Nieuw college adviseert over openbaarmaking
Een nieuw college adviseert kabinet en parlement over de openbaarmaking van overheidsinformatie. Ook krijgt het een bemiddelende rol.
Een nieuw adviescollege gaat kabinet en parlement adviseren over de openbaarmaking van overheidsinformatie. Ook krijgt het college een bemiddelende rol als het gaat om het oplossen van klachten over de afhandeling van informatieverzoeken.
Gevraagd en ongevraagd
Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding kan kabinet en parlement gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. Daarnaast zal het minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) adviseren over de uitvoering van de meerjarenplannen. Deze bewindspersonen zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de Wet open overheid (Woo) en de Archiefwet. De meerjarenplannen moeten leiden tot een verbetering van de manier waarop de overheid informatie opslaat.
Bemiddelen
Ook moet het adviescollege gaan bemiddelen naar aanleiding van klachten van journalisten en wetenschappers over de afhandeling van informatieverzoeken. Vaak duurt het erg lang. Uit onderzoek van de Open State Foundation en het Instituut Maatschappelijke Innovatie bleek eerder dit jaar dat ministeries gemiddeld 161 dagen uittrekken om een verzoek tot informatie te beantwoorden. Dat is drie keer langer dan wettelijk is toegestaan. De onderzochte informatieverzoeken werden nog gedaan volgens de Wet Openbaarheid van bestuur, de Woo vervangt deze wet sinds 1 mei dit jaar.
Voorzitter
De ministerraad stemde vrijdag in met de benoeming van de voorzitter van het adviescollege, Ineke van Gent. In totaal moet het college gaan bestaan uit vijf personen. Twee van hen zijn al bekend, de andere twee worden later dit jaar benoemd. Van Gent is tevens burgemeester van Schiermonnikoog en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks. (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.