Advertentie

De polis wordt duur betaald, Knier

De verzekeringsgigant Achmea organiseert een feestje in Achlum ter herinnering aan de oprichting en de grondslag van deze maatschappij.

25 mei 2011

De verzekeringsgigant Achmea organiseert een feestje in Achlum ter herinnering aan de oprichting en de grondslag van deze maatschappij. Vol vuur en bravoure wordt er verteld dat het fundament van deze corporatie een paar honderd jaar geleden is gelegd door Ulbe Pier Draisma. Hij spoorde boeren en notabelen aan om solidair te zijn en geld bij elkaar te brengen teneinde risico af te dekken.

Daarbij moeten we wel bedenken dat boeren en notabelen tot een relatief kleine groep behoorden die dit soort solidariteit konden betalen. Niemand van Achmea hoor je over de grote groepen loonwerkers en andere mensen die toen in diep armoedige omstandigheden leefden. Zij konden geen risico afdekken omdat ze het simpelweg niet konden betalen.

 

Afgezien daarvan gaat de bloemrijke vergelijking van toen naar nu volkomen scheef, gezien de huidige realiteit van zo’n multinational. Daar is weinig persoonlijks meer aan. De basis van solidariteit die wordt geclaimd is een holle frase als je ziet hoe concerns als Achmea op dit moment functioneren. Werkelijkheid is dat iemand wel in staat moet zijn om de polis te betalen anders is het gauw gedaan met de solidariteit. De enige fundamentele waarde die dit soort concerns in dat opzicht nastreeft is het streven naar winst. Anders gezegd; men meer of minder solidariteit kopen afhankelijk van de inhoud van de beurs die men tot beschikking heeft. Het concern heeft het eigenlijk over selectieve solidariteit, maar toch is er blijkbaar geen probleem met deze dubbele pet gezien het organiseren van het soort corporatieve op-de-borst-klopperij zoals in Achlum.

 

Bill Clinton komt ook. Normaal gesproken niet voor minder dan € 150.000 plus onkosten. Je ziet hem ook altijd lachen. Zijn optreden in Achlum blijkt maar ongeveer anderhalf uur te gaan duren. Ook de komst van niet minder dan 2500 gasten voor de “conventie” plus het annexeren van het dorp Achlum met alle beveiliging daarom heen zal zeker niet gratis zijn. Een noodverordening wordt van kracht en wordt van alles gedaan om de corporatie ruim baan te geven. Hoeveel het precies kost wordt geheim gehouden. Buiten dit soort uitwassen worden bovendien nog miljoenen uitgegeven aan reclames terwijl men tegelijkertijd toch steen en been klaagt dat de zorg zo duur wordt.

 

Tja, gek eigenlijk, hoe zou dat nu komen?

 

Natuurlijk, een feestje moet kunnen maar toch bekruipt me een gevoel van schaamte als ik bedenk dat aan de andere kant van het hek vele mensen staan die een zorgverzekeraar niet kunnen bewegen om bijvoorbeeld hun zieke kind een levensreddende therapie te laten volgen in een of ander buitenland omdat het “niet in de polis staat vermeld”. Het is nogal bitter dat nog niet zo lang geleden de echte solidariteit waar iedereen naar draagkracht bijdroeg aan de de zorg voor de hele maatschappij door de overheid is afgeschaft. Die gang naar de markt heeft de particuliere verzekeringsconcerns opgetild naar financieel ongekende hoogte en nog meer macht bezorgd. Op hun beurt zijn deze concerns ons nu weer aan het tillen zou men kunnen zeggen, maar dan niet de hoogte in vrees ik.

 

Nog geen vijftien jaar geleden was de gehele zorg nog gratis en gelijk voor iedereen. Ze werd althans via de belasting door iedereen betaald als collectieve voorziening die in handen was van de centrale en democratisch gecontroleerde overheid. Dit systeem heeft jammer genoeg maar enkele tientallen jaren bestaan. Het werd aan de markt overgedragen met vage motivaties maar vooral omdat het goedkoper zou worden. Maar waarom wordt dan anno nu de premie keer op keer verhoogd met net zulke mooie woorden als het goedpraten van dit “kijk ons eens” feestje in Achlum. Waarom is het voor de armen van tegenwoordig steeds moeilijker om een verzekering te kunnen afsluiten. Geen geld, geen verzekering….ook niet bij Achmea, alle mooie woorden ten spijt. Zo is het dan ook wel weer. De echte rekening ligt, net als in 1811, weer bij de minst draagkrachtige. Inderdaad, de polis wordt weer steeds duurder betaald.

De warme ethiek van de zorg is ingeruild voor de kilheid van de markt.

 

Ad van de Kolk
fractievoorzitter Verenigd Links

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Theo Schrooten / beleidsmedewerker financien
Ik ben het hardgrondig eens met Ad, blijkbaar zijn wiij beiden van een geboortejaar, waarbij het woord solidariteit wordt begrepen. Verzekeren wordt tegenwoordig ook anders uitgelegd dan voorheen, nl. "probeer zovel mogelijk van je betaalde premie terug te halen". Dit principe leidt automatisch tot veel te hoge premies. Achmea gaat automatisch in deze beweging mee. Maar wat je dan als verzekeraar niet uit het oog mag verliezen is, dat je er bent voor de klant en niet voor jezelf. Het "feestje" in Achlum is het zoveelste bewijs dat de leiding van deze maatschappij absoluut niet weet waarvoor het bedrijf is opgericht. Indien zij dit wel zou weten, zou zij doelen weten ondersteunen die in maatschappelijk opzicht ""hoger scoren.
Hedendaagse managers zijn meer met zichzelf bezig en met beeldvorming van het bedrijf, dan met de uiteindelijke doelen van hun bedrijf. Het wordt inderdaad steeds killer in Nederland. En onze politici doen aan deze trend aan mee.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
De marktwerking in de zorg had er inderdaad nooit moeten komen. Aan de andere kant dhr. v/d Kolk geeft ook aan dat het oude syteem gratis was en daar is het m.i. ook aan ten onder gegaan. Als je het oude IZA-systeem had gehateerd, waarbij je een gedeelte (10%) van je medische kosten zelf moest betalen tot een maximum van 1% van je jaarinkomen, waren mensen wellicht zuiniger omgegaan met een kostbare voorziening. Partijen als die van Van de Kolk hebben dat echter altijd tegengehouden. Dat is de achterkant van zijn gelijk.
Terpstra
Femke Halsema komt gelukkig ook, die weet tenminste wat Solidair zijn is in de puurste vorm van het woord. Veel bla bla in de Kamer, maar rechts zakken vullen. Die mag zich zo langzamerhand ook wel eens diep schamen.
Advertentie