Advertentie

Mystery Burger (25): Kaderstellen ingedijkt

Kaderstellen is een van de taken van de raad. Wethouder Hans Schutt trekt zich weinig aan van de raad en de raad laat zich dat gelegen liggen.

16 september 2012

Zeevang is groen en plat, heeft weinig inwoners en veel water. Dan is een toerismenota belangrijk maar ook enorm verweven met, nou ja, alles. Dat blijkt vanavond bij de behandeling van de Nota Toerisme en Recreatie.

Op het eerste gezicht is men dik tevreden met het werk van wethouder Schütt. Toch heeft de raad wensen. Age Waaksma van GBZ wijst op de concurrentie van aantrekkelijke buurgemeenten Edam-Volendam en Waterland. ‘Ik vind de nota te weinig uitdagend en inspirerend.’ Willem Tromp (Zeevang Anders) heeft zelfs concrete ideeën. De ringvaart moet toegankelijker voor boten. ‘De brug bij de N244 zou iets moeten worden verhoogd. Nu moet soms de hele kroeg in de boot stappen om hem onder de burg door te krijgen.’ Yvonne Jonkman (PvdA) mist de vermelding van  het Dik Trom-museum. Jan Willem van der Lee (CDA) wil het aanleggen van een zogeheten rustpunt makkelijker maken. ‘Het is een kampeertafel die moet worden neergezet.’ Dorèthy van de Heuvel (VVD) vindt dat het aantrekken van de nieuwe doelgroepen — de nieuwe lanterfanters en de actieve senioren — scherper kan. ‘Er zit wat in en dat wordt niet vertaald in de nota.’ Voorafgaand aan zijn beantwoording lijkt wethouder Hans Schütt even afgeleid. Hij bladert door het stuk en zijn aantekeningen en lijkt de vele concrete vragen en aanbevelingen van de raad in willekeurige volgorde te behandelen. Hij beantwoordt er een paar tot hij zoekend in zijn aantekeningen bij het Dik Trom-museum uitkomt. ‘Als ik alle proefballonnetjes moet opnemen, wordt de nota twee telefoonboeken.’ En dat is niet eens een volume-probleem. ‘De dijkverhoging komt er aan. We hebben €150.000 op de plank liggen uit de FES-gelden.’ Zijn stem versnelt erbij. ‘De blauwe kant van Noord-Holland is gesprekspartner voor wat betreft de ecologische impact.’ ‘Dit gaat in op de vragen die de PvdA heeft gesteld bij een ander agendapunt,’ verduidelijkt burgemeester Karen Heerschop. Schütt vervolgt. ‘Met het hoogheemraadschap is niet zo veel te onderhandelen. We wachten op hun technische oplossing.’

En dáár moet de raad er maar mee doen. In een schouderophalende sfeer deint men naar het volgende agendapunt. Het kaderstellen van de raad, compleet met concrete aanbevelingen, wordt hopelijk later nog eens ingepolderd.

John Bijl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geert van Soest / Griffier
Alweer heb je een reëel en herkenbaar probleem bij de kop John. Er zijn meerdere manieren om het aan te pakken, maar het eenvoudigste is om te beginnen bij het besluit dat de raad moet nemen. Als dit luidt "vaststellen van de nota" dan vraag je n feite dat de raad om alles wat in die nota staat te onderschrijven. Dat is wel erg veel en niet altijd even gefocused en eenduidig. Een alternatief kan zijn om de raad expliciet te laten besluiten over "de volgende ..." vijf of acht meest wezenlijke punten uit de aanpak, te weten "...." en voor het overige en voor de nadere onderbouwing te verwijzen naar de nota. Als raadslid zou je vervolgens de discipline moeten hebben om als je de brug wil verhogen hierover per amendement te besluiten.
criticus
Helaas bepaalt de wet dat de gemeenteraad de structuurvisie vaststelt, niet slechts enkele puntjes.

Net zoals overigens de gehele verordening, en niet enkele regeltjes, en een heel bestemmingsplan, niet alleen de hoofdlijnen.



Iets dat niet is vastgesteld heeft immers geen enkele status?



Bovenstaand verhaal laat echter eerder zien dat sommige raadsleden niet de capaciteiten, noch het vertrouwen hebben om alleen in hoofdlijnen te denken en de details over te laten aan b&w.
Advertentie