De staat van de mens
Finalist van de BB Serious Game Top InfluencersIk ben een rasoptimist. In mijn dromen zie ik een overheid die middenin de samenleving staat, denkt vanuit kansen en perspectief en maatwerk levert. Een overheid waarvan men zegt: “ die is ook van mij!”
En ik haal graag Aristoteles aan, die het belang van burgerschap centraal stelde in de polis, de toenmalige stadsstaat. In zijn visie was de vrijheid van de burger gekoppeld aan de vereiste dat deze zich niet afzijdig hield van de gemeenschap. Wat een prachtige, eenvoudige regel! Vrijheid die niet vrijblijvend is, maar inspanning vereist.
Het doet mij dan ook pijn te moeten constateren dat de ‘overheid’ voor vele burgers tot een anoniem, technocratisch instituut is verworden, waarin elites hun zaakjes bedisselen. En dat de organisaties die de overheid gezamenlijk vormen veel moeite hebben met het daadwerkelijk in contact staan met de samenleving, ja soms zelfs tot een nauwelijks verhuld wantrouwen aan toe jegens de burger.
Ik geloof echter ook dat in deze tijd de condities aanwezig zijn voor een fundamentele omslag in de verhouding tussen staat en mens. De decentralisatie van overheidstaken, de ontwikkeling van de informatiemaatschappij en de netwerksamenleving confronteert de overheid namelijk met het feit dat zij op vele terreinen niet meer verantwoordelijk is, dat het informatiemonopolie niet meer bestaat en dat de uit het industriële tijdperk stammende bureaucratische werkwijze niet meer voldoet. Maar bovenal is er de economische crisis die alle zekerheden op haar grondvesten doet schudden.
“Never waste a good crisis”, zei Milton Friedman ooit. Of je het verder eens of oneens bent met deze liberale denker, dit is een briljant advies. Nu is de tijd voor vernieuwing. Zou het niet prachtig zijn als de overheid leert loslaten en ruimte geeft aan de burgers. Ruimte die niet vrijblijvend is, maar verantwoordelijkheid vereist. Als de overheid stopt met het denken vanuit risicobeheersing en rechtsgelijkheid en start met denken vanuit kansen en de kracht die in ongelijkheid schuilt. En de budgetbenadering, waarin oplossingen alleen bestaan in termen van geld, inwisselt voor een visie vanuit waardecreatie. Als de democratie nieuw leven ingeblazen wordt door directe invloed voor de burger op datgene dat hem rechtstreeks aangaat. Nu is de tijd.
En er is niet zoveel voor nodig, denk ik als optimist. Vertrouwen op de kracht van de samenleving en haar zelforganiserend vermogen, dat vooral. En veel publiek leiderschap met lef, dat ook, om de doorbraken te forceren.
Johan Bouwmeester
*Lees ook columns van andere BB Top Influencer-finalisten>>
*Al LinkedIn-lid? Zoek de finalisten op in de BB Linkedin-groep of in één van de subgroepen:
Dank voor jullie reacties. Het toevoegen van het element 'waarden' lijkt me van belang voor dit thema. De vraag is natuurlijk wel wat de overheid daarmee moet. Jullie reacties wijzen twee richtingen op. Ik constateer dat het waardendebat bij de overheid nauwelijks wordt gevoerd (op landelijk, provinciaal of lokaal niveau) of als het al plaatsvindt, dan vaak over de ruggen van de mensen waar het over gaat. Ik pleit voor politici, bestuurders en professionals die middenin de samenleving staan en vanuit die positie oplossingen voor (waarde)vraagstukken vinden met de betrokkenen en ook stelling durven nemen. Dat vergt een overheid die in staat is de verbinding te leggen en daarmee heeft de overheid (als instituut) het moeilijk, ook al wordt veel gesproken over partnership en burgerschap. Dat is precies het punt van mijn artikel. Het doorbreken van de systeemlogica van de overheid is geen sinecure..., ondanks de goede bedoelingen. Ten slotte, ik zou geen voorstander zijn van een overheid die voor de samenleving bepaalt wat de belangrijkste waarden zijn, daarmee plaatsen we de overheid weer boven de samenleving.