Crisisbeheersing naar genootschap burgemeesters
De overgang van de Stichting Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing naar het Genootschap van Burgemeesters wordt vrijdag afgerond met de opheffing van de stichting.
In de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam ontstond in 2005 de Stichting Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing. Het Netwerk publiceerde twee boeken, Als dat maar goed gaat (2005) en Als het dan toch gebeurt (2007) over persoonlijke ervaringen van bestuurders.
De belangrijkste activiteit van het netwerk waren de intervisiebijeenkomsten, waarin burgemeesters zoals Jan Mans (Enschede, vuurwerkramp), Fons Hertog (Haarlemmermeer, Schipholbrand), Wim Burgerink (Barneveld, mkz-crisis) en loco-burgemeester Henk Brink (Amersfoort, ketelwagenincident) hun ervaringen overdroegen aan andere burgemeesters én loco-burgemeesters.
‘Ja, inderdaad ook loco’s want helaas komt het regelmatig voor dat op het moment van een crisis de burgemeester net elders in de regio of met vakantie is’, zegt Roy Johannink, beleidsmedewerker crisisbeheersing. Samen met Wouter Jong is hij continu bereikbaar om burgemeesters en hun plaatsvervangers in contact te brengen met ervaringsdeskundigen. ‘Wij zorgen dat bestuurders die met een crisis worden geconfronteerd kunnen sparren met collega’s die ervaring hebben met een crisis. Je bent als burgemeester toch een opperbevelhebber, dat is vrij eenzaam en dan is het prettig om met collega’s te kunnen praten.’
De pool van ervaringsdeskundigen omvat zo’n veertig burgemeesters. Juist omdat het vooral om burgemeesters gaat is besloten om de Stichting Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing op te heffen en de activiteiten onder de vlag van het Genootschap van Burgemeesters te brengen.
Op de website van het Genootschap is een speciale pagina over crisisbeheersing ingericht met ervaringen en tips. Een van de actiepunten is het beoordelen van incident-evaluaties door burgemeesters. Johannink: ‘Wat je vaak ziet, is dat het misgaat op de communicatie intern of extern. Je moet snel beslissen, er zijn altijd veel partijen betrokken en dan kun je dus gemakkelijk iemand vergeten. Voor de verantwoording achteraf is het daarom belangrijk vast te leggen op grond van welke informatie je een bepaald besluit hebt genomen.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.