Advertentie

Donner snoeit in overheid

De rijksdienst wacht een forse reorganisatie. De bedrijfsvoering wordt gecentraliseerd, rijksinspecties moeten samenwerken en tal van uitvoeringsorganisaties worden geclusterd.

14 februari 2011

Rijksbrede infrastructuur
Het Uitvoeringsprogramma Compacte Rijksdienst, waarin de plannen om te komen tot een krachtige en kleine overheid staan, is vanmiddag gepresenteerd door verantwoordelijk minister Donner (Binnenlandse Zaken). Er wordt gekoerst op de vorming van een rijksbrede infrastructuur voor de ondersteunende bedrijfsvoering.

Van catering tot ict
Zo moet de catering worden verzorgd door een bedrijf, evenals de schoonmaak. De ict-dienstverlening voor alle departementen komt in één hand. Het aantal datacenters van de rijksoverheid van meer dan 60 naar 4 à 5. Er komt ook één administratieve werkgever voor de rijksdienst in plaats van de huidige situatie waar elk departement afzonderlijk werkgever is. De uitvoering van incasso’s door de rijksoverheid wordt geclusterd, net als de rijksinspecties die toezicht houden op de fysieke veiligheid van bedrijven.

Uitvoeringsorganisaties
Onderdeel van het plan is verder dat uitvoeringsorganisaties als het UWV gaan samenwerken met de Sociale Verzekeingsbank (SVB) en DUO, die de studiefinanciering uitbetaalt.

Crisis
Een compacte overheid is volgens Donner onder andere noodzakelijk door de slechte financiële situatie waarin de overheid door de economische crisis in is beland. In het regeerakkoord is besloten tot een ombuiging van 6,1 miljard euro in 2015 en 6,5 euro structureel voor een kleinere overheid.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
1 Het komt uit de lengte of uit de breedte. De Overheidschuld is mede door het gebrekkige toezicht op de banken en de begrotingstekorten in de zuidelijke EU landen schromelijk uit de hand gelopen. Kortom de Overheid is minstens zo schuldig als de banken zelf. Derhave zijn bezuinigingen evident, vooral ook omdat de economische groei tot in lengte van jaren achter zal blijven bij wat het was. Kortweg aanzienlijk minder inkomsten.
2 Er is slechts een oplossing iedereen haalt de buikriem aan en bezuinigingen zijn onvermijdelijk.
3 Uiteraard is er flinke discussie mogelijk waar de bezuinigingsprioriteiten zullen gaan liggen. Dit doet niet af aan het initiatief van Donner. Meer efficientie. En of die maatregelen nu veel of weinig tijd in beslag nemen, kunnen we weinig aan doen.
4 Dat dit t.k. gaat van zowel burgers als ambtenaren is evident. Laten we ons vooral realiseren dat we simpel op te grote voet hebben geleefd. Behoorlijke aantallen werkelozen, en grote toevloed van niet Ned die hier o.m. werk gaan opknappen wat die werkelozen niet willen gaan doen. Kortom luilekkerland. Dat kan wel een poosje, maar niet blijvend! Ik was oud hoofd v.e. afdeling van ca 60 ambtenaren. Vermoedelijk kon dit ook wel met ca 30. Naar mijn indruk is er in die sector nog heel veel verkapte werkeloos(f)heid.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Appelman

Kernprobleem met Donners plan is het idee dat centralisering tot meer efficiëntie zal leiden. Dat is lang niet altijd het geval.

Centralisering van ICT hangt altijd samen met centralisering van de organisatie, en moet derhalve niet gezien worden als een onafhankelijke panacee. Als het niet efficiënt is organisaties te laten fuseren of "centraliseren", dan is het ook zeer de vraag in welke mate centarlisering / fusering van de ICT tot verhoogde efficiëntie leidt. De plaatjes zien er in theorie altijd fantastisch uit, vooral met PowerPoint. Maar "the devil is in the details".

Ander probleem is mogelijk Donners politieke agenda. Kan het zijn dat hij deskundige ambtenaren met deze tijdrovende mega-reorganisatie af wil leiden om hun weerstand breken tegen politiek opportune, maar uit (vak-)inhoudelijk oogpunt destructieve maatregelen die het kabinet de komende jaren wil nemen?

