Advertentie

Burgemeesters 'Japanner-gemeenten' bieden hulp aan

In Amstelveen en de Amsterdamse wijk Buitenveldert wonen veel Japanners. Volgens Christa de Kemp, hoofd van de Japandesk van het samenwerkingsverband AmsterdaminBusiness, telt de gemeenschap hier zo'n vierduizend personen. Zij heeft vrijdag direct contact opgenomen met Japanse bedrijven en inwoners om te vragen wat ze voor ze kon betekenen.

14 maart 2011
De burgemeesters van Amstelveen, Amsterdam, Almere en Haarlemmermeer hebben in een brief op de website van de gemeente Amstelveen hun medeleven betuigd aan de Japanse gemeenschap in deze regio. Ze bieden ook hulp aan, zo staat maandag te lezen in de brief.
Japandesk
In Amstelveen en de Amsterdamse wijk Buitenveldert wonen veel Japanners. Volgens Christa de Kemp, hoofd van de Japandesk van het samenwerkingsverband AmsterdaminBusiness, telt de gemeenschap hier zo'n vierduizend personen. Zij heeft vrijdag direct contact opgenomen met Japanse bedrijven en inwoners om te vragen wat ze voor ze kon betekenen.

Japanse brief
De brief van de Amstelveense burgemeester Jan van Zanen op de website is in het Japans opgesteld.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ik ben erg benieuwd naar de inhoud van de brief. Kan BB een vertaling regelen?
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
In het Japans nog wel! Kon er geen engelstalige brief vanaf? Dat kan een ambtenaar nl. vast wel schrijven. In een tijd van bezuinigen is er weer veeld geld uitgegeven aan een beëdigd tolk-vertaler
Jaap Nawijn / burgemeester
Gaan we nu ook bij Binnenlands Bestuur beleven dat negativisme de boventoon gaat voeren. Een compliment aan de burgemeester van Amstelveen om als burgervader zijn medeleven te betuigen, en ja, gelukkig kan dat ook nog in de eigen taal van de betrokkenen. Tegen de heer de Bruijn zou ik willen zeggen: verplaatst u zich eens in de situatie van al die mensen die hier in onzekerheid leven over het leven van familie en vrienden in het rampgebied! Wat zou het heerlijk zijn wanneer u in een dergelijke omstandigheid in uw eigen taal een hart onder de riem krijgt. Denk eerst eens na voor u iets debiteert.
Ronald / Beleids-adviseur
Zeist leeft in grote spanning mee.
Aardbeving en tsunami treffen partnergemeente Yamada genadeloos.

“Net als velen volg ik, het gemeentebestuur en inwoners van Zeist het nieuws rond de situatie in Japan en speciaal zijn we op zoek naar beelden uit Yamada; de gemeente waar we ruim 10 jaar een vriendschappelijke relatie mee onderhouden. De beelden van de gevolgen van de aardbeving en de tsunami in dat land zijn schokkend en het menselijk leed is heel groot. Vanuit mijn hart spreek ik namens allen hier in Zeist mijn medeleven uit naar de nabestaanden van de slachtoffers en andere getroffenen. Wij voelen ons erg betrokken bij deze natuurramp in Yamada”, aldus burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist.
“Daarnaast zijn we zeer verheugd met het bericht dat Ellen van Dam leeft en zich bij de ambassade in Tokio heeft kunnen melden. Ellen van Dam geeft in Yamada sinds zes jaar Engelse les en is de contactpersoon tussen Zeist en Yamada. Ook het bestuur van Stichting De Hofreis is opgelucht”.
Koos Janssen: “Onze vriendschapsband met de stad Yamada maakt dat wij zeer meeleven met de bewoners van die stad. Yamada is zwaar getroffen door de aardbeving, waarna hevige branden in het centrum uitbraken en even daarna door het overspoelende water van de vloedgolf. Vele inwoners hebben zich kunnen redden door naar hoger gelegen delen te vluchten, maar we vrezen voor de dood van vele anderen”.
Op dit moment is het nog niet mogelijk gebleken contact met het gemeentebestuur van Yamada te leggen. Op foto’s en filmbeelden zien we dan ook dat de infrastructuur volkomen vernield is. Zodra er weer contact mogelijk is zullen we in overleg met Stichting De Hofreis overleggen wat Zeist voor Yamada kan betekenen.
In januari 2011 hebben een tiental leerlingen van de junior en senior highschool uit Yamada Zeist bezocht. Daar waren ze voornamelijk te gast bij het Christelijk Lyceum Zeist. De gastgezinnen van die kinderen uit Yamada leven uiteraard ook in grote spanning mee en zoeken via internet naar nieuws over hun logee’s.
In oktober vorig jaar heeft een groep volwassenen uit Zeist ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de contacten een bezoek aan Yamada gebracht. Dit bezoek werd georganiseerd door Stichting De Hofreis, die mede voor de gemeente Zeist de contacten onderhoudt.

Koos Janssen, Burgemeester van Zeist
Advertentie