Advertentie

De weg naar vrijheid

Laat de rechter maar bepalen waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen.

29 januari 2009

Deze week een column over onderwerp dat niet rechtstreeks te maken heeft met de gezondheidszorg in Nederland. Maar wel met gezond denken en gezond handelen. En het is een onderwerp dat de gemoederen van menigeen bezig houdt. Ik wil het met u hebben over de vrijheid van meningsuiting.

 

Verleden week werd bekend dat het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie Geert Wilders moet gaan vervolgen. Hij moet vervolgd worden voor onder andere discriminatie, haat zaaien en het beledigen van groepen mensen. Persoonlijk ben ik blij met dit besluit van het gerechtshof in Amsterdam.

 

Geert Wilders veroorzaakt al jarenlang  veel commotie in Nederland met zijn uitspraken over vreemdelingen en de islam. Vooral onder Nederlandse politici die op zoek zijn naar populariteit, is het beledigen van mensen die het islamitische geloof aanhangen, zo langzamerhand een hype aan het worden. Deze politici stigmatiseren allochtonen door de nadruk te leggen op negatieve verschillen, beelden en sentimenten. Helaas heeft deze handelswijze nog steeds een verhoging van de populariteit van deze politici onder de kiezers tot gevolg. Hoe anders is de situatie in de Verenigde Staten. Daar is juist een politicus aan de macht gekomen die de nadruk legt op overeenkomsten. President Obama is er in geslaagd, zonder de verschillen die er zijn tussen bevolkingsgroepen weg te poetsen, om een gevoel van eenheid en enthousiasme teweeg te brengen.

 

Tot nu toe heeft Wilders zijn uitlatingen altijd kunnen doen door zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd probeert hij telkens mensen die volgens hem dingen zeggen die niet door de (zijn) beugel kunnen de mond te snoeren. Zo wilde zijn partij afgelopen weekend nog een islamitisch geestelijk het land uit laten zetten. De geestelijke zou in een preek Wilders beledigd en bedreigd hebben. Een bewering die zij bij nadere bestudering van de tekst van de preek moesten inslikken overigens. Kortom, het komt er op neer dat Geert Wilders van mening is dat hij wel alles mag zeggen, maar anderen moeten op hun woorden letten.

 

Ik ben blij dat nu eens door de rechter bepaald zal gaan worden tot hoe ver mensen als Wilders in hun uitlatingen mogen gaan. Vrijheid van meningsuiting kan in mijn ogen niet betekenen dat je mensen die iets anders geloven dan jezelf maar ongestraft kunt beledigen en kwetsen. Vrijheid van meningsuiting moet juist ruimte geven aan andere opvattingen. En moet altijd gekoppeld zijn aan respect en eerbied voor de mening van een ander. We moeten er in slagen om andere bevolkingsgroepen te respecteren in hun vrijheid. Lukt dat niet dan raken we als samenleving in zijn geheel steeds verder weg van de weg van vrijheid. Wat mij betreft gaan we de succesformule van Obama ook hier in Nederland gebruiken.

 

Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis

 

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

God, Allah, Jaweh of hoe je me ook noemen wil / rechtvaardige allerheerser
Jeetje, wat wordt het altijd een commotie als in Nederland het 'W'-woord valt. Ik ben gelukkig omdat mensen in Mij geloven. Ieder doet dat op een andere manier. En ja, daar zitten bij iedereen domme interpretaties bij van Mijn waarheid.

Mag Ik iedereen er op wijzen dat Ik nooit de intentie heb gehad om anderen te beledigen: ook niet Mijzelf in de meervoudsvorm waarin Ik Mij manifesteer (en die dus voor iedereen anders is).

Mevrouw Erbudak kaart op een integere wijze een probleem aan en Ik snap niet waarom daar dan meteen een scheldpartij of diverse jij-bakken op moeten volgen. Weet allen dat u zich nog tegenover Mij zult moeten verantwoorden. En als u daar niet in gelooft - dat mag, ook al hebt u ongelijk! maar dat leg Ik u wel uit als U voor mij staat - dan zult u met zichzelf in het reine moeten blijven. Het zoeken naar overeenkomsten en gemeenschappelijke doelen heeft meer zin dan het tierend en scheldend hameren op verschillen en andere mensen aanduiden als lagere wezens. De laatste die dat in de vorige eeuw heeft gedaan, heb Ik uiteindelijk flink de oren gewassen.

Dus heren en dames: zoek de verzoening en niet de oorlog in woord, daad én gedrag.
Theo / Filosofisch medewerker
Bijzonder nu neemt God het op voor Erbudak. ik nodig God uit aan te geven wat hij bedoelt met : ". De laatste die dat in de vorige eeuw heeft gedaan, heb Ik uiteindelijk flink de oren gewassen. ". Wie en Wat bedoelt God hiermee.
Maurice / zeer bezorgde burger
Wat een bijzondere discussie over een onderwerp dat ontaart in aantijgingen tegen een persoon die op integere wijze vrijheid van meningsuiting bespreekt.

Het is denk ik raadzaam het zwaktebod van het herhaaldelijk beledigen van iemand vanwege zijn verleden buiten een serieuze discussie te houden. Wees eerlijk meneer Willem van Oldebarneveld, zo neemt toch niemand u serieus. Ik ben geen God maar een logisch weldenkend mens. Mevr Erbudak heeft meer goed gedaan dan u 'met deze makkelijke manier van scoren en proberen te ondermijnen' kunt bedoezelen. Schrijf wat over de inhoudelijke discussie waar het hier om gaat. Het zou u sieren. Misschien dan, bent u een volwaardige gesprekspartner.
Hans van der Horst / verpleger
Erbudak en Integer gaan niet samen . Laten we haar verleden buiten beschouwing . Zij laat op dit moment een spoor achter van menselijk leed. Eigen gewin gaat boven alles: vrijheid van meningsuiting is haar eigen directe werkkring een farce.
Willem van Oldebarneveld / Jurdisch Medewerker
Ik begrijp uit u verhaal dat u de rechter Wilders uitlatingen wil laten toetsen .U bent ervaringsdeskundige als het gaat om rechtzaken , maar in u geval ging het om onschuldige aanklachten als het arrengeren van schijnhuwelijken en het doen van bedreigingen , lid zijn van een criminele organisatie en belasting ontduiking,Aanklachten die je niet serieus kunt nemen: die koop je af met contanten en de rechter werd uitgelachen. Zo zit Geert Wilders niet in elkaar, die is oprecht en eerlijk en zegt wat hij denkt.
Ik vind dat u de laatste moet zijn die zich in de discussie Wilders moet mengen , maar aan de andere kant laat het precies zien wie u bent.
Anoniem / Bezorgde burger
Vrijheid van meningsuiting is allereerst bedoeld om mensen die zich kritisch uitlaten over machthebbers te beschermen tegen diezelfde machthebbers. Hoe belangrijk dat is, weten vooral mensen uit landen waar die vrijheid niet bestaat. Ook is hij belangrijk om vrijelijk te kunnen debatteren over belangrijke onderwerpen, vooral in het parlement. Dat bevordert de democratie. Mensen mogen beledigen is geen recht, maar kan een bijwerking zijn van de vrijheid van meningsuiting. Laat de rechter er maar eens over buigen, zou ik zeggen.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Allereerst: Wilders vergelijken met Obama, dit is toch wel echt een stap te ver en dat is niet omdat ik de een of de ander zo hoog of laag heb zitten, het is gewoonweg een appel-peren vergelijking of beter meloen-kers. "Mensen als Wilders" onder de loep in hoeverre zij in hun uitlatingen mogen gaan. Iedere werkdag worden hulpverleners beledigd, iedere werkdag zijn er buitenlandse meisjes die door alleen maar te praten met Nederlandse jongens of Nederlandse meisjes die niet op avances van buitenlandse jongens willen ingaan, voor hoer uitgemaakt en geslagen. Dit is ook cultuur, dit noemt men ook vrijheid van meningsuiting, maar even, ik weiger - en dat doe ik met alle respect - om dit soort bevolkingsgedrag te accepteren, een beetje teveel vrijheid! Obama zit aan het stuur, Geert Wilders gelukkig niet, maar blij over dat de rechter moet beslissen hoever iemand mag gaan........kom af en toe eens uit je kantoor en loop maar eens op sommige plaatsen door straten, ben benieuwd wat je van die vrijheid van meningsuiting vindt en hoezeer je bepaald gedrag dan respecteert. Wij, als maatschappij, hebben het product Wilders gecreërd en hij staat niet alleen, laten we daar naar kijken! Hoe is hij en zovele anderen met hem tot zo'n instelling gekomen?
aysel erbudak / voorzitter raad van bestuur
beste mevr. van Heusen-Smulders, dank voor uw prachtige reactie. ik vergelijk Obama niet met Wilders, dat zou zoals u zegt een onjuiste vergelijking zijn. Wat Obama gaat doen nu hij aan het stuur zit, moeten wij afwachten. ik geef Obama's aanpak om aan het stuur te komen als voorbeeld. Verschillen zullen er al altijd zijn tussen mensen, de voorbeelden die u aanhaalt, zijn waar, die keur ik ook net als u absoluut ook af. ik kom nog regelmatig in die wijken en weet heel goed waar u het over heeft. de stelling die u neerlegt is prachtig. ik zal met uw goedvinden uw zin als volgt samenstellen: wij, als maatschappij, hebben het product Wilders gecreerd, hoe zijn zovelen anderen tot zo'n instelling gekomen? dit is een vraag waar wij inderdaad als samenleving antwoord op moeten vinden, ieder voor ons en dan samen. de vraag is of het creeren van iemand als Wilders de oplossing is. ik ben van mening dat het een manier is van ongenoegen uiten en niet de oplossing zoals wij die als samenleving zouden willen.
Wim / Raadsman
U uit u ongenoegen via intimidatie, bedreiging en u hebt lak aan de rechter. Uw pseudofilosofische gedachtekronkels slaan als een tang op een varken . Laat Geert Wilders gewoon zijn werk doen als intelligente volksvertegenwoordiger, die bewust provoceert om mensen in beweging te krijgen .
aysel erbudak / voorzitter raad van bestuur
beste Wim? of Willem? (raadsman? of juridisch medewerker?) , een Wildersfan begrijp ik uit je verhaal. zijn provocties hebben jou in ieder geval in beweging gebracht. blijf in beweging, dat is gezond voor een mens
Wim / Raadsman
Ik ben geen Wilders fan . Ik respecteer zijn oprechtheid en "mening "die gedanken sind frei". Laat de rechter hier buiten is mijn mening.
Succes met uw ziekenhuizen en rechtzaken dat houdt u in beweging.
Advertentie