Advertentie

Weert betaalde voor huurleger

Vijfhonderd jaar na dato is een wobverzoek niet meer nodig. De burgemeestersrekeningen, de inkomsten en uitgaven van de stad Weert tussen de 15e en de 18e eeuw zijn openbaar. Het Gemeentearchief Weert is bezig de financiële overzichten vanaf de late Middeleeuwen tot aan de Franse Tijd online te zetten.

24 februari 2011
Waar de burgemeester van Weert in 1516 het geld zoal aan uitgaf? Aan de jongen uit Gelre, die kwam mededelen dat troepen uit Krakau over de Maas zouden komen. Aan wijn voor het klooster en ‘verteringen’ tijdens het bezoek van Zijne Genadige Heer uit Holland. En aan het leveren, stapelen en leggen van de Naamse stenen in de Maaspoort.
15e-18e eeuw
Vijfhonderd jaar na dato is een wobverzoek niet meer nodig. De burgemeestersrekeningen, de inkomsten en uitgaven van de stad Weert tussen de 15e en de 18e eeuw zijn openbaar. Het Gemeentearchief Weert is bezig de financiële overzichten vanaf de late Middeleeuwen tot aan de Franse Tijd online te zetten.

Dagelijkse leven
Een groot deel van de informatie is door vrijwilligers inmiddels samengevat en op de website http://archief.erfgoedhuisweert.nl te bekijken. ‘De burgemeestersrekeningen geven veel informatie over het lokale bestuur en het dagelijks leven van mensen, van waar het bestuur geld aan uitgaf en wat de lokale bevolking deed,’ zegt gemeentearchivaris Jac Lemmens.

Vrijwilligers
Het gemeentearchief is nog wel jaren bezig om alle jaarrekeningen te ontsluiten, zegt Lemmens. Met dank aan vrijwilligers is de hele achttiende eeuw nu afgerond. ‘Maar het archief gaat terug tot de vijftiende eeuw, er is nog veel niet gedaan.

Geselen en ophangen
Toch is ook over de vroegere periodes al het nodige te vinden via de website. Zo keerden de stadsbestuurders uit 1764 geld uit voor het geselen en ophangen van in Weert opgepakte ‘vagebonden’. En in 1701 huurde burgemeester Dirck Colen een Engels regiment in om zijn stad te beschermen tegen dieven en deserteurs.

Bieraccijnzen
Inkomsten kwamen onder andere via de ambtenaren die in 1730 de schone taak hadden om de lokale bierbrouwers te bezoeken. "Ontvangen aan accijnzen op bier door Jacobus Smets en Gerard Loijen gecollecteerd. Zij bezochten de brouwerijen van Jan Loomans, Ruth Thijssen en Sever en Thijs aen de Bergh.” Om welk bedrag het gaat, vermeldt het online archief niet. Wat de collectanten aan bier mee naar huis namen evenmin.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jac Lemmens / gemeentearchivaris
"Vijfhonderd jaar na dato is een wobverzoek niet meer nodig."
Leuke zin, maar inderdaad niet van toepassing.
De taakstelling van het gemeentearchief Weert valt uiteen in 4 B's:
beheer, behoud, bestudering en beschikbaarstelling. Alles wat wij doen is voor de burger en die kan in volle openbaarheid én gratis grasduinen in onze archiefschatten. Controle van overheidshandelen en vergroting van cultuurparticipatie worden immers door de archiefwet gegarandeerd en is een van de belangrijkste pijlers van onze democratische rechtsstaat!
H.A.Decker / adviseur.
Burger betaalt nog steeds voor huurleger, alleen is de term verhuurleger beter.
anton
Genoemde archiefstukken zijn ook zónder WOB-verzoek en zónder publicatie op het internet voor een ieder openbaar. En... niet pas na 500 jaar. Leuk artikeltje, maar het zet lezers op het verkeerde been.
Advertentie