Advertentie

Nieuwe coalitie Amsterdam presenteert plannen

In Amsterdam heeft de nieuwe coalitie het coalitieakkoord gepresenteerd en de namen van de wethouders bekend gemaakt.

25 mei 2022
De Stopera in Amsterdam
Shutterstock

PvdA, GroenLinks en D66 hebben woensdagochtend het coalitieakkoord voor Amsterdam gepresenteerd. Er komt meer focus op bestrijding van sociale ongelijkheid in de stad en minder op economische groei.

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Adviseur HR

Gemeente Oirschot via Geerts & Partners
Adviseur HR

Pijlers

De plannen voor de jaren 2022-2026 rusten op drie belangrijke pijlers: ‘een solidaire stad met kansen voor iedereen, een duurzame toekomst en een verantwoorde groei van de stad’, aldus de opstellers.

Woningbouw

De ambitie is om meer betaalbare huizen te bouwen voor de lage en middeninkomens. ‘We willen meer ruimte bieden voor Amsterdammers en voor mensen die Amsterdammer willen worden. Amsterdammers maken namelijk Mokum’. Het streven is daarom om 7500 woningen per jaar te bouwen, waarvan net als nu 40 procent sociaal is, 40 procent in het middensegment en 20 procent vrije sector. ‘Vijftien procent van de totale Nederlandse woningbouw kan in Amsterdam gerealiseerd worden. Dit kan niet zonder grote investeringen in infrastructurele projecten, die Amsterdam alleen samen met de Rijksoverheid kan doen’, aldus aankomend woonwethouder Reinier van Dantzig (D66).

Isoleren

De stad zet ook fors in op het isoleren van woningen. Daarvoor wordt 32 miljoen euro uitgetrokken. Met de tien grootste vervuilers worden afspraken gemaakt over het verlagen van de CO2-uitstoot.

Armoedebestrijding

Het nieuwe stadsbestuur steekt daarnaast geld in achterstandswijken en armoedebestrijding. Zo gaat er 60 miljoen euro naar de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord, om de kansen voor de bewoners naar een hoger plan te tillen. Ook komen er miljoenen beschikbaar voor de veiligheid op straat en meer handhaving.

OZB

Het geld om alle plannen te realiseren komt onder meer uit het verhogen van de onroerendezaakbelasting, het uitbreiden van betaald parkeren en uit bezuinigen waar dat kan. Ook verwacht Amsterdam meer inkomsten uit toerisme.

Wethouders

De drie coalitiepartijen schuiven ieder drie wethouders naar voren om de stad tot 2026 te besturen.

PvdA
Marjolein Moorman (PvdaA) blijft op onderwijs en armoede. Hester van Buren wordt wethouder Financiën. Zij is nu nog voorzitter van de Raad van Bestuur van Rochdale. Sofyan Mbarki is al acht jaar raadslid, waarvan vier jaar als fractievoorzitter. Hij krijgt onder andere economische zaken in portefeuille.

GroenLinks
GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink blijft wethouder sociale zaken. Ook cultuurwethouder Touria Meliani begint aan een tweede termijn. Zita Pels, gedeputeerde van Noord-Holland, wordt wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid.

D66
D66-fractieleider Reinier van Dantzig krijgt de belangrijke portefeuille woningbouw. Zijn partij strikte de voormalig NPO-baas Shula Rijxman voor de portefeuille zorg, ict, media en deelnemingen. Melanie van der Horst wordt wethouder van onder meer Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit en water. Van der Horst is nu nog stadsdeelbestuurder in Amsterdam-West. (redactie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie