De weg naar vrijheid
Laat de rechter maar bepalen waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen.
Deze week een column over onderwerp dat niet rechtstreeks te maken heeft met de gezondheidszorg in Nederland. Maar wel met gezond denken en gezond handelen. En het is een onderwerp dat de gemoederen van menigeen bezig houdt. Ik wil het met u hebben over de vrijheid van meningsuiting.
Verleden week werd bekend dat het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat het Openbaar Ministerie Geert Wilders moet gaan vervolgen. Hij moet vervolgd worden voor onder andere discriminatie, haat zaaien en het beledigen van groepen mensen. Persoonlijk ben ik blij met dit besluit van het gerechtshof in Amsterdam.
Geert Wilders veroorzaakt al jarenlang veel commotie in Nederland met zijn uitspraken over vreemdelingen en de islam. Vooral onder Nederlandse politici die op zoek zijn naar populariteit, is het beledigen van mensen die het islamitische geloof aanhangen, zo langzamerhand een hype aan het worden. Deze politici stigmatiseren allochtonen door de nadruk te leggen op negatieve verschillen, beelden en sentimenten. Helaas heeft deze handelswijze nog steeds een verhoging van de populariteit van deze politici onder de kiezers tot gevolg. Hoe anders is de situatie in de Verenigde Staten. Daar is juist een politicus aan de macht gekomen die de nadruk legt op overeenkomsten. President Obama is er in geslaagd, zonder de verschillen die er zijn tussen bevolkingsgroepen weg te poetsen, om een gevoel van eenheid en enthousiasme teweeg te brengen.
Tot nu toe heeft Wilders zijn uitlatingen altijd kunnen doen door zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Tegelijkertijd probeert hij telkens mensen die volgens hem dingen zeggen die niet door de (zijn) beugel kunnen de mond te snoeren. Zo wilde zijn partij afgelopen weekend nog een islamitisch geestelijk het land uit laten zetten. De geestelijke zou in een preek Wilders beledigd en bedreigd hebben. Een bewering die zij bij nadere bestudering van de tekst van de preek moesten inslikken overigens. Kortom, het komt er op neer dat Geert Wilders van mening is dat hij wel alles mag zeggen, maar anderen moeten op hun woorden letten.
Ik ben blij dat nu eens door de rechter bepaald zal gaan worden tot hoe ver mensen als Wilders in hun uitlatingen mogen gaan. Vrijheid van meningsuiting kan in mijn ogen niet betekenen dat je mensen die iets anders geloven dan jezelf maar ongestraft kunt beledigen en kwetsen. Vrijheid van meningsuiting moet juist ruimte geven aan andere opvattingen. En moet altijd gekoppeld zijn aan respect en eerbied voor de mening van een ander. We moeten er in slagen om andere bevolkingsgroepen te respecteren in hun vrijheid. Lukt dat niet dan raken we als samenleving in zijn geheel steeds verder weg van de weg van vrijheid. Wat mij betreft gaan we de succesformule van Obama ook hier in Nederland gebruiken.
Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis
Mag Ik iedereen er op wijzen dat Ik nooit de intentie heb gehad om anderen te beledigen: ook niet Mijzelf in de meervoudsvorm waarin Ik Mij manifesteer (en die dus voor iedereen anders is).
Mevrouw Erbudak kaart op een integere wijze een probleem aan en Ik snap niet waarom daar dan meteen een scheldpartij of diverse jij-bakken op moeten volgen. Weet allen dat u zich nog tegenover Mij zult moeten verantwoorden. En als u daar niet in gelooft - dat mag, ook al hebt u ongelijk! maar dat leg Ik u wel uit als U voor mij staat - dan zult u met zichzelf in het reine moeten blijven. Het zoeken naar overeenkomsten en gemeenschappelijke doelen heeft meer zin dan het tierend en scheldend hameren op verschillen en andere mensen aanduiden als lagere wezens. De laatste die dat in de vorige eeuw heeft gedaan, heb Ik uiteindelijk flink de oren gewassen.
Dus heren en dames: zoek de verzoening en niet de oorlog in woord, daad én gedrag.