Beter zou het zijn om de deskundigheid van ambtenaren de komende, moeilijke jaren maximaal te benutten. Het spelletje "verdeel en heers" lijkt misschien een makkelijke oplossing. Maar de echt goede minister en manager is in staat om deskundigheid in alle rust naar voren te halen en een kans te geven om te bloeien.
Hendriksen / Rijksambtenaar
Dat zijn geen misselijke maatregelen.
Lijkt me een operatie die minimaal vier tot zes jaar in beslag neemt. Dat betekent dus ook zes jaar navelstaren op het eigen veranderingsproces in de departementen. En dát beste mensen betekent, met andere woorden: gedoemd te mislukken. Succes, excellentie!
Paul / projectleider
Hoeveel Rijksambtenaren zijn er nu echt minder na Roel Bekker?

Succes Donner...
Willem / AS
Nou Piet Hein, dat betekent werk aan de winkel. Er is niks mis met een efficiëntere overheid en minder bureaucratisering, maar vergeet ook niet te dereguleren. Dit gaat jaren duren. Wat ik alleen een beetje vreemd vind, is dat de ambtenaren die straks naar huis worden gestuurd, indirect een deel van de rekening betalen voor het over de balk smijten van overheidsgelden (bijvoorbeeld richting de bankwereld, waar men ondertussen alweer sinterklaas aan het spelen is). Het andere deel betaalt de rest van het klootjesvolk (de buren van de werkloze ambtenaren). Wat is het toch waarom die financiële jongens altijd maar uit de wind worden gehouden?
Niek / jurist
Dit veranderingsproces kost eerst heel veel tijd, moeite en uiteraard geld. Voordat het voordelen gaat opleveren, zijn we 10 jaar verder en dan is het alweer ingehaald door gedecentraliseerd werkende cellen.
Veel beter is wanneer de overheid in de praktijk nuchter en met gezond boerenverstand te werk gaat. Doe het zoals je thuis ook dingen oplost en je zult zien hoeveel dat minder kost.
Wotsjer / geen
Een frisse opmaat naar het zoveelste rijksbrede debakel, weer onder de frisse aanvoering van BZK, rekening burger.
Moge alle goede geesten zich ontfermen over de aan hun lot overgelaten burgers van dit arme land.
Jan / ambtenaar
Ondertussen is wel duidelijk dat rijksambtenaren maar beter op een oppositiepartij kunnen stemmen bij de komende provinciale staten (=Eerste Kamer)verkiezingen.
Peter / sr. adviseur
De tijd dat ik nog in sprookjes geloofde is al lang voorbij. Als er al iets van terecht komt, dan is het pas over vele jaren. De EU kost vele miljoenen voor een steeds toenemende bemoeizucht uit Brussel. Om vriendje te blijven met Amerika weer vele miljoenen (hopelijk geen levens !!) naar Afghanistan. Dat heeft al vele, vele miljoenen en onnodige levens gekost. Begin eerst maar een veel regels te schrappen en accepteer nooit meer klakkeloos wat Brussel wil voorschrijven en doe er zeker geen Nederlandse "kop" op. Ook kunnen veel procedures eenvoudiger en schrap de mogelijkheid dat tegen iedere beschikking weer (eindeloos) kan worden geprocedeerd. Maximaal een bezwaarschrift en dan houdt het op. Minder naar banken en gedraag je als een normale, eerlijke werkgever. De "pet" overheid en die van werkgever moet je scheiden. Gelukking zou ik al gebruik kunnen maken van het flexibele ABP-pensioen, na meer dan 42 dienstjaren. Wellicht dat ik dan ook maar naar België of Luxemburg ga verhuizen.
Marleen
Het opschudden van ambtenaren: prima! Maar dit is populistisch geblaat. Holle retoriek.

Ik zie het al voor me:

Enkele gigantisch grote en logge organisaties waar de burger en werknemer zijn weg niet kan vinden! Allemaal een soort CAK's.

Gevolg: onwerkbaar groot en dus worden weer aparte organisaties om de burger meer service te kunnen verlenen... maar dat is pas over 25 jaar.
Argus
Zie ook: http://www.republic.nl/nieuws/2011/04/-Voordelen-rijksbrede-schaalvergroting-overschat-.htm
jan
Heb ik in mijn lange ambtelijke leven bij diverse bestuurslagen vele regorganisatievoorstellen voorbij zien komen, die nooit het effect hadden wat politici beloofden (of geloofden). Ook de overheid leidt aan obesitas. Maar zijn er niet veel goedwillende ambtenaren aan bureaus volslagen nutteloze bedenksels aan het uitwerken? Houden de overheidslagen elkaar niet onnut bezig, o.a. omdat bevoegdheden gedeeld worden (vooral bij medebewind-taken)? Volgens mij moet een keer flink het mes in de overheid. Daar heeft Donner een punt. Een compacte en overzichtelijke overheid is noodzakelijk, niet alleen omdat de financiële positie van onze rijksoverheid dat verlangt. Die noodzaak bestaat al veel langer. Dat zou de Nederlander een keer moeten inzien, of je nu ambtenaar bent of niet. Ik ben in ieder geval al wel tot het inzicht gekomen dat er veel ambtelijke baantjes zonder grote problemen kunnen worden geschrapt, misschien mijn eigen baantje ook wel!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het nieuwe toverwoord is "Compact".

