Advertentie

Verkiezingen 2014 verplaatst wegens carnaval

De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 zullen op een andere datum worden gehouden. De oorspronkelijke datum, 5 maart, is Aswoensdag en de eerste dag na carnaval en stuit op bezwaren in vooral Limburg. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat de kieswet wijzigen om de stembusgang met een aantal dagen te vervroegen of uit te stellen.

04 februari 2011
Gemeentehuizen dicht
Onder anderen Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, voorziet praktische bezwaren bij verkiezingen op die dag, onder meer omdat veel gemeentehuizen na carnaval gesloten zijn.

Wetswijziging
Donner toonde zich vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad gevoelig voor het verzoek maar constateert dat de wet er wel voor moet worden aangepast. Hij gaf aan dat de verkiezingen volgens de wet alleen mogen worden vervroegd. Maar ervoor is het vakantie in Noord-Nederland en daarom is het volgens Donner niet wenselijk om de gemeenteraadsverkiezingen vroeger te houden.

Katholiek
Vicepremier Maxime Verhagen, zelf katholiek, noemde het na afloop van de ministerraad ,,buitengewoon attent van minister Donner dat hij rekening houdt met de gevoelens van het katholieke volksdeel. Juist Aswoensdag is een dag van reflectie en voorbereiding op een zinvol leven en tegelijk stilstaan bij het feit dat we dankbaar mogen zijn voor wat we allemaal hebben.''

Kater
Verhagen vindt dat mensen de gelegenheid moeten hebben om naar de kerk te gaan en zich voor te bereiden op de vastentijd. Hij kan zich wat voorstellen bij de geluiden dat veel Limburgers vanwege een kater na het carnaval minder genegen zouden zijn naar de stembus te gaan. ,,Ik moet zeggen dat ik niet geheel uitsluit dat sommigen ietwat duf zijn."

Biddag
Het is niet voor het eerst dat de gemeenteraadsverkiezingen op een voor een deel van de bevolking niet-gelukkige dag vallen. In 2006 waren ze op 8 maart, de biddag voor gewas en arbeid. Om met name behoudende protestanten op die biddag gelegenheid te geven naar de kerk te gaan, gingen de verkiezingen toen een dag naar voren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter Koeman / raadslid CDA Reimerswaal
Het verzetten van verkiezingen op biddag heeft vooral praktische reden in plaats van principiele. Veel stemlokalen in zaaltje van een kerk. Is op biddag niet beschikbaar.
Baantjerfan
Vroeger mocht ik als OR-secretaris nooit een vergadering plannen op 15 augustus(Maria Hemelvaart), totdat de katholieke leden zeiden dat het wél mocht!
Hoe dan ook, er is n.m.m. één oplossing: Carnaval een week vervroegen en ''voor het geval dat''op de dag der verkiezingen een strikt alcoholverbod handhaven. Doen ze in Oostenrijk nl. ook: zelfs toeristen kunnen op die dag (een zondag meestal) geen alcohol kopen!
en tegen verkiezingen op Aswoensdag heb ik geen principiële bezaren: Gewoon zorgen dat ik de dag ervoor niet te veel zuip.
Nuchter ter stembus, da's een principe
Itt bv. Duitsland en Oostenrijk is Aswoensdag alhier geen officiële vrije dag..
Jan / ambtenaar
Het moet toch niet gekker worden. Vanwege een zuipfeest in het zuiden de verkiezingen in het hele land verzetten? Kom nou!
G. Vaassen
Even een reactie op bovenstaande opmerking:
Wanneer dat zuipfeest in de randstad plaatsvond, was het volgens U waarschijnlijk wel goed geweest. U hebt blijkbaar nooit carnaval gevierd, geen zuipfeest maar een geweldige happening.
Advertentie