie nog steeds mogelijk is, maar wel onder strikte veiligheidsmaatregelen,’ schrijft Krikke. Volgens de burgemeester werd er al sinds de zomer overlegd met de bouwers over de hoogte en het volume van de brandstapels. De gemeente houdt het goed in de gaten, belooft ze. ‘Ook in de opbouwfase staan we voortdurend in contact met de organisatoren en de bewoners, zodat we snel kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen als de situatie daarom vraagt.’
Geschonden
Maar uiteindelijk bleek dat de bouwers zich ook de afgelopen jaarwisseling niet aan de afspraken hielden. De gemeente reageerde hierop door op het laatste moment de veiligheidshekken verder van het vuur te zetten om het publiek op afstand te houden. Maar het ging mis toen de wind aantrok en er vliegende vonken van de vreugdevuren af kwamen. De gemeente is onbereikbaar voor commentaar, maar de burgemeester heeft in een eerdere verklaring laten weten dat de bouwers de afspraken hebben geschonden.
Vergunning
Woensdag maakte de gemeente bekend dat er geen vergunning ten grondslag lag aan de vreugdevuren. Overheden kunnen zelf bepalen of ze een vergunningplicht instellen voor een dergelijk evenement. Gemeenten waar tijdens nieuwjaar vreugdevuren worden ontstoken gaan er daarom heel verschillend mee om. Zo verleent de gemeente Oldambt een ontheffing voor vreugdevuren van maximaal 1000 kuub mits er aan verschillende veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan, zoals een minimale afstand tot bebouwing en voldoende toegang voor hulpdiensten. Gemeenten als Harderwijk en Barneveld eisen wel dat voor een vreugdevuur een vergunning wordt aangevraagd.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kom op mensen, reken af met de VVD op 20 maart.
Het wordt tijd voor een eerlijke overheid.