Prima woord, met een compacte inhoud.

Maar bij het tweede woord gaat het al mis: "Centralisering". Sinds wanneer leidt centralisering van bureaucratie tot compactheid?

Het derde woord geeft echter weer nieuwe hoop: "Catering". Die wordt straks uitbesteed. Straks is de kwaliteit van het overheidsvoedsel zo onpersoonlijk, dat ambtenaren liever buiten de deur lunchen. Dat is goed voor de Haagse horeca.

Ongetwijfeld zullen ambtenaren de kosten dan kunnen declareren als het lunches betreft met een representatief karakter. En de bonnetjes? Geen probleem. Bij de overheid is men uitstekend in staat om met bonnetjes om te gaan.

Bovendien worden die bonnetjes straks verwerkt door één gecentraliseerde (ja, nu volgt de Aha-Erlebnis) ADMINISTRATIE, die geen zicht heeft op het representatieve gehalte van concrete lunches.

Daarom is er straks veel overleg nodig tussen de managers van de Centrale Administratie en de diverse geledingen van de Compacte Rijkdsdienst. Vanwege het delicate karakter daarvan, zal dit overleg grotendeels plaatsvinden in rustige, stijlvolle Haagse horeca-gelegenheden.

Donnerwetter! Een fantastisch plan!
jan / P&O rijk
Een eficientere overheid, daar kan iedereen mee leven, toch !. Maar wat is nu de oorzaak van deze operatie en m.n. het gevolg.
Oorzaak is: Heel veel financiele instellingen hebben belegd maar vooral gepokerd met "besmette" en daardoor zeer risicovolle hypotheek portefeuilles. Hierdoor dreigden banken "om te vallen". Door de miljarden steun aan die banken, moet er nu 18 miljard bezuinigd worden.
Gevolg is: Onevenredige bezuinigingen op het ambtenaren apparaat.
Waarom moeten de nederlandse ambtenaren "bloeden" voor het debacle wat de banken (uit hebzucht) zelf hebben veroorzaakt.
Als klap op de vuurpijl, durft ex-minister Zalm, nu directeur van ABN-AMRO te verkondigen dat hij bonussen nodig heeft om zijn personeel te motiveren. Hoe wrang en a-sociaal. En wij laten dit allemaal gebeuren. Het gewillege schaap wordt naar de slachtbank geleid. Misschien is Egypte een inspirerend voorbeeld voor 120.000 ambtenaren
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Na 1,5 eeuw (!) de bestuurlijke inrichting eens reorganiseren is een goed plan. Zo'n plan zou eigenlijk al gereed moeten zijn, omdat de uitvoering ten koste gaat van het aantal arbeidsplaatsen. Arbeidsplaatsen, die in de marktsector weer (nieuw) moeten worden gecreëerd. Nu met dit plan komen is een beetje mosterd na de maaltijd, omdat het bedrijfsleven nu niet in staat is om deze arbeidsplaatsen te scheppen. Hopelijk kan dit wel op korte termijn (1 à 2 jaar), omdat plannen anders niet goed uitvoerbaar zijn. Nu dus wel doorgaan met de plannen makerij!
Kritikus / Geen Hagenees
Een Minister kan niets doen zonder zijn ambtenaren. Als die er zich nu eens collectief verzetten, dan staat Donner klem.

maar de praktijk is dat er altijd weer judassen in de ambtelijke top zitten bij BiZa. Die er geen moeite mee hebben hun medewerkers te verraden om er zelf beter van te worden.
A.M.B. te Naar / Stedenbouwkundig projectleider
Nog wat suggesties om te centraliseren: maakt in centrum Den Haag één centraal (rijksbreed) tappunt voor koffie en thee. Met daarnaast één centrale toilet-unit, want plassen doen we ook allemaal. Personeelsrestaurants kunnen worden afgeschaft; iedereen neemt gewoon zelf brood mee.
Advertentie