Advertentie

Mystery Burger (28): Riool in Geldrop-Mierlo

Het gemeentelijk rioleringsplan. Elke gemeente heeft er mee te maken. Zo ook Geldrip-Mierlo. De Mystery Burger complimenteert het niveau van het debat.

08 oktober 2012

Het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) is verplichte kost voor elke gemeente, zo ook in Geldrop-Mierlo. Vanavond moet de raad van de Brabantse gemeente besluiten over de toekomst van haar riolering. Dat besluit wordt voortvarend genomen.

Ten overstaan van de raadsleden nemen de ambtenaren Robe Elemans (ruimtelijke ordening) en Martijn Ruiters (financiën) het woord. ‘In deze gemeente hebben we 140 kilometer aan rioleringsbuizen en zestig pompen, maar in de komende jaren is het stelsel aan vervanging toe. Alles ligt er al bijna zestig jaar,’ vertelt Elemans. De politici zijn één en al oor. Op een groot scherm laat hij foto’s zien van verstopte buizen, ondergelopen straten en groene kikkers in het riool. Ook komen er mooie graphics voorbij. ‘De riolering heeft niet het eeuwige leven. Na zestig jaar is alles aan vervanging toe en dat kost extra geld,’ zegt rekenambtenaar Ruiters. De raadsleden blijft aandachtig luisteren. Sommigen zitten voorovergebogen in hun stoel. Ruiters: ‘In 2022 zijn de centen voor onze riolering op. Daarom stellen wij voor om de rioolheffing elk jaar met 2,25 procent te laten stijgen. U moet daar definitief een besluit over nemen. Het aangepaste plan geldt dan voor de komende zestig jaar.’

Nu zijn de raadsleden aan zet. Iedereen complimenteert de ambtenaren met hun fantastische verhaal. ‘Deze presentatie doet wat met ons. De plaatjes en uw heldere uiteenzetting zijn goed. Een voorbeeld van hoe het vaker zou kunnen in dit huis,’ laat raadslid Han van de Laar (Dorpspartij Mierlo) zich ontvallen. Ook alle andere politici zijn onder de indruk van het duidelijke verhaal van de ambtenaren. Wel zijn er vragen en opmerkingen. Het CDA vindt dat ‘we moeten vermelden dat de rioolheffing exclusief de inflatie zal zijn’ en de VVD vindt het bijzonder jammer dat ‘stankafsluiters’ tegen luchtjes niet meer worden geplaatst. Wil Maasakkers (D66) stelt dat het goed zou zijn als de straten boven het rioolstelsel ook opnieuw aangepakt worden. Raadslid Beppie Breemerkamp (Groenlinks) wil van de wethouder weten of hij actief kan handhaven op illegale lozingen. ‘Bestaat dat?’, vraagt ze.

Wethouder Walther van Hirthum (CDA) heeft het gemakkelijk. ‘Ik ben niet blij met illegaal lozen, maar moet aannemen dat het gebeurt.’ Hij kijkt ambtenaar Elemans aan, die meteen vertelt dat je in sommige gevallen kunt achterhalen welke burgers er illegaal hebben geloosd. Daar neemt Groenlinks genoegen mee. Naar mogelijke nieuwe bestrating en stankafsluiting kan volgens de ambtenaar ook gekeken worden. Van Hirthum heeft het alleen lastig waar het gaat om de besluitvorming: het plan nu ter kennis nemen en de besluitvorming doen op 5 november of niet? Maar daar komen raad en wethouder samen uit: het plan wordt nu goedgekeurd en volgende maand aangenomen.

Dankzij de puike presentatie van deze ambtenaren weten de raadsleden nu alles over het rioleringsplan. Inhoudelijk kunnen ze het legitimeren waarom ze voor verhoging van de rioleringsheffing gaan stemmen. Verder heeft wethouder Van Hirthum geen kind aan het dossier gehad. Een inkoppertje voor hem en de raad.

Heren ambtenaren: goed gedaan! 

Kemal Rijken

Voor het dossier met alle Mystery Burgers, klik hier.


